Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Ministerke Šimkovičovej vyjadrili podporu zástupcovia kultúrnej obce

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerka kultúry (MK) SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) vo štvrtok na pôde ministerstva prijala zástupcov umeleckej obce, ktorí jej prišli vyjadriť podporu. "Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia spolku Umelecká beseda slovenská, Spoločnosti voľných výtvarných umelcov pri SÚV, Klubu výtvarných umelcov a teoretikov aj člen Komory reštaurátorov," informovala hovorkyňa MK Petra Bačinská.

"Na pôde ministerstva kultúry sme predniesli svoje poznatky a návrhy týkajúce sa umeleckého diania v súčasnosti. Zároveň vyjadrujeme podporu pani ministerke v jej snahe o ozdravenie kultúrnych inštitúcií," povedala výtvarníčka a členka viacerých umeleckých spolkov Júlia Piačková. Členovia výtvarníckej obce tiež vyjadrili nespokojnosť s dlhodobým využívaním výstavných priestorov, ktoré spravujú štátne inštitúcie. Naznačili aj preferovanie úzkej skupiny umelcov zo strany vedenia inštitúcií a nadraďovanie konceptuálneho umenia pred tradičnou tvorbou.

archívne video

Parlament má o odvolávaní M. Šimkovičovej rokovať až v septembri (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Predstavitelia umeleckej obce na stretnutí sú presvedčení, že najlepším spôsobom, ako zlepšiť fungovanie kultúrnych inštitúcií, je konzultovať svoje poznatky a návrhy priamo s rezortom kultúry. Zdôraznili, že ich cieľom nie je politická aktivita.

Voči krokom ministerstva kultúry pod súčasným vedením sa, naopak, sformovala a štrajkovú pohotovosť vyhlásila iniciatíva Kultúrny štrajk. Protestuje proti personálnym výmenám v národných kultúrnych inštitúciách, politickým zásahom do fungovania verejnoprávnych umeleckých fondov, rušeniu expertných a analytických útvarov MK i samotnému spôsobu komunikácie rezortu s kultúrnou obcou. Iniciatíva zároveň žiada zmeny na ministerstve, rovnako zastavenie opatrení s charakterom ideologickej cenzúry i okamžitú finančnú stabilizáciu sektora na zlepšenie finančného ohodnotenie zamestnancov v kultúre a kreatívnom priemysle. Na štvrtok 19. septembra avizoval Kultúrny štrajk protesty, ktoré sa majú konať vo viacerých mestách.

Viac o téme: PodporaSNSMartina Šimkovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu