Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Vláda robí veľkú zmenu v pravidlách: Stovky pracujúcich uplne stratia nárok na daňový bonus! TOTO je dôvod

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vláda musí robiť viaceré zmeny a prijímať aj nepopulárne opatrenia. Niektorí ich dopady pocítia menej, iní zasa viac. Platí to aj pre ľudí, ktorí pracujú v zahraničí. Ukázalo sa totiž, že po novo majú stratiť nárok na daňový bonus.

TK predstaviteľov vlády a koaličných lídrov: Konsolidácia verejných financií (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Na túto zmenu upozornil odborník na sociálnu politiku Jozef MihálAk žijete na Slovensku, doteraz ste si mohli uplatniť daňový bonus na vaše deti, aj v prípade, ak ste pracovali a zarábali v zahraničí, napríklad v ČR, Rakúsku, Maďarsku a podobne. Od 1.1.2025 však strácate nárok na daňový bonus, ak 90 % a viac vášho príjmu máte mimo územia Slovenskej republiky,“ uviedol Mihál. Vyplýva to z nového navrhovaného zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 1.1.2025.

To, že niekto pracuje v zahraničí, pritom ešte nutne nemusí znamenať, že na Slovensku neplatí dane a nepomáha tak napĺňať štátnu kasu. "SZČO, ktorý robí v ČR, časť dané platí v ČR - ale dopláca dane na Slovensku, pretože v taktomto prípade sa uplatní metóda zápočtu dane ale nie metóda vyňatia," vysvetlil Mihál. 

Konsolidácia meni pravidlá pre všetkých

Konsolidačný balíček zamával taktiež pravidlami pre tých, ktorí pracujú a zarábajú na Slovensku. Po novom má byť daňový bonus určený najmä pre nízkopríjmové rodiny. Od 1. januára 2025 rodičom, ktorí zarábajú od 2 480 eur a viac, bude klesať nárok na tento bonus. Rodičia, ktorí zarobia viac ako 3 632 eur, nebudú mať na daňový bonus nárok vôbec. „Celkovo daňový bonus stojí skoro miliardu eur, štát na tom po konsolidácii dostane 170 miliónov eur, takže stále okolo 800 miliónov ide na daňový bonus,“ vyhlásil financmajster. Nárok na daňový bonus stratia aj osoby nad 18 rokov.

Vláda robí veľkú zmenu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jozef Mihál, www.relia.sk)

Zároveň bude platiť, že osoby, ktoré majú deti od 0 do 14 rokov a zarábajú polovicu z minimálnej mzdy, teda robia na čiastkový úväzok, dostanú o 663 eur viac. „Ľudia s priemernou mzdou to budú mať rovnaké, pri vyššej mzde, to bude klesať. Dávame viac tým, ktorí to potrebujú,“ argumentoval minister financií.

Viac o téme: Daňový bonusKonsolidácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu