Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Nevyzerá to veľmi dobre: Analytici ukázali odhad deficitu, stúpol o stovky miliónov! Dva hlavné dôvody

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Nevyzerá to dobre. Kancelária Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (KRRZ) zvýšila odhadovanú úroveň deficitu verejnej správy v roku 2024. Oproti augustovej prognóze došlo k navýšeniu schodku o 259 miliónov eur. K medzimesačnému zhoršeniu hospodárenia prispel najmä pokles daňových príjmov a nárast výdavkov Sociálnej poisťovne na starobné dôchodky.

Konkrétnejšie, k zníženiu očakávaného výnosu prispieva najmä nižší odhadovaný príjem z DPH vo výške 100 mil. eur, čo vyplýva z pomalšieho priebežného plnenia. Negatívny vplyv odhadujeme aj pri sociálnych a zdravotných odvodoch či dani z príjmov právnických osôb. Na základe priebežného čerpania navyšujeme odhadované výdavky Sociálnej poisťovne o 105 mil. eur, k čomu prispievajú najmä vyššie očakávané výdavky na starobné a invalidné dôchodky,“ vysvetlila Rada. Predpokladaný tohtoročný deficit by tak bol medziročne vyšší o 1,6 mld. eur, teda 0,9 percentuálneho bodu HDP.

Nevyzerá to veľmi dobre:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: KRRZ)

Deficit v roku 2024 tak môže celkovo dosiahnuť úroveň 5,8 % HDP, čo predstavuje 7 632 mil. eur. „Pozitívna odchýlka od schváleného rozpočtu predstavuje 0,2 % HDP, čo znamená, že riziko nedosiahnutia cieľa rozpočtu je nízke. Na rozdiel od deklarovaného medziročného poklesu deficitu o 0,5 p.b. HDP však KRRZ odhaduje nárast schodku oproti roku 2023 o 0,9 p.b. HDP, medziročné navýšenie predstavuje 1,6 mld. eur,“ vysvetlili. V porovnaní s odhadom vlády zverejneným 15. augusta 2024 v Správe o očakávanej skutočnosti je úroveň deficitu prognózovaná KRRZ nižšia o 0,1 % HDP.

Najvýraznejší pozitívny vplyv na odhadované saldo VS podľa nich oproti rozpočtu tvorí odhadované nižšie čerpanie bežných výdavkov štátneho rozpočtu. „KRRZ na základe aktuálneho vývoja neočakáva nárast výdavkov na úrovne predpokladané v rozpočte,“ uviedli.

Nevyzerá to veľmi dobre:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: KRRZ)

Naopak negatívne riziko pre rozpočet podľa Rady predstavujú opatrenia na energopomoc, keďže rozpočet sa spoliehal na financovanie cez eurofondy zaúčtované do roku 2023. Riziká vidí KRRZ aj v zdravotníctve, kde odhadujeme horšie hospodárenie nemocníc a vyšší rast výdavkov na zdravotnú starostlivosť.

Viac o téme: RozpočetDeficitRada pre rozpočtovú zodpovednosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu