Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Generálny tajomník OSN po zákaze vstupu do Izraela odsúdil raketový útok Iránu

Antonio Guterres Zobraziť galériu (2)
Antonio Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu odsúdil iránsky raketový útok na Izrael. Reagoval tak na ostrú kritiku Izraela, že Guterres v pôvodnom vyhlásení k situácii na Blízkom východe priamo nespomenul Teherán.

Izrael v stredu označil Guterresa za nežiaducu osobu (persona non grata) a zakázal mu vstup na svoje územie, pretože šéf OSN "jednoznačne" neodsúdil rozsiahly útok Iránu z predošlého dňa.Guterres pôvodne vydal len krátke vyhlásenie, v ktorom odkazoval na "najnovšie útoky na Blízkom východe" a odsúdil "rozširovanie konfliktu" v regióne. Podľa neho v ňom prichádza len k ďalšej eskalácii. Vyzval tiež na prímerie.V stredajšom vyhlásení na pôde Bezpečnostnej rady OSN však už pritvrdil. "Ako malo byť zrejmé z kontextu odsúdenia, ktoré som vyjadril včera, opäť dôrazne odsudzujem masívne raketové útoky Iránu na Izrael," vyhlásil Guterres.

Antonio Guterres
Zobraziť galériu (2)
Antonio Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

Izraelské pokračujúce nálety v Libanone zároveň označil za "neúprosné". Pred BR OSN tiež hovoril o navrhovanom dočasnom prímerí na izraelsko-libanonskej hranici, ktoré Izrael odmietol a svoje útoky "zintenzívnil".Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac označil Guterresa za "protiizraelského generálneho tajomníka OSN, ktorý poskytuje podporu teroristom, sexuálnym násilníkom a vrahom".

Irán v utorok vypálil na Izrael vyše 180 rakiet po eskalácii bojov medzi Izraelom a proiránskym militantným hnutím Hizballáh v Libanone. Izraelskej protivzdušnej obrane sa podarilo veľkú časť útoku odraziť a neboli po ňom hlásené nijaké obete. V meste Jericho na okupovanom Západnom brehu Jordánu však šrapnel z rakety zabil jedného Palestínčana.Irán podnikol podobný útok na Izrael aj v polovici apríla. Na židovský štát vtedy vypustil stovky bezpilotných lietadiel, balistických rakiet a riadených striel, drvivú väčšinu z nich však zostrelila izraelská protivzdušná armáda a stíhačky za podpory USA, Británie a Jordánska.Satelitné zábery, analyzované v tom čase médiami, ukazujú, že iránsky útok spôsobil len menej závažné škody na leteckej základni Nevatim v južnom Izraeli.Irán úderom reagoval na predpokladaný izraelský útok na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku z 1. apríla, pri ktorom zahynuli aj dvaja generáli iránskych Revolučných gárd.

Viac o téme: Raketový útokIránOSNIzraelAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu