Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Niektoré obce už šetria aj na osvetlení! Finančná situácia začína byť kritická: Vláda bude hľadať desiatky miliónov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada o dofinancovanie samospráv vo výške 50 miliónov eur. To je podľa ZMOS-u suma, ktorú samosprávy očakávali na podielových daniach do konca roka. Samosprávy upozornili, že ich finančná situácia sa zhoršuje, pričom viaceré mestá a obce museli začať prepúšťať zamestnancov a niektoré už dokonca šetria aj na osvetlení.

"ZMOS apeluje na vládu, aby zabezpečila okamžité dofinancovanie podielových daní vo výške 50 miliónov eur, ktoré samosprávam prináležia. Finančná situácia sa zhoršuje, pričom viaceré mestá a obce už pristúpili k prepúšťaniu zamestnancov. Stavy na účtoch a v rezervných fondoch samospráv sa postupne znižujú, čo ohrozuje základné fungovanie miest a obcí," uviedlo združenie s tým, že výpadok na podielových daniach vznikol v dôsledku nenaplnených prognóz na rok 2024.

archívne video

Najväčším problémom ZMOS-u je podľa Božika nedostatok financií (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Samosprávy podľa ZMOS-u už teraz riešia krízové situácie s minimálnymi finančnými prostriedkami a nemajú zdroje ani na zabezpečenie základných potrieb ako osvetlenie či vykurovanie. "Samosprávy si šetrili prostriedky na investície, no teraz musia tieto rezervy použiť na pokrytie bežných výdavkov. Doslova 'prejedáme' prostriedky, ktoré sme mali určené na rozvoj, pretože štát nefinancuje 4 300 kompetencií, ktoré máme v správe," uviedol Božik s tým, že nedostatok financií ohrozuje základné služby, ako osvetlenie ulíc, údržba verejných priestorov či financovanie športových klubov, ktoré sú závislé od dotácií.

„Rok 2025 bude ešte náročnejší, pretože stúpajú ceny tovarov a služieb a samosprávy už nemôžu zvyšovať dane. Ideme do šetrenia v službách, v športe, v kultúre – už teraz máme obce a mestá, ktoré už šetria s osvetlením," uviedol pre Pravdu predseda združenia miest a obcí Jozef Božik.

Rokovania prebiehajú, Kamenický bude hľadať desiatky miliónov

Minister financií Ladislav Kamenický pre agentúru SITA potvrdil, že o možnostiach dofinancovania samospráv momentálne prebiehajú rokovania. Minister podotkol, že aktuálne prebieha konsolidácia a možnosti sú obmedzené, no ocenil diskusie s Jozefom Božikom, predsedom ZMOS. Zároveň zdôraznil, že rokovania s koaličnými partnermi budú v tejto veci pokračovať.

„Naďalej sa budeme baviť a máme mať koaličnú radu, na ktorej budeme aj o tejto problematike hovoriť. Hovorím tu o pár desiatkach miliónov, ktoré budem hľadať, aj keď ich momentálne ešte nemám,“ dodal Kamenický. Prípadná podpora pre samosprávy bude podľa neho závisieť od rozhodnutia celej koalície.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dofinancovanie samospráv ešte v tomto roku požaduje od koalície aj strana Hlas-SD. Uviedol to v diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš. „Máme dve jasné podmienky a tie sú, že musí byť spätne zaradený zákon o minimálnej mzde ešte na túto schôdzu a tá druhá podmienka je, že musí byť dofinancovaná samospráva ešte v tomto roku. To sú podmienky, a pokiaľ nebudú naplnené, strana Hlas nepodporí lex konsolidácia," povedal.

Viac o téme: ZMOSLadislav KamenickýDofinancovanie samospráv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu