Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Deň 5: Dunaj neklesá, Štúrovo už bije na poplach! V obci Chľaba je vyhlásená mimoriadna situácia

Zobraziť galériu (54)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, FB/Polícia SR, SHMÚ, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Dunaj v Bratislave začal v pondelok neskoro večer kulminovať. Hoci sa predpokladalo, že to bude okolo hodnoty 950 cm, hladina stúpla ešte viac. Podľa predpovedí by však už extrémne rásť nemala, no jeho pokles bude trvať dlho. Dobrou správou pre Slovensko však je, že sa dnes dažde vyskytnú už len ojedinele. Situáciu opäť sledujeme online.

Vaše tipy

Hladina Dunaja v Bratislave v utorok ráno, zaplavené sú viaceré časti (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Sledujeme ONLINE

20:14 Problémy na juhu západného Slovenska začína spôsobovať nielen Dunaj, ale aj Váh. Aktuálne je na ňom vyhlásený prvý stupeň povodňovej aktivity, stúpanie hladiny sa priebežne monitoruje. Mestská polícia na ceste pri Váhu z bezpečnostných dôvodov uzavrela dopravu pre prípad, že by sa voda vyliala na cestu, informovala radnica po zasadnutí Okresnej povodňovej komisie v Komárne.

19:56 Najvyšší úhrn zrážok, 386 milimetrov (mm), bol posledné dni v obci Pernek v okrese Malacky. Ide o viac ako polročný úhrn, ktorý by mal mať za obdobie 1991 až 2020 hodnotu približne 650 až 700 mm. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že ide zatiaľ o operatívne údaje od štvrtka (12. 9.) do pondelka (16. 9.).

19:46 V obci Chľaba v okrese Nové Zámky je od utorkového večera vyhlásená mimoriadna situácia. Hladina Dunaja stále stúpa a podľa hydrologických predpovedí by mala rieka v tejto oblasti kulminovať až vo štvrtok (19. 9.) v priebehu dňa. Po skončení krízového štábu Okresného úradu v Nových Zámkoch o situácii informoval Jakub Takáč z Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK).  Od utorka sú v Chľabe v pohotovosti aj dobrovoľní hasiči. Obec má pripravené vrecia naplnené pieskom, preventívne umiestnila aj hrádze na okraji obce, aby ochránila svoje územie.

16:56 Obec Chľaba v okrese Nové Zámky zostane od stredy (18. 9.) na niekoľko dní odrezaná od sveta. Z dôvodu nepriaznivej povodňovej situácie na rieke Dunaj bude uzavretý železničný podchod v obci Kamenica nad Hronom. Jediná príjazdová cesta smerom na obec Chľaba tak bude neprejazdná, upozornil starosta Chľaby Gregor Izrael. Z dôvodu vysokého stavu hladiny rieky Ipeľ je v obci Chľaba od utorka uzavretý aj cezhraničný Most Karola Róberta. Most otvorený koncom júla minulého roka spája Slovenskú republiku s Maďarskom. Cesta do Chľaby ostane nedostupná pre automobilovú dopravu podľa odhadu starostu približne štyri dni.

16:40 Poistné udalosti týkajúce sa škôd spôsobených nepriaznivým počasím a záplavami z uplynulých dní budú poisťovne riešiť v zrýchlenom konaní. Škody po povodniach rastú, aktuálne presahujú dva milióny eur. V utorok o tom informovali poisťovne Uniqua a Kooperativa. Najviac škôd do oboch poisťovní hlásia klienti najmä zo Záhoria a Bratislavy, kde bola situácia najkritickejšia a potom zo severnej časti Slovenska a Kysúc.

16:35 Na výraznú nestabilitu niektorých stromov po výdatných dažďoch upozorňuje napríklad aj bratislavská Karlova Ves. Podľa mestskej časti ohrozuje bezpečnosť chodcov, napríklad študentov a pedagógov v okolí študentského domova Družba. "Stromy sa nenachádzajú na pozemkoch Karlovej Vsi, vlastník bol vyzvaný na redukciu nebezpečných drevín," uvádza samospráva vyzývajúc ľudí, aby sa v najbližších dňoch nepohybovali v blízkosti opáskovaných drevín.

 

POZOR NA NEBEZPEČNÉ STROMY Výdatné dažde v uplynulých dňoch spôsobili niektorým stromom výraznú nestabilitu. Tá ...

Posted by Karlova Ves - aktuality a informácie, ktoré potrebujete vedieť on Tuesday, September 17, 2024

16:32 Situácia v Devínskej Novej Vsi v oblasti rieky Mláka a Rybníka sa podľa mestskej polície vracia pomaly do normálu. Obmedzený však naďalej zostáva prejazd z Devínskej Novej Vsi do Devína, na mieste premáva kyvadlová doprava. Autami sa vodiči nedostanú ani z Devína do Karlovej Vsi.

Vojenský transport preváža ľudí z Devína do Devínskej Novej Vsi (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

16:31 Situácia v centre hlavného mesta aj na petržalskej strane Dunaja je stabilizovaná. Hliadky mestskej polície v týchto miestach dozerajú na bezpečie obyvateľov, ktorých polícia žiada o rešpektovanie jej pokynov a aby nevstupovali za policajné pásky a zábrany.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Mestská polícia Bratislava)

16:30 Mestská polícia v Bratislave opätovne upozorňuje, že napriek slnečnému počasiu zostávajú stále rizikom výrazne podmočené stromy. Návštevu parkov a lesov odporúča preto odložiť, keď sa situácia stabilizuje. Pripomína to na sociálnej sieti. "Utorok priniesol s dobrým počasím aj upokojenie povodňovej situácie. Rizikom sú však stále padajúce stromy. Výrazne podmočené stromy sa môžu naďalej vyvracať, a to aj bez nárazového vetra," pripomína mestská polícia.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Mestská polícia Bratislava)

16:25 Hladina Dunaja v Štúrove prudko stúpa, mesto pripravilo v spolupráci s Okresným úradom Nové Zámky, Hasičským a záchranným zborom a Slovenským vodohospodárskym podnikom opatrenia. Aktuálne je už zdemontovaná vyhliadková lavička, do pohotovostného režimu bol uvedený protipovodňový prívesný vozík, ktorý obsahuje protipovodňový balík prvej pomoci. Osadením mobilného hradenia sa uzavrela cesta popod Most Márie Valérie, osadené boli aj mobilné hradenia do otvorov betónového protipovodňového múru. Pripravený je piesok a protipovodňové vrecia na piesok, uviedol magistrát. Na ochranu budovy lodenice bude v nasledujúcich hodinách postavený protipovodňový múr z vriec s pieskom. V závislosti od situácie bude v najbližších hodinách vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity na území mesta.

15:50 Slovenská katolícka charita (SKCH) zatiaľ vyzbierala na pomoc ľuďom zasiahnutým povodňami viac ako 110-tisíc eur. Darovaciu výzvu na pomoc obetiam povodní na Slovensku a v okolitých krajinách vyhlásila Caritas Slovakia pred necelými 72 hodinami. "Uvedomujeme si svoju úlohu a zodpovednosť, ktorú voči našim spoluobčanom v tejto situácii máme. A to ako voči tým, ktorým povodeň zničila majetok, tak aj voči tým, ktorí našu darovaciu výzvu podporili a ukázali svoju solidárnosť," povedal generálny sekretár SKCH Miroslav Dzurech. Zároveň ubezpečil verejnosť, že SKCH je pripravená doručiť pomoc tam, kde to bude najviac potrebné. 

15:48 Areál Bratislavského hradu bude pre verejnosť a návštevníkov do piatka (20. 9.) uzatvorený. Dôvodom je odstraňovanie následkov extrémneho počasia a bezpečnostné riziko pre zlý stav stromov. V nedeľu (15. 9.) sa vplyvom poveternostnej situácie zrútila malá časť oporného múru v areáli Bratislavského hradu. Išlo o časť múru v blízkosti vnútroareálovej komunikácie smerom od Leopoldovej brány. K žiadnym iným škodám ani ohrozeniam na zdraví nedošlo.

15:42 Hydrologické výstrahy tretieho stupňa naďalej platia pre všetky okresy v povodí Moravy a Dunaja. Prvý stupeň výstrahy je v platnosti pre okresy Pezinok a Galanta.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: SHMÚ)

15:38 "Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky z prehánok a dažďa na celom Slovensku s najvyššími úhrnmi na Záhorí a v oblasti Malých Karpát v rozsahu dva až 16 milimetrov (mm), v povodí horného Váhu, Hrona a Popradu do 23 mm, na ostatnom území do 10 mm," priblížil ústav. V dôsledku spätného vzdutia z Dunaja je podľa SHMÚ výrazný vzostup aj na dolnom úseku Váhu. "Na dolnom Ipli a Toryse je výrazný vzostup, na Hrone, na tokoch v povodí horného Váhu, hornej Oravy a na tokoch východného Slovenska, okrem dolného Laborca a Bodrogu, je mierny vzostup až vzostup. Na ostatných tokoch je ustálenosť až pokles vodných hladín," doplnil.

15:35 Výšky hladiny Dunaja v Bratislave sa počas dňa drží okolo hranice 960 až 970 cm. Aktuálne (k 15.30 h) jej výška dosahuje 968 cm. V Devíne sa Dunaj stále drží okolo hranice 900 cm (aktuálne 906 cm). Dunaj v Bratislave a Devíne bude podľa SHMÚ kulminovať do stredy (18. 9.). V dolnej časti slovenského úseku pod vodným dielom Gabčíkovo sa predpokladá ešte výrazný vzostup vodných hladín. Celý úsek Moravy by sa mal pri vysokom vodnom stave s prebiehajúcou kulmináciou ustáliť. SHMÚ očakáva ustávanie zrážok a miestami, najmä v severnej polovici, zmenšovanie oblačnosti.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: SHMÚ)

15:10 Vlna ochladenia a intenzívnych dažďov z uplynulých dní skomplikovala vtáčiu migráciu. Niektoré druhy ešte nestihli opustiť Slovensko do svojich zimovísk. Pre nepriaznivé podmienky mali vtáky zamedzený prístup k potrave. Prichádzali tak o tukové zásoby určené na dlhú cestu. Informovala o tom organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). Dodáva, že lastovičky, belorítky či niekoľko dážďovníkov sa dostali do interiérov, kde chceli prečkať extrémne počasie. Rovnako ťažké časy zažili aj strakoše, mucháriky, či kolibkáriky. Tie podľa ornitológov migrujú prevažne v noci.

15:00 Avizované cvičenie samaritánov, ktoré sa malo v najbližších dňoch konať v Kežmarku, napokon zrušili. Potvrdila to hovorkyňa mesta Elena Smrigová. Dôvodom je, že záchranné zložky privolali k zásahom pre povodne. Podľa slov hovorkyne zachovali len jednu z epizód scenára, a to cvičenie spojené s evakuáciou Domova sociálnych služieb s ohľadom na hroziacu záplavovú vlnu.

13:45 Bratislavská zoo hľadá dobrovoľníkov na odstraňovanie škôd po povodni. Zverejnila formulár, kde sa môžu prihlásiť. "Potrebujeme každú pomocnú ruku na vyčistenie škôd po povodni, aby sme sa vedeli čo najskôr vrátiť do pôvodnej prevádzky," uvádza zoo.

 

Hľadáme dobrovoľníkov na odstraňovanie škôd po povodni. https://forms.gle/9yMvaJpT7MShh5hX6 - prihláste sa tu Tento...

Posted by ZOO Bratislava on Tuesday, September 17, 2024

13:40 Prírodné katastrofy, ako sú záplavy, môžu mať devastujúci vplyv aj na psychické zdravie zasiahnutých ľudí. Dôležité je dať pocitom priestor, komunikovať s okolím a v prípade potreby sa obrátiť na odbornú pomoc. Poukázala na to Liga za duševné zdravie. Odporúča prijať pocity a komunikovať o nich s blízkymi či ľuďmi v podobnej situácii. 

13:30 Starosta Devínskej Novej Vsi vyzýva obyvateľov, aby zbytočne neriskovali kvôli fotografiám. "Nezdržiavajte sa preto v blízkosti riek, v blízkosti zaplavených území, nepokúšajte sa prekonať zábrany, nevstupujte na miesta ohraničené páskami a rešpektujte, prosíme, pokyny mestskej polície a štátnej polície. Upozorňujeme, že ten, kto neuposlúchne výzvu verejného činiteľa pri výkone jeho právomocí, dopúšťa sa priestupku proti verejnému poriadku. Priestupcovi hrozí pokuta do výšky 100 eur," varuje Krajčí.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Dárius Krajčír - starosta Devínskej Novej Vsi)

13:18 Prezident SR Peter Pellegrini poďakoval záchranným aj civilným zložkám za ich prácu počas niekoľkodňového boja proti povodniam, ktoré postihli mnohé oblasti krajiny. Vyzdvihol, že ich pomoc bola maximálne profesionálna. Ocenil aj vládu a príslušné rezorty, ktoré robia konkrétne kroky pre priamu pomoc poškodeným domácnostiam. "Títo ľudia si zaslúžia hlboký obdiv a uznanie celej spoločnosti za ich osobné nasadenie pri záchrane životov i majetku. Musím oceniť, že záchranné práce boli organizované maximálne profesionálne, bez zbytočných zmätkov a s náležitou komunikáciou medzi všetkými zapojenými zložkami," uviedol prezident.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Verí, že najhoršiu situáciu má už Slovensko za sebou. "A pri pohľade do susedných krajín, ktoré takisto bojujú s vodným živlom, musíme byť len vďační, že na Slovensku sa záplavy zaobišli bez obetí na ľudských životoch a zdraví," poznamenal. Prezident zároveň vyzval občanov, aby boli k sebe ľudskí, obetaví a vzájomne nápomocní. "Toto je čas zabudnúť na akékoľvek vzájomné spory či rozdielne názory - toto je čas spoločne priložiť ruku k záchrane svojho suseda alebo k pomoci pri odstraňovaní škôd," povedal.

13:13 Hladina potoka Vydrica v lesoparku klesla, Mestské lesy v Bratislave monitorujú rozsah škôd po povodni z uplynulých dní. Hoci sa situácia zlepšuje, rizikom stále ostávajú stromy s podmočenými koreňmi či nahnuté stromy. Mestská organizácia preto vyzýva na odloženie návštevy lesoparku. "Situácia sa zlepšuje, avšak mnoho stromov má podmočené korene, sú nahnuté a buď v najbližšej dobe spadnú, alebo ich budeme odstraňovať. Prosíme preto o maximálnu opatrnosť a zvážiť ešte návštevu lesa, aj keď už je krajšie," odkazujú mestské lesy na sociálnej sieti. 

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Mestské lesy v Bratislave)

"Partizánska lúka ostáva uzavretá až do víkendu," zdôrazňujú mestské lesy. Spracovať je potrebné spadnuté a nahnuté stromy, vyčistiť detské ihriská a odstrániť poškodený drevený mobiliár. Keďže je lúka úplne podmočená, práce s ťažkou technikou musia ešte niekoľko dní počkať. Od soboty (21. 9.) však majú byť otvorené bufety, altánky aj ihriská. Dočisťovanie a opravy však budú pokračovať dlhšie.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Mestské lesy v Bratislave)
MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Mestské lesy v Bratislave)

13:10 V Piešťanoch odstránili pri Kolonádovom moste v utorok v doobedňajších hodinách naplavený strom. Situácia v meste je v súvislosti s povodňovou situáciou pokojná. Potvrdila to hovorkyňa mesta Veronika Bardíková. Priblížila, že pracovníci z povodia Váhu v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom okrem stromu odstraňovali aj ďalšie naplaveniny. "U nás je veľmi pokojná a štandardná situácia. Všetko prebehlo pokojne, nemáme dokonca hlásené ani vytopené pivnice," dodala Bardíková.

 

Situácia v iných regiónoch je podstatne vážnejšia, ale počasie spôsobilo komplikácie aj u nás. Aktuálne sa zaoberáme...

Posted by Mesto Piešťany on Tuesday, September 17, 2024

13:00 Policajtom Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave II sa podarilo zachránili dva ľudské životy. "Volanie o pomoc ženy, ktorá stála na brehu rieky Dunaj pri nákupnom centre na Pribinovej ulici, započula hliadka PZ, ktorá vykonávala hliadkovú činnosť a monitorovala situáciu v blízkosti rieky v čase okolo 04:00 h. Hliadka na mieste zistila, že sa vo vodnom toku rieky Dunaj nachádzajú dvaja muži," informuje s tým, že policajti neváhali vojsť do rozbúrenej rieky, okamžite zasiahli a oboch mužov z vodného toku rieky vytiahli do bezpečia. Privolaná rýchla zdravotná pomoc mužom na mieste poskytla potrebné ošetrenie.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

12:40 V súvislosti s mimoriadnou povodňovou situáciou na Slovensku môžu jednotlivci aj obce požiadať o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci. Ľudia tak môžu získať dotáciu maximálne vo výške 1 500 eur, pričom požiadať o ňu je možné dvakrát, ak sú škody na majetku vyššie alebo ich postihne ďalší prírodný živel. Rovnako o ňu môžu požiadať aj obce vo výške 15-tisíc eur. Informovalo o tom v utorok na sociálnej sieti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

12:30 Hasiči v Košickom kraji v uplynulých dňoch zasahovali v súvislosti so zrážkami najmä pre popadané stromy. Od soboty (14. 9.) do utorkového rána neevidovali žiadne výjazdy k odčerpávaniu vody. Od soboty evidujú dokopy 21 výjazdov v súvislosti s počasím. V 19 prípadoch boli odstraňované popadané stromy na cestách, motorových vozidlách a v blízkosti objektov. "V jednom prípade vykonali príslušníci HaZZ vytiahnutie zapadnutého sanitného vozidla na podmáčanom teréne," spresnil hovorca Krajského riaditeľstva HAZZ v Košiciach Jozef Bálint s tým, že spolu s dobrovoľnými hasičmi asistovali pri uchytení uvoľnenej strechy na budove nevyužívaného obecného úradu.

12:25 Od pondelka (16. 9.) do utorkového rána absolvovali hasiči v Trenčianskom samosprávnom kraji v súvislosti s počasím sedem zásahov. Odstraňovali spadnuté stromy a odčerpávali vodu zo zatopených priestorov. "Trenčianski hasiči odstraňovali strom spadnutý na železničnej trati medzi obcami Trenčianske Jastrabie a Mníchova Lehota v okrese Trenčín. Strom zablokoval osobný vlak, v ktorom bol strojvodca a desať cestujúcich, všetci sú bez zranení. Hasiči strom spílili a z koľajiska odstránili. Následne bola železničná trať opäť sprejazdnená a premávka obnovená," doplnil hovorca Krajského riaditeľstva HAZZ v Trenčíne Marián Petrík.

12:20 Dunaj v Bratislave dosiahol o 12.15 h nový vrchol. Jeho hladina mala výšku 971 cm, teda prekonal hodnoty z noci.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: SHMÚ)

12:00 Most ponad rieku Ipeľ v obci Chľaba spajajúci Slovenskú republiku s Maďarskom bol uzatvorený. Informuje o tom nitrianska krajská polícia s tým, že dôvodom je zvýšená hladina rieky. "Na uzemí nášho kraja neboli zaznamenané žiadne problémy v súvislosti s nepriaznivými poveternostnými podmienkami," doplnila.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj)

11:50 Hladina Dunaja v Bratislave opäť dosiahla úroveň vrcholu 970 cm z noci. Predpovede, že hladina by mala postupne klesať, sa tak zatiaľ nenapĺňa. 

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: SHMÚ)

11:35 V bratislavskej Dúbravke je dočasne neprejazdná ulica Kajerka. V dôsledku intenzívnych dažďov v predošlých dňoch prišlo k jej podmytiu. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti.  "Miesto je dočasne neprejazdné a je riadne označené zábranami," upozorňuje samospráva s tým, že dočasné dopravné značenie je osadené aj na vjazde z Jadranskej ulice a na začiatku ulice K Horánskej studni. Mestská časť prosí obyvateľov o rešpektovanie dočasného dopravného značenia.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Dúbravka - mestská časť Bratislavy)
MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Dúbravka - mestská časť Bratislavy)

11:27 Ulice Istrijska, Vápencová a Mlynská zostávajú uzavreté do odvolania a do skončenia záchranných prác. Informovala o tom Devínska Nová Ves s tým, že komunikácie využívajú záchranné zložky a mestská hromadná doprava.

11:25 Situácia v Stupave je stabilizovaná. Zóna okolo kaštieľskeho parku, v ktorom sídli domov sociálnych služieb, je ešte na viacerých miestach zaplavená. Vyplýva to zo snímok, ktoré v utorok predpoludním zverejnili hasiči. Ako infromoval Droba, v Domove sociálnych služieb je dobrá nálada, zásobovať už vedia aj bočným vchodom, čo zjednodušilo situáciu.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)
MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

11:20 Divadlo Aréna odolala doterajšej vode a je v suchu. "Bolo to veľmi tesné, ale voda sa k nemu, našťastie, nedostala," informoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Ako však vyplýva z ranného zasadnutia Bezpečnostnej rady kraja, škody na majetku sú rozsiahle. Najväčšie evidujú v Devíne a v Devínskej Novej Vsi, v okresoch Malacky a Pezinok. "V Malackách napáchal veľké škody potok Malina, resp. pretrhnutie hrádze. Stále prebiehajú práce na jej zacelovaní. Na celom území okresu Malaciek však voda ustupuje, vrátane priehrad a rybníkov nad Malackami. Obce začínajú upratovať. Územie je veľmi znečistené okrem bahna aj padnutými stromami či haluzami. V okrese Pezinok pretiekol potok Blatina a vylial sa až k obydliam," priblížil Droba.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Droba)

11:18 Viacerým obyvateľom Devínskej Novej Vsi ostali oči pre plač. Voda im zaplavila rodinné domy a z následkov sa budú spamätávať dlho.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)
MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

11:16 Hasiči sú pripravení na odčerpávanie vody zo zaplavených obcí. Situácia na Záhorí sa postupne upokojuje a na rad prichádzajú sanačné práce. Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to uviedol v utorok. "Som rád, že sme situáciu riešili v predstihu, že bol zvolaný krízový štáb už vo štvrtok (12. 9.), a tak sme boli na zvládnutie tejto situácie pripravení a verím, že najhoršie už máme za sebou," vyhlásil minister.

11:14 Hlavné mesto sa poďakovalo za pomoc štátnym zložkám, najmä polícii, hasičom, vojakom, záchranárom i vodohospodárom. Rovnako tak mestským podnikom a organizáciám, starostom mestských častí a obyvateľom, a to najmä za trpezlivosť a ochotu vzájomne si pomáhať.

Na snímke ľudia vystupujú z vojenského transportéra, ktorý preváža obyvateľov počas záplav medzi bratislavskými mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves
Zobraziť galériu (54)
Na snímke ľudia vystupujú z vojenského transportéra, ktorý preváža obyvateľov počas záplav medzi bratislavskými mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

11:12 Hlavné mesto začína postupne aj s vyčísľovaním škôd, podľa odhadov by to mohlo byť v miliónoch eur. Ide napríklad o popadané stromy či zničený mobiliár. Preveriť je však potrebné aj statiku zasiahnutých mostov a lávok či zosumarizovať poškodené a podmyté cesty a chodníky. Veľké škody očakáva najmä v bratislavskom lesoparku, kde nie je bezpečný pohyb ani v súčasnosti. Opätovne preto odporúča mestským lesom a parkom sa ešte vyhnúť.

11:10 Situácia v Bratislave sa po počasí v uplynulých dňoch upokojuje. Hladina Dunaja, ktorý v noci kulminoval vo výške okolo 970 centimetrov (cm), pomaly klesá. Platí to aj pre rieku Morava. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla s tým, že protipovodňové hrádze pri Dunaji dimenzované na nápor vody do výšky 1 013 cm vydržali. "Podľa prognóz a predpovedí počasia už voda nebude stúpať a nemala by spôsobiť nové škody. Tie, ktoré nám extrémne počasie doteraz spôsobilo, sú beztak veľké," skonštatoval Bubla. Situáciu v blízkosti Dunaja a Moravy naďalej hlavné mesto monitoruje, Komunálny podnik i bezpečnostné zložky sú však odteraz k dispozícii najmä na odstraňovanie škôd.

11:04 Poškodenie vodou patrí medzi najhoršie problémy, ktoré môžu vozidlo postihnúť. Záleží na tom, ako vysoko voda pri zaplavení vystúpila, či sa dostala len ku kolesám alebo aj do interiéru, či až do motorového priestoru. Kapitolou sú zaplavené elektromobily - experti AAA Auto rozhodne odporúčajú po zaplavení sa nesnažiť ich naštartovať. Prečítajte si celý článok >>

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

10:59 V Devínskej Novej Vsi pokračujú s protipovodňovými opatreniami.

10:55 Premávka električiek do bratislavskej mestskej časti Ružinov bola v utorok obnovená, informoval o tom Dopravný podnik Bratislava a starosta Ružinova Martin Chren.

10:50 Obyvatelia Devína si dnes poštu nevybavia, je zatvorená. Okrem toho platí aj obmedzené doručovanie v Devínskej Novej Vsi.

10:48 Doprava na Dunaji je stále zastavená. "Dopravní inšpektori museli riešiť pontón, ktorý sa odtrhol z Rakúska. Po prekročení hraníc ho na našom území zaistili," informuje hovorkyňa rezortu dopravy. Letisko M. R. Štefánika funguje bez obmedzení, lety vybavujú v štandardnom režime.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:45 Na diaľniciach a rýchlostných cestách aktuálne neeviduje rezort dopravy žiadne obmedzenia. "Počas včerajšieho večera a noci bola pre nepriaznivé počasie znížená rýchlosť na D1 v úseku Levoča – Chminianska Nová Ves. Krajnice na D1 na Einsteinovej ulici v Bratislave sú už obojstranne vyčistené od naplavených zvyškov. Na cestách I. triedy zostávajú naďalej uzavreté hraničné mosty Moravský Svätý Ján – Hohenau a Medveďov – Vámosszabadi. Na ceste I/2 v Stupave pri Kaštieľskom parku je premávka spomalená a usmerňovaná mestskou políciou," približuje.

10:43 Ministerstvo dopravy sa aj v utorok vysporiadava s následkami výdatných dažďov. V dôsledku toho je na troch úsekoch výrazne poškodená trať Zohor – Rohožník, ktorú využívajú nákladné vlaky, ktoré jazdia do cementárne v Rohožníku. Hovorkyňa rezortu Petra Poláčiková dodáva, že Železničná spoločnosť Slovensko priebežne odstraňujú popadané stromy a konáre bez zásadného vplyvu na meškania vlakov.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Ministerstvo dopravy SR)

"Naďalej platí, že až do odvolania nejazdia vlaky medzi Bratislavou a Viedňou. Vlaky smerujúce do Česka z Čadce a z Nového Mesta nad Váhom jazdia len po hranice. Pre obmedzené alebo zastavené preberanie vlakov v pohraničných oblastiach má ZSSK Cargo aktuálne odstavených 23 nákladných vlakov. Premočený tovar a nedostatok vozňov zapríčinili, že je odstavený prekládkový komplex Bratislava - Východ," dodáva.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Ministerstvo dopravy SR)

10:40 Kulminácia podľa SHMÚ prebieha aj na hornom úseku Moravy, v jej strednej a dolnej časti ešte výrazný vzostup vodných hladín so začiatkom kulminácie. "Odlišný priebeh pozorujeme v profile Devínska Nová Ves, kde dochádza k vzdutiu hladiny Dunajom. Ppodobný jav pozorujeme aj v Kolárove na Váhu a Salke na Ipli," približuje a dodáva, v priebehu dňa očakávajú kulminácie aj na strednom úseku Moravy. "Na ostatnom území, vrátane povodia Myjavy, Kysuce a na malokarpatských prítokoch sa hydrologická situácia upokojuje a hladiny tokov naďalej klesajú," konštatuje.

Hladina Moravy v Záhorskej Vsi v mieste vodomernej stanice pred a počas povodňovej vlny
Zobraziť galériu (54)
Hladina Moravy v Záhorskej Vsi v mieste vodomernej stanice pred a počas povodňovej vlny  (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

10:36 Ako informuje v utorok predpoludním SHMÚ, hladina Dunaja začala v hornej časti kulminovať ešte v nočných hodinách a v profile Devín dosiahla nadránom maximum 905 cm, čo zodpovedá prietoku 9 579 m3/s. "V Bratislave napokon dosiahol Dunaj v maxime 970 cm. Kulminácia ešte stále prebieha a počas dňa očakávame v týchto profiloch ustálenosť pri súčasných vodných stavoch," uvádza s tým, že výrazný vzostup pokračuje na strednom a dolnom úseku pod VD Gabčíkovo, kde predpokladajú kulmináciu v stredu až štvrtok.

Hladina Dunaja v Bratislave v mieste vodomernej stanice pred a počas povodňovej vlny
Zobraziť galériu (54)
Hladina Dunaja v Bratislave v mieste vodomernej stanice pred a počas povodňovej vlny  (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

10:32 V Bratislavskom kraji platia stále dopravné obmedzenia. V okrese Bratislava IV je v Devínskej Novej Vsi Istrijská ulica ťažko prejazdná a neodporúča sa prejazd. Devínska cesta v úseku od výjazdu na Dlhé Diely po Devín je neprejazdná. Neprejazdné je aj Slovanské nábrežie, ktoré je zaplavené. Devínske jazero aj Devínska cesta od Karlovej Vsi smerom na Devín sú tiež neprejazdné. Na Ulici Na Hriadkach medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou sa vykonávajú protipovodňové opatrenia – zahradenie cesty. V okrese Bratislava V je Viedenská cesta uzatvorená od výstaviska až po úsek pod Starým mostom a neprejazdná je aj ulica Kočánkova po Starý most.

Protipovodňové zábrany na zaplavenej ceste neďaleko Kremeľskej ulice v bratislavskej mestskej časti Devín
Zobraziť galériu (54)
Protipovodňové zábrany na zaplavenej ceste neďaleko Kremeľskej ulice v bratislavskej mestskej časti Devín  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

10:20 Dunaj v okolí Bratislavy kulminuje a bude pomaly klesať. Ako informuje iMeteo.sk, všetky vodomerné stanice v širšom okolí Bratislavy počítajú s miernym poklesom hladiny Dunaja. Aktuálne dosahuje stále tretí povodňový stupeň a pohybuje sa okolo 960 cm, no ďalej nad 970 cm, čo bol jeho vrchol, už nestúpa. Včera dosiahol pri prekročení 950 cm hranicu 30-ročnej povodne. Veľa vody sa však očakáva na Dunaji aj v ďalších dňoch, keďže v Rakúsku sa začína otepľovať a v Alpách ležia desiatky centimetrov snehu. Po jeho roztopení veľká časť vody skončí v Dunaji, no na Slovensku sa už neočakáva výrazný vzostup Dunaja. V dôsledku toho však bude jeho hladina klesať v týchto dňoch len veľmi pomaly. 

10:13 Mestský park v Galante je z bezpečnostných dôvodov pre verejnosť uzavretý aj počas utorka. Dôvodom je vplyv nepriaznivého počasia z uplynulých dní. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti. "Silný vietor a intenzívne zrážky spôsobili podmáčanie terénu a poškodenie stromov. Prebieha odstraňovanie zlomených konárov a monitorovanie stavu a stability stromov, aby sa zabezpečila bezpečnosť návštevníkov," priblížilo mesto.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Mesto Galanta - oficiálna stránka MsÚ)

10:10 Bratislavská mestská časť Devín naďalej upozorňuje obyvateľov, že Devínska cesta je pre osobné motorové vozidlá stále do odvolania uzatvorená. "Príslušníci Policajného zboru zmerali hladinu vody na vozovke pri Sihoti a táto dosahuje 35 cm," informuje samospráva a dodáva, že v prípade potreby dopraviť sa mimo Devína treba využiť kyvadlovú dopravu nákladnými vozidlami Ozbrojených síl smerom na Devínsku Novú Ves.

 

Milí susedia, Devínčania! upozorňujeme Vás, že Devínska cesta je pre osobné motorové vozidlá stále do odvolania...

Posted by Devín - oficiálny profil mestskej časti on Tuesday, September 17, 2024

10:05 Hasiči zverejnili aktuálne zábery zo starého koryta Dunaja Čuňovo - Dobrohošť

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Repro foto FB/HAZZ)

10:00 Slovanské nábrežie v bratislavskej mestskej časti Devín je zaplavené. Na mieste sú hasiči, ktorí odčerpávajú vodu. Pred bránami rodinných domov sú vrecia s pieskom, aby zabránili vode dostať sa do obydlí.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)
MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

09:47 Hasiči evidujú za posledných 24 hodín 153 výjazdov v súvislosti s poveternostnou situáciou. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, a to 75. Naopak, najmenej zasahovali v Banskobystrickom kraji (3). Druhý najvyšší počet zásahov mali hasiči v Trnavskom kraji, konkrétne 43. V Nitrianskom kraji zasahovali deväťkrát, v Trenčianskom a Žilinskom mali po sedem výjazdov. V Prešovskom kraji mali hasiči päť výjazdov a v Košickom kraji štyri výjazdy. Zasahovalo 141 profesionálnych a 316 dobrovoľných hasičov. 

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

09:44 Hasičský a záchranný zbor zverejnil zábery na vodné dielo Gabčíkovo v utorok ráno.

Pohľad na vodné dielo Gabčíkovo v utorok ráno (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

09:40 Záber na zaplavené územie v bratislavskej mestskej časti Devín. Náučná tabuľa je takmer celá pod vodou.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

09:35 Aj v utorok ráno o 09.30 h dosahuje výška hladiny Dunaja v Bratislave 967 centimetrov. Dunaj na Devíne sa naďalej pohybuje okolo výšku 900 cm. Podľa predpovedí by Dunaj v Bratislave mal pod hranicu 900 centimetrov klesnúť až vo štvrtok. Klesanie tak bude veľmi pomalé.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: SHMÚ)

09:30 Mesto Skalica, kde stále platí najvyšší hydrologický stupeň, sa poďakoval všetkým záchranným zložkám, dobrovoľníkom aj pracovníkom, ktorí sa spoločne pričinili o to, že mesto zvládlo nápor silných dažďov bez väčších problémov a bez ohrozenia jej obyvateľov.

09:25 Zábery na Dunaj v Bratislave z dronu (viac v galérii)

Na snímke z dronu zaplavené parkovisko na Fajnorovom nábreží v Bratislave
Zobraziť galériu (54)
Na snímke z dronu zaplavené parkovisko na Fajnorovom nábreží v Bratislave  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)
Na snímke z dronu zaplavené parkovisko na Fajnorovom nábreží v Bratislave
Zobraziť galériu (54)
Na snímke z dronu zaplavené parkovisko na Fajnorovom nábreží v Bratislave  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

09:15 Malacky vyzývajú obyvateľov, aby sa vo vlastnom záujme vyhýbali parkom a cintorínom. "Pôda stále obsahuje množstvo vody a aj zdravý strom - ak je podmáčaný - môže byť nebezpečný," varuje mesto.

09:00 Dočasné premostenie ponad rieku Chvojnica medzi mestami Holíč a Skalica je opäť prejazdné pre všetku dopravu. Informovala hovorkyňa Trnavského samosprávneho kraja Natália Petkáčová. Premostenie bolo počas uplynulých dní dočasne uzatvorené v dôsledku vplyvu nepriaznivého počasia. Doprava bola presmerovaná cez Vrádište a Prietržku.

 

📍 AKTUÁLNA INFORMÁCIA MOST PONAD CHVOJNICU MEDZI HOLÍČOM A SKALICOU JE OPÄŤ PREJAZDNÝ pre všetku dopravu. 🥳 Ďakujeme...

Posted by Trnavský samosprávny kraj on Monday, September 16, 2024

08:50 Vojaci prevážajú obyvateľov z Devína do Devínskej Novej Vsi po uzatvorení cesty neďaleko Kremeľskej ulice. Devín je bežnou dopravou odrezaný od sveta.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)
MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

8:45 Zábery z cesty neďaleko Kremeľskej ulice, ktorá je uzatvorená z dôvodou povodní v bratislavskej mestskej časti Devín.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)
MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

08:25 Hladina Dunaja v Bratislave v utorok ráno je nad 960 cm. Zaplavené sú viaceré časti, ako napríklad Tyršovo nábrežie, Fajnorovo nábrežie aj promenáda pri obchodnom centre Eurovea.

Galéria: Stav hladiny Dunaja v Bratislave v utorok ráno

08:18 Krajčír prosí všetkých obyvateľov, aby sa aj naďalej pre svoju bezpečnosť vyhýbali zaplaveným miestam, miestam, kde sú vykonávané zásahy, miestam, ktoré sú kontrolované a riadené príslušníkmi polície. "Je to nevyhnutné pre ich bezpečnosť a pre to, aby všetky záchranné zložky, ktoré pracujú a pomáhajú pri odstraňovaní škôd tejto mimoriadnej situácie, mohli vykonávať svoju prácu," dodáva. Rovnako prosí všetkých obyvateľov, aby nevstupovali k blízkosti riek, nevstupovali do rieky, aby nevyužívali na vstup do vody športové náčinie a podobne. 

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Dárius Krajčír - starosta Devínskej Novej Vsi)

08:15 Aktuálny stav v súvislosti s povodňovou situáciou je v Devínskej Novej Vsi stabilnejší. Informuje o tom starosta Krajčír s tým, že zatiaľ nemôžu ešte hovoriť o zlepšení. Hladina vodných tokov Moravy a Dunaja totiž stále neklesá. "Na hradení, ktoré máme smerom na Devínsko jazero, je 7 mobilných profesionálnych prečerpávacích staníc. Na ulicu Na hriadkach sme privolali ďalšie sily a prostriedky a odčerpávame tam vodu, ktorá tam zaliala aj vodovodné šachty Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Šachty sú uzatvorené, takže obyvatelia sa nemusia báť o kvalitu pitnej vody. V prípade akejkoľvek zmeny, kritickej situácie či odstávky vody budeme obyvateľov okamžite informovať," informuje s tým, že prečerpávajú všetky miesta, kde by mohla voda spôsobiť škody a zaplaviť ďalšie pivnice a domy. Robíme všetko preto, aby nezaplavilo miesta, ktoré zaplaviť nemusí, kým vodu odčerpáme.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Dárius Krajčír - starosta Devínskej Novej Vsi)

07:58 Bratislavská mestská časť Devín je odrezaná od sveta. Ako informovala samospráva, kyvadlová doprava do Devínskej Novej Vsi bude zabezpečovaná nepretržite - 24 hodín denne. "Nástup/výstup v Devíne prebieha pred DK Devín," priblížila. Devínska cesta smerom na Riviéru bola uzatvorená Krajským dopravným inšpektorátom z dôvodu ohrozenia života a zdravia padajúcimi skalami. Cesta do Devínskej Novej Vsi bola uzatvorená z dôvodu výstavby protipovodňovej bariéry v katastri mestskej časti Devínska Nová Ves.

Vojaci prevážajú obyvateľov z Devína do Devínskej Novej Vsi po uzatvorení cesty neďaleko Kremeľskej ulice z dôvodu povodní v bratislavských mestských častiach Devín a Devínska Nová Ves
Zobraziť galériu (54)
Vojaci prevážajú obyvateľov z Devína do Devínskej Novej Vsi po uzatvorení cesty neďaleko Kremeľskej ulice z dôvodu povodní v bratislavských mestských častiach Devín a Devínska Nová Ves  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

07:50 Ako informoval v utorok ráno minister životného prostredia Taraba, Dunaj v noci kulminoval na 970 cm a predpovedá, že klesanie bude pomalé. "Cez Gabčíkovo a Čuňovo preteká v súčasnosti neuveriteľných 10 293 m3 vody za sekundu," informuje na sociálnej sieti s tým, že škody na celom Slovensku podľa odhadov sa pohybujú okolo 20 miliónov eur. "Na druhej strane na povodni zarábame na vodnej elektrárni v priemere 1,3 mil Eur denne. Na porovnanie, na predošlej jarnej vlne sme zarobili približne 36 miliónov eur," dodal.

07:48 Hasiči boli v nasadení aj v noci, o 03.00 h pracovali na prečerpávacej stanici v Zohore.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)
MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

07:45 V platnosti zostávajú hydrologické výstrahy, ale už nie v takom rozsahu ako posledné dní. Výstrahy tretieho stupňa ale naďalej platia pre okresy Senica, Skalica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky-juh. Výstrahy druhého stupňa platia pre okres Myjava. Výstrahy prvého stupňa vydali pre okresy Trnava, Pezinok, Galanta, Šaľa a Nové Zámky-sever.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: SHMÚ)

07:40 Dobrou správou je, že výstrahy pred dažďom akéhokoľvek stupňa pre územie Slovenska pominuli. Pršať by dnes malo len ojedinele a nie v takých úhrnoch, aké boli posledné dni.

07:20 Dunaj v Bratislave má v utorok ráno (7.00 h) výšku 968 cm, teda viac, ako sa predpokladala kulminácia. Výška vodného stavu mala oscilovať okolo 950 centimetrov. V Devíne sa hĺbka vody v Dunaji pohybuje okolo 900 centimetrov. "Vyššie po toku, na rakúskom úseku má už hladina rieky mierne klesajúci trend. Vzhľadom na vývoj na Morave a v dolnom Rakúsku je v najbližších hodinách predpoklad zotrvania ustálenosti na súčasných vodných stavoch, pri kolísaní hladiny," píšu meteorológovia.

MIMORIADNY ONLINE Deň 5:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pokles Dunaja však bude trvať oveľa dlhšie, ako vzostup, ktorý bol náhly, informuje iMeteo.sk. V Rakúsku a v Nemecku totiž stále prší a k tomu sa začne topiť alpský sneh. Podľa aktuálnych výpočtov by malo v povodí Dunaja v Nemecku a v Rakúsku spadnúť až do 40 mm zrážok, dodáva portál. Podľa portálu Dunaj v Bratislave kulminuje na úrovni 30-ročnej povodne.

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. "Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty," poznamenal po pondelkovom mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadne zasadnutie vlády v súvislosti s aktuálnou situáciou spôsobenou s nepriaznivým počasím (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Bratislava naďalej v pohotovosti

Protipovodňové zábrany v Bratislave sú podľa samosprávy postavené. Ako informoval starosta zasiahnutej Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír, naďalej ostávajú v nepretržitej pohotovosti, monitorujú situáciu a zasahujú všade, kde je to potrebné, aby v čo najväčšej možnej miere minimalizovali škody spôsobené povodňami. Bratislavská mestská časť Devín je odrezaná od sveta. Pre hrozbu záplav sa tam nedá dostať autom ani hromadnou dopravou, prejdú tam len zásahové zložky.

Policajti Okresného riaditeľstva PZ v Malackách v pondelok za súčinnosti policajtov enviro polície PPZ evakuovali obyvateľov z chatovej oblasti Centnúz, ktorá sa nachádza v katastrálnom území obce Vysoká pri Morave, Láb, Jakubov, Suchohrad a Plavecký Štvrtok.

 

MOMENTKA Z DNEŠNEJ EVAKUÁCIE OBYVATEĽOV 👮‍♂️👉 Policajti Okresného riaditeľstva PZ v Malackách dnes za súčinnosti...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Monday, September 16, 2024

V Bratislavskom kraji sa počas pondelka podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest. Je medzi nimi napríklad cesta z Malaciek do Rohožníka, či úsek cesty za Kuchyňou smerom na Pernek. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková. V okrese Malacky je podľa hovorkyne aktuálne pre nepriaznivé počasie neprejazdná cesta medzi Malými Levármi a Gajarmi. Ako Šimková uviedla, v samotnom hlavnom meste sa aktuálne nedá prejsť Devínskou cestou ani ulicami Istrijská, Na hriadkach, Kremeľská, Kočánkova a Pri Seči. Doprava je podľa nej obmedzená aj na Devínskej ceste či Slovanskom nábreží. 

Viac o téme: DunajBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu