Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Krajinské voľby v Brandenbursku sa tešia vysokej účasti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

POSTUPIM - V nedeľňajších voľbách do krajinského parlamentu vo východonemeckej spolkovej krajine Brandenbursko sa očakáva vysoká volebná účasť, uviedli úrady. Do 14.00 h sa podľa administrátora volebných miestností zúčastnilo na voľbách 46,1 percenta oprávnených voličov, informuje agentúra DPA.

V predchádzajúcich krajinských voľbách v Brandenbursku v roku 2019 to bolo v rovnakom čase len 31,3 percenta. Volebné miestnosti zostanú otvorené do 18.00 h. Predbežné údaje nezahŕňajú hlasovacie lístky zaslané poštou. Túto možnosť tento rok pravdepodobne využilo viac ako 20 percent oprávnených voličov.

archívne video

Podpredseda NR SR poverený jej vedením P. Žiga novozvoleným poslancom EP: (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Správcovia volebných miestností uviedli, že do 14.00 h pri hlasovaní nedošlo k žiadnym závažným narušeniam poriadku alebo k obvyklým problémom. Očakáva sa tesný súboj medzi krajne pravicovou Alternatívou pre Nemecko (AfD) a sociálnymi demokratmi (SPD), ktorí tu vládnu nepretržite od zjednotenia Nemecka v roku 1990. Svoj hlas môže odovzdať približne 2,1 milióna občanov Brandenburska. Nedeľňajšie voľby sú ostro sledované, pretože môžu naznačiť ďalšie politické smerovanie krajiny.

Krajinské voľby v Brandenbursku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

Sociálni demokrati dúfajú

Sociálni demokrati ako najväčšia strana vo vláde kancelára Olafa Scholza dúfajú, že si udržia kontrolu nad svojou baštou v situácii, keď rastie podpora strán krajnej pravice a ľavice. AfD ako prvá krajne pravicová strana od porážky nacizmu v druhej svetovej vojne nedávno uspela v parlamentných voľbách na východe Nemecka. Pred troma týždňami zvíťazila v spolkovej krajine Durínsko a v susednom Sasku zaznamenala len minimálnu stratu za stredopravicovými kresťanskými demokratmi (CDU). Ak by v Brandenbursku zvíťazila, zrejme by nemala s kým vládnuť, keďže ostatné strany s ňou odmietajú spolupracovať.

Víťazstvo AfD v Brandenbursku bude "jasným znamením nádeje", povedal vedúci kandidát strany v tejto spolkovej krajine. Ak AfD získa ďalšiu podporu, "v Nemecku bude lepšie", povedal Hans-Christoph Berndt, keď odovzdával svoj hlas vo volebnom obvode Golssen južne od Berlína. "Sme silnejší ako v roku 2019," povedal Berndt. Dodal, že o budúcnosti Brandenburska sa nerozhodne v jedných voľbách, ale v priebehu nasledujúcich rokov. Podpora pre AfD stúpa, a to mu dodáva sebavedomie, uviedol Berndt.

SPD predbehla populistickú AfD

Sociálni demokrati kancelára Olafa Scholza v nedeľu vo voľbách v spolkovej krajine Brandenbursko tesne predbehli krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD). Vyplýva to z volebných odhadov (exit polls) zverejnených krátko po uzavretí volebných miestností, informuje agentúra AFP a DPA.

Stredoľavá SPD pod vedením krajinského premiéra Dietmara Woidkeho získala v Brandenbursku v bývalom východnom Nemecku 32 percent hlasov. To je mierny náskok pred krajne pravicovou AfD, ktorá získala 29 percent, uvádza verejnoprávna televízia ZDF. Druhý verejnoprávny vysielateľ ARD odhaduje úspech SPD na 31 percent a AfD na 30 percent.

Na treťom mieste sú ľavicovopopulistická Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), ktorej úspech sa odhaduje na 12 percent a toľko získala aj Kresťanskodemokratická únia (CDU), ktorá je v súčasnej vládnej koalícii v Brandenbursku. Krajne ľavicová BSW očakáva vo voľbách dvojciferný výsledok ako dôkaz, že sa etablovala ako nová strana v Nemecku. Pre DPA to v Postupime povedala Amira Mohamed Aliová, predsedníčkou predstavenstva BSW.  "To nám dáva šancu pred celonemeckými voľbami," uviedla.

Zelení, ktorí sú v súčasnosti vo Woidkeho koaličnej vláde sa pohybujú okolo päť percentnej hranice, ktorá je potrebná na vstup do parlamentu. V roku 2019 získali 10,8 percent hlasov. Exit polls naznačujú, že ľavicová Die Linke sa do krajinského parlamentu nedostane a pohybuje sa medzi tromi a štyrmi percentami. 

Viac o téme: VoľbyNemeckoBrandenbursko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu