Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Hurikán Helene má už najmenej 43 obetí: Bez elektriny zostali vyše tri milióny ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/NOAA)

ATLANTA - Úrady na juhovýchode Spojených štátov v sobotu síce už odstraňovali následky a škody po hurikáne Helene, počet obetí však ešte stále rástol. Celkovo zatiaľ hlásili 43 úmrtí v dôsledku Helene, úrady však očakávajú, že v niektorých štátoch ešte objavia ďalšie telá.

V sobotu zostalo bez elektrického prúdu najmenej 3,25 milióna ľudí v piatich štátoch. Úplné obnovenie dodávok môže zabrať niekoľko dní.Helene ešte v piatok prešla z úrovne hurikánu na post-tropickú cyklónu, napriek tomu však aj potom spôsobila v niekoľkých štátoch intenzívne zrážky a aj záplavy, ktoré ohrozovali priehrady.

Hurikán Helene má už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ramon Espinosa)

Najintenzívnejšie zrážky priniesla Helene na západ Severnej Karolíny, kde v okrese Yancey spadlo až 76 centimetrov, informovalo Meteorologické centrum NWS.

Predtým, než sa Helene presunula cez Georgiu do Tennessee a Severnej a Južnej Karolíny, v noci zo štvrtka na piatok zasiahla Floridu ako silný hurikán kategórie 4, ktorý so sebou priniesol vietor s rýchlosťou 225 kilometrov za hodinu. Hurikán za sebou zanechal vyvrátené stromy, potopené autá a zaplavené ulice, píše Reuters.Podľa vedcov k čoraz silnejším a ničivejším hurikánom prispieva aj zmena klímy.

Viac o téme: ObeteHurikánUSAHurikán Helene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu