Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Fyzik predstavil šialenú teóriu: Biblie ukrýva dôkazy o tom, že žijeme v simulácii! Jej súčasťou je aj Boh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PORTSMOUTH – Melvin Vopson, profesor fyziky na University of Portsmouth, navrhol, že náš vesmír môže byť počítačovou simuláciou. Ďalej naznačil, že dôkaz môže byť skrytý v obsahu Biblie. Zdá sa, že príčinou je umelá inteligencia. Svet môže byť dokonca počítačový kód, ktorý riadi simuláciu.

„Samotná Biblia nám hovorí, že žijeme v simulácii a tiež nám hovorí, kto to robí. Robí to AI – umelá inteligencia,“ povedal v rozhovore pre denník Daily Mail. Jedna z prvých štyroch kníh Nového zákona, Evanjelium podľa Jána, obsahuje vyhlásenie, na ktorom Vopson založil svoje zistenia. Znie: „Na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh.“ Podľa Vopsona má táto veta hlboký teologický význam v kresťanskej doktríne, ale má zaujímavé dôsledky, keď vezmete do úvahy kontext počítačovej simulácie.

Fyzik predstavil šialenú teóriu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Argumentom je, že „Slovo“ je základný počítačový kód, ktorý nás ovláda. Vo filme Matrix sa počítačové simulácie skladajú z písmen a číslic, ktoré píšu pravidlá. „Slovo Božie“ môže znamenať, že Boh je súčasťou simulácie a nie je od nej oddelený. Vopson naznačuje, že Boh bol zapísaný do kódu a koná ako „ovládač“ všetkých vecí. „Kód, v ktorom prebieha simulácia, nie je oddelený od božského kódu, ale je skôr jeho integrálnou súčasťou. Všetky veci stvoril On a bez Neho by nič neexistovalo. Znamená to Stvoriteľa, ktorý priviedol do existencie simulovaný vesmír prostredníctvom Slova, teda kódu,“ uviedol fyzik. „Naznačuje to, že akt stvorenia, ako je opísaný v Biblii, by mohol byť analogický s božským aktom programovania a simulácie,“ dodal.

Okrem toho povedal, že na odvekú otázku, ako Boh stvoril svet za šesť dní, odpovedá jeho teória. Boh to mohol urobiť pomocou simulovanej reality zapuzdrenej v počítačovom programe – čo vedci dokázali. „Táto perspektíva je v súlade s náboženskými presvedčeniami, ktoré považujú ľudský život za zmysluplný, dokonca aj v kontexte väčšieho významu,“ uviedol. „Namiesto toho, aby sme považovali hypotézu simulovaného vesmíru za antagonistickú voči náboženským presvedčeniam, môžeme ju považovať za doplňujúcu perspektívu,“ uzavrel Vopson.

Viac o téme: SimuláciaBibliaBohMatrix
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu