Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Šok! Veľký obchodný reťazec sťahuje z predaja mäso: Hrozí toxická reakcia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Veľký obchodný reťazec, ktorý má svoje predajne po celom Slovensku, sťahuje z pultov rybacie mäso. Konkrétne ide o tuniakový steak, v ktorom odhalili nadlimitné množstvo histamínu. Ten môže spôsobiť toxickú reakciu.

Veľký slovenský predajca METRO Cash & Carry SR sťahuje zo svojich pultov tuniakové mäso. Konkrétne ide o Tuniak steak 1kg mrazený, šarža 422014624. O stiahnutie z predaja požiadal z preventívnych dôvodov dodávateľ, ktorým je spoločnosť EURO FRIGO PRAHA SPOL s.r.o.

Šok! Veľký obchodný reťazec
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: METRO Cash & Carry SR)

Vo výrobku totiž odhalili nadlimitné množstvo histamínu nad povolenú hranicu. Podľa odborníkov zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky je histamín v tele prirodzene. Problémy spôsobuje až jeho väčšie množstvo. "U ľudí citlivých na prítomnosť histamínu v potravinách sa môžu vyskytnúť akútne dýchacie ťažkosti, pokles krvného tlaku, červenanie v tvári, koprivka so svrbením, nevoľnosť, žalúdočné kŕče, hnačka a bolesti hlavy," poznamenali odborníci.

V skazenej rybe môže dôjsť až k takému nárastu histamínu, že to môže vyvolať toxickú reakciu a to do pol hodiny od konzumácie aj u zdravého človeka. Ľuďom, ktorí majú alergiu na histamín sa odporúča " jesť len celkom čerstvé ryby, prípadne sa rýb a výrobkov z rýb zriecť. Ak je možné zriecť sa tvrdých syrov, surovej salámy a surovej šunky. S opatrnosťou jesť potraviny, kde predpokladáme výskyt histamínu (pivo, kvasená kapusta). Opatrnosťou užívať alkoholické nápoje, najmä víno. Poradiť sa s lekárom, či predpísané lieky neškodia prirodzenému regulačnému mechanizmu," dodala Štátna veterinárna a potravinová správa.

Tuniaka môže vrátiť

Ak ste si uvedený produkt už zakúpili a nestihli ho skonzumovať, môžete ho vrátiť v ktorejkoľvek predajni. "Ak ste si uvedenou šaržu zakúpili a máte ju k dispozícii, prosíme Vás, aby ste ju nekonzumovali. Výrobok ste si mohli zakúpiť v čase od 13.08.2024 do 13.09.2024. Výrobok môžete vrátiť v ktoromkoľvek veľkoobchodnom stredisku METRO Cash &Carry SR. Zároveň Vás chceme požiadať, aby ste informovali tiež svojich partnerov / zákazníkov a prevzali výrobok od nich späť. Za zakúpené výrobky Vám budú na základe predajného dokladu vrátené peniaze späť. Vrátenie je možné do 13.10.2024," poznamenala spoločnosť METRO Cash & Carry SR

Zároveň sa svojim zákazníkom ospravedlnila za vzniknuté problémy. "Za spôsobené nepríjemnosti sa Vám ospravedlňujeme a veríme, že naša spolupráca bude aj naďalej pokračovať k obojstrannej spokojnosti," dodali.

Viac o téme: SťahovanieTuniakMetro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu