Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

VIDEOROZHOVOR Líder SaS Gröhling vytvára Pravicový blok, chce v ňom aj Korčoka: V PS si ho nevie predstaviť!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – Chce spájať pravicové sily a ponúkať alternatívu voči Robertovi Ficovi. Je presvedčený, že Fica a jeho populizmus sa dá poraziť. V Pravicovom bloku zatiaľ spojili mimoparlamentné strany. Bývalých kolegov z vlády Hegera a Naďa v žiadnom prípade nechce. „Sú to ľudia, ktorí stáli pri Igorovi Matovičovi a jeho populizme. Totálne zničili verejné financie,“ odkazuje im. SaS ide do boja v regiónoch. Posilňuje o osobnosti komunálnej politiky. Viac v rozhovore s predsedom strany Sloboda a solidarita (SaS) Branislavom Gröhlingom.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) zakladá iniciatívu Pravicový blok, ktorého cieľom je podľa vás bojovať proti populizmu nielen tejto vlády. K iniciatíve sa pridávajú tri strany ODS – Občianski demokrati Slovenska, FÓRUM a MODRÍ – ES. Toto má byť pravicová alternatíva voči ľavicovej politike Smeru - SSD Hlasu - SD?

  • Pred letom som kolegom navrhol iniciatívu pravicových osobností politického a verejného života. Prijali to s nadšením. Dva mesiace som na tom pracoval. Iniciatíva smeruje ku všetkým, ktorí majú pravicové myslenie a chcú bojovať voči tejto populistickej vláde. Spomeňme si, ako pred voľbami sľubovali lacnejšie potraviny, benzín či hypotéky. Po voľbách riešia len samých seba. Som rád, že sa k tomu pridali tri mimoparlamentné strany. Všetci sa navzájom poznáme. Bude to platforma, ktoré bude komentovať dianie a prinášať návrhy.

Mali ste ambíciu osloviť aj iných?

  • Počas leta som sa stretol s množstvom osôb, ktorí pôsobia a pôsobili v politike a v spoločenskom živote. Postupne budeme jednotlivé osobnosti predstavovať.  Chceme byť silní v pravicovom spektre a byť alternatívou voči Ficovmu populizmu. Neriešme minimálnu mzdu a nejakú ďalšiu fabriku. Čo prinesie? Ďalšie pracovné miesta v trojzmennej prevádzke a ľuďom bude ponúkať prácu za pásom?! Toto ponúka Fico. Zabetónovanie Slovenska a žiaden rast. Chcem prinášať opatrenia, ktoré budú zaujímavé pre investorov a budú sa vytvárať nové pracovné miesta s vyššou kvalifikáciu. To bude cieľ.

Vie Slovensko ponúknuť zamestnancov na pre tento druh práce, ktorý spomínate?

  • Máme ľudí, ktorých budeme kvalifikovať a musíme im dať vzdelanie. Nemôžeme sa tváriť, že Slovensko bude len montážnou dielňou a budeme sa tešiť na ďalšiu fabriku. Slovákom musíme ponúkať aj ďalšie možnosti. Medzi iným aj ovládanie technológií. Slovensko má množstvo šikovných a pracovitých ľudí, ktorí potrebujú možnosti a šancu. Pravica vždy rozvíjala Slovensko.

VIDEOROZHOVOR Líder SaS Gröhling
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Kto vás odmietol v Pravicovom bloku?

  • Nebudem konkretizovať. Je však veľa ľudí, ktorí si zobrali čas na premyslenie, budú vyčkávať a niektorí sa nemôžu otvorene pridať pre svoje postavenie v zamestnaní. Pre nich sme vytvorili ďalšie možnosti ako workshopy, prednášky a stretnutia, kde budú môcť pod logom svojej inštitúcie prezentovať tieto myšlienky.

Keď vznikol Pravicový blok, povedali si, že má byť protiváhou nielen vláde. Chápem to správne, že chcete byť protiváhou aj ľavicového a progresívneho PS?

  • Je to forma, aby sme oslovili prioritne pravicových voličov, ktorí si pamätajú pravicové reformy Ivana Mikloša alebo Mikuláša Dzurindu. Ako nastavili Slovensko a vstúpili sme do Európskej únie a v krajine nastal rozmach. Chceme aj tento spomienkový optimizmus pretaviť do konkrétnych vecí. Identitou našej strany je pravica a ekonomika. Na tom budeme stavať. Bol by som rád, keby naša pravica zastrešovala všetky piliere. Všetkých nás bude spájať ekonomika a rast Slovenska.

Po prezidentských voľbách sa hovorilo o veľkom potenciály Ivana Korčoka. Čo je s Ivanom Korčokom? Bude súčasťou Pravicového bloku?

  • S Ivanom sa stretávam pravidelne. Je to však otázka na neho, kam smeruje a čo chce robiť. Môžem mu len povedať, že ho u nás vítam a nech ide bojovať proti Ficovi. Nech sa postaví vedľa nás, vyhrnie si rukávy a spoločne porazíme Fica. On je tiež pravičiar. Vnímam ho ako umierneného konzervatívca v rámci niektorých tém.

VIDEOROZHOVOR Líder SaS Gröhling
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

V Progresívnom Slovensku ho teda nevidíte?

  • Neviem si ho predstaviť v Progresívnom Slovensku. U nás má možnosť v rámci Pravicového bloku, kde budú aj ďalšie osobnosti. Čakajú nás tri roky do volieb. Máme možnosť vybudovať obrovskú pravicovú silu, ktorá môže byť súčasťou budúcej vlády aj s Progresívnym Slovenskom.

Ako reagoval pán Kočok, keď sme mu dali ponuku?

  • Je to na jeho rozhodnutí. Nie som jeho hovorca.

Tak ale videli ste v jeho reakcií, či ho to zaujalo.

  • Nikdy som nevyťahoval nič z osobných rozhovorov.

Viete si predstaviť, že lídrom Pravicového bloku by bol aj niekto iný ako vy?

  • Je to predčasné. Veď sme len začali. Som tvorcom myšlienky, budeme pokračovať a chcem to držať pevne v rukách. Môžeme sa o tom porozprávať o dva – tri roky.

Chcete byť Andrejom Dankom v pravicovom spektre?

  • Andrejom Dankom?! Teraz neviem, či sa mám tešiť alebo čo...

VIDEOROZHOVOR Líder SaS Gröhling
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Andrejovi Dankovi sa podarilo to, čo nikomu. Spojil všetky národné sily a dostal sa do parlamentu.

  • Budem sa snažiť spojiť všetkých pravičiarov, ktorí chcú vstúpiť do parlamentnej straníckej politiky. Je to vidina do ďalších volieb.

Politici sú ješitní a nikto nechce hrať druhé husle. Všetci chcú byť lídrami.

  • Všetkých nás bude spájať snaha poraziť Fica. Fico je poraziteľný. Musíme to však robiť jednotne a postupne.

Komunikovali ste pri spájaní s Jaroslavom Naďom a Eduardom Hegerom?

  • Nie. Nevidím ich miesto v Pravicovom bloku. Sú to ľudia, ktorí stáli pri Igorovi Matovičovi a jeho populizme. Totálne zničili verejné financie. Nevnímam ich ako pravičiarov.  V ľavicovej, populistickej Matovičovej politike boli ochotní dokonca súhlasiť s tým, že za ich návrhy hlasovali fašisti. To je pre mňa nepredstaviteľné. Nech idú svojou cestou a robia si svoju politiku.

Pred voľbami predsedu SaS ste sľubovali, že viac sa sústredíte na regióny. Nedávno k vám vstúpil viceprimátor Košíc. Ktoré známe tváre regiónov posilnia SaS?

  • Množstvo osobností už prejavilo záujem. Som rád, že sami prišli. Sme otvorení verejnosti a osobnostiam z regionálnej politiky. Nedávno sme predstavili viceprimátora Košíc Marcela Gibódu. Sú ďalší, ktorých postupne budeme prezentovať, aby sme neboli vnímaní len ako bratislavská parlamentná strana. Pod mojím vedením budeme široká stredopravá strana v rámci celého Slovenska so silnými komunálnymi osobnosťami.

VIDEOROZHOVOR Líder SaS Gröhling
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Navrhli ste odvolanie Borisa Suska a Martiny Šimkovičovej. Šimkovičová sa podľa SaS nikdy nemala stať ministerkou kultúry, pretože nemá na funkciu žiadne predpoklady. Destabilizuje  kultúrne inštitúcie, keď odvoláva z ich čela odborníkov a nahrádza ich pochybnými osobami. Bez ohľadu na to, čo si o tom môžeme myslieť, nemá právo na takéto odvolávanie?

  • Každý minister má riadiť svoj rezort a rozvíjať ho. Pani ministerka rezort ničí cielene. Keď niekto niečo povie nekritické smerom k nej, začne ho šikanovať, alebo ho odvolá. Toto nie je to správne fungovanie v rámci kultúry. Veď nikto ešte takýmto spôsobom nezjednotil kultúrnu obec a spoločnosť ako takú. Nedostala mandát na to, aby ničila kultúru. Nech normálnym spôsobom vyargumentuje, prečo ich odvolala. Nech predstaví svoju koncepciu. A nech sa doučí, čo je príslovie a čo Božie prikázanie.

Hovoríte, že vám ide o kultúru a ministerka svojím konaní zjednotila kultúrnu obec a spoločnosť. Prečo potom protesty jeden deň organizujú umelci a ďalší deň strany SaS a PS? Prečo ste to nerobili teda spolu?

  • Umelecká obec si chcela urobiť svoj protest.

Umelci vás tam ako politikov nechceli?

  • Chceli si urobiť samostatný protest a na našom proteste tiež vystupovali umelci. Bol som aj rád, že si organizovali samostatne svoj protest. Výrazne som ich podporoval. Prišli tisíce ľudí.

Robíte dostatočne razantnú opozíciu v parlamente?

  • Myslím si, že áno. Využívame všetky formy. Poukazuje pravidelne na klamstvá a populistické správanie tejto vlády. Budeme v tom pokračovať ďalej.

VIDEOROZHOVOR Líder SaS Gröhling
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Je opozícia pripravená na odvolanie Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu?

  • Ak takémuto kroku pristúpi vládna koalícia, musí sa s tým vysporiadať Progresívne Slovensko. Verím, že sa postavia za svojho lídra a nebudú nikoho iného nominovať. Fico si predsa nemôže z opozície vyberať, kto bude na akej pozícií. Keď toto urobili SaS pri výbore na kontrolu SIS a odvolali Máriu Kolíkovú, nikoho iného sme tam nedali. Na toto miesto máme nárok. Nebudú nám kádrovať ľudí, ktorí z opozície kontrolujú koalíciu.

Dostáva od svojho predchodcu Richarda Sulíka nevyžiadané rady?

Je v spoločnosti dostatočne počuť hlas nového prezidenta Petra Pellegriniho?

Viac vo VIDEOROZHOVORE TU:

Viac o téme: Robert FicoSaSPSBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu