Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Hladujete, aby ste schudli? Chyba, varuje dietologička: Vyskúšajte tento osvedčený TIP, naozaj funguje!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Registrovaná dietologička prezradila svoje hlavné tipy na chudnutie. Poukázala najmä na štúdiu z roku 2022, ktorá zistila, že konzumácia konzistentného množstva kalórií v pravidelných intervaloch, ako sú raňajky, obed a večera, môže zvýšiť úspešnosť chudnutia.

Trápia vás kilogramy navyše a rozhodli ste sa zbaviť sa ich hladovaním? Registrovaná dietologička Natalie Rizzová vám radí opak. „Hoci kalórie zohrávajú pri chudnutí dôležitú úlohu, kľúčom k chudnutiu je vyhnúť sa tomu, aby ste sa dostali do bodu, keď budete príliš hladní,“ napísala minulý týždeň pre portál EatingWell. „V skutočnosti je pri chudnutí návykom číslo jeden jesť skôr, ako pocítite hlad,“ uviedla ďalej, pričom sa odvolala na štúdiu z roku 2022. Odborníčka pripomína, že kľúčové je načasovanie. Ak nemôžete jesť každý deň v rovnakom čase, snažte sa dať si jedlo alebo občerstvenie každé tri až štyri hodiny, aby ste zažehnali návaly hladu.

Hladujete, aby ste schudli?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Toto okno vám poskytuje dostatok času na trávenie potravy,“ vysvetľuje. Tento interval okrem toho nie je veľmi dlhý na to, aby ste pociťovali návaly hladu. „Ak máte problém s časom, nastavte si na telefóne časovač, kým sa pravidelné stravovanie nestane pre vás prirodzeným,“ prezradila. Samozrejme, dôležité je aj to, čo jete. Rizzová odporúča uprednostniť bielkoviny a vyvážiť ich plnohodnotnými sacharidmi, ako sú ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, fazuľa a strukoviny a trocha zdravých tukov. Bielkoviny vás lepšie zasýtia, pretože ich trávenie trvá dlhšie, dokážu pomôcť zachovať čistú svalovú hmotu a svaly spaľujú viac kalórií ako tuk.

O tom, koľko bielkovín by ste mali denne skonzumovať, sa už dlho diskutuje. Odporúčaná výživová dávka je 0,8 gramu na kilogram telesnej hmotnosti. Jeden z dietológov však podľa denníka New York Post odporúča konzumovať aspoň 90 gramov denne, zatiaľ čo trénerka na chudnutie žien nedá dopustiť na dávku 120 gramov bielkovín denne. Expertka na obezitu Fatima Cody Stanfordová pre NBC News upozornila, že príliš veľa bielkovín môže zaťažovať obličky, najmä u ľudí, ktorí trpia ich ochorením. Medzi dobré zdroje bielkovín patrí chudé mäso, ryby, vajcia, orechy, mliečne výrobky, fazuľa a tofu.

Viac o téme: StravaChudnutieDietologička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu