Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Blanár sa v USA opäť stretol s Lavrovom: So šéfom ruskej diplomacie hovorili o mierových iniciatívach

Juraj Blanár a Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Juraj Blanár a Sergej Lavrov (Zdroj: Facebook/Juraj Blanár )

NEW YORK - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár sa na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku stretol so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Hovoril s ním prioritne o slovenských záujmoch v oblasti energetickej bezpečnosti.

archívne video

Robert Fico reaguje na stretnutie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

S Lavrovom sa Blanár podľa svojich slov stretol na žiadosť ruskej strany. "Prioritne sme rokovali o slovenských záujmoch v oblasti energetickej bezpečnosti. To sa týka jadrového paliva, dostupnej ropy a plynu. Je v záujme Slovenska, aby boli zachované existujúce koridory pre ich tranzit, aj keď pracujeme na ich diverzifikácii," uviedol Blanár.

Ruskému partnerovi tiež zopakoval konzistentný pohľad Slovenska na konflikt na Ukrajine s dôrazom na porušenie medzinárodného práva a nevyhnutnosť hľadania mierového riešenia. "Hovorili sme o rôznych mierových iniciatívach. Iba takto je možné dospieť k spravodlivému a trvalo udržateľnému mieru, ktorý by mali garantovať aj iné veľmoci. Namiesto eskalácie je potrebné sa vrátiť k dialógu a diplomatickým riešeniam na základe princípov Charty OSN, ktoré sú jedinou cestou, ako ukončiť násilie a utrpenie civilistov na oboch stranách," vyhlásil Blanár.

 

KOLOBEH 🤝🏻 ROKOVANÍ Môj ďalší deň v New Yorku bol plný bilaterálnych rokovaní. V rámci zasadnutia Valného zhromaždenia...

Posted by Juraj Blanár on Wednesday, September 25, 2024

Blanár tiež diskutoval s indickým ministrom zahraničných vecí Subrahmanjamom Džajšankarom a s ministrom zahraničných vecí Kórejskej republiky Cho Tae-yulom, s ktorým prebral podrobnosti pripravovanej cesty predsedu vlády SR do Južnej Kórey. Stretol sa s tuniským ministrom Mohamedom Ali Naftim, azerbajdžanským ministrom Džejhunom Bajramovom a šéfom úradu OSN pre boj s terorizmom Vladimirom Voronkovom.

S filipínskym ministrom zahraničných vecí Enriquem Manalom rokoval Blanár o posilnení ekonomickej diplomacie a otvorení nového zastúpenia SR v Manile. O ekonomickej a humanitárnej spolupráci rokoval s kubánskym ministrom zahraničných vecí Brunom Rodríguezom Parrillom. SR prostredníctvom Svetového potravinového programu poskytla Kube humanitárnu pomoc vo výške 200-tisíc eur.

Okrem Blanára aj Szijjártó

S Lavrovom sa podľa maďarskej diplomacie stretol aj maďarský minister zahraničia Szijjártó. V následnom vyhlásení Budapešť uviedla, že "udržiavanie vzťahov s Ruskom a rozvíjanie spolupráce v oblastiach, ktoré nie sú ovplyvnené sankciami, je v maďarskom záujme". Podľa Szijjárta "sa ruský minister zahraničia vždy snažil vyhovieť požiadavkám maďarskej vlády a bol pozitívny a otvorený riešenie dôležitých otázok, ktoré sa týkajú oboch strán".

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (2)
Péter Szijjártó  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Blanár a Szijjártó sa s Lavrovom stretli aj v marci na regionálnom fóre v Turecku, za čo ich kritizovali okrem iného partneri z V4. Český premiér Petr Fiala krátko po spomínanej schôdzke oznámil prerušenie česko-slovenských medzivládnych konzultácií.

Viac o téme: RuskoOSNJuraj BlanárSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu