Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Európska komisia chce všetkými dostupnými právomocami zabrániť Maďarsku vyvážať migrantov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska komisia (EK) využije všetky dostupné právne nástroje, aby Maďarsku zabránila v preprave nelegálnych migrantov autobusmi do Bruselu, uviedol v utorok podľa portálu stanice Euronews hovorca EK.

"Ak by sa toto opatrenie (prevoz migrantov) uskutočnilo, bolo by v zjavnom rozpore s právom Európskej únie, ale aj v jasnom nesúlade so zásadou úprimnej a lojálnej spolupráce, ako aj vzájomnej dôvery. Okrem toho by to narušilo aj bezpečnosť schengenského priestoru ako celku," dodal hovorca EK.Maďarská vláda minulý piatok (6. 9.) naznačila, že to myslí vážne s plánom poskytnúť žiadateľom o azyl bezplatnú jednosmernú cestu do Bruselu. Má sa tým tlačiť na EK, aby ustúpila od pokuty 200 miliónov eur pre Maďarsko za jeho reštriktívnu azylovú politiku.

Európska komisia chce všetkými
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Steven Senne)

Hovorca EK uviedol, že EK s Budapešťou komunikuje a snaží sa vládu presvedčiť, aby upustila od uskutočnenia oznámeného plánu. Komisia je v kontakte aj s krajinami susediacimi s Maďarskom, ktoré by mohli byť spomínaným opatrením potenciálne dotknuté.

Podľa Kódexu schengenských hraníc je EK oprávnená predložiť Rade EÚ návrh na zavedenie dočasných reštrikcií v celom schengenskom priestore vrátane obmedzenia vstupu. Členské štáty môžu toto rozhodnutie prijať aj jednostranne, ako to urobilo Nemecko po augustovom útoku nožom v meste Solingen. To zároveň znovu rozprúdilo diskusiu o migrácii a podnietilo výzvy na radikálne riešenia.Udalosti v Maďarsku a Nemecku vyvolávajú podľa Euronews obavy, že schengenský priestor, jeden z najhmatateľnejších úspechov Únie, by mohol čoskoro prestať fungovať. Oslabuje ho práve množstvo nekoordinovaných hraničných kontrol.

Viac o téme: VývozMigrantiMaďarskoEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu