Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Raši nerozumie, prečo si chce Danko pri šéfovi Národnej rady nárokovať, čo mu nepatrí

Richard Raši
Zobraziť galériu (3)
Richard Raši (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Šéf SNS Andrej Danko spochybňuje základný akt koaličnej zmluvy, keď si jeho strana nárokuje na post predsedu NR SR. Táto funkcia patrí podľa koaličnej dohody Hlasu-SD. Vyhlásil to podpredseda Hlasu-SD a minister investícií Richard Raši. Pýta sa, čo je Dankovým cieľom, keď chce zásadne zasiahnuť do koaličnej zmluvy.

"Keď máme koaličnú zmluvu, ktorú dodržiava strana Smer a strana Hlas, a máme na to mandát od našich voličov, ale aj od celého snemu, kladiem si otázku, prečo chce niekto do nej zásadne zasiahnuť a nárokuje si na niečo, čo mu nepatrí," povedal Raši novinárom pred stredajším zasadnutím vlády. Tvrdí, že pozícia predsedu NR SR je jedna z kľúčových pozícií a patrí Hlasu-SD. Pýta sa, či chce Danko spochybniť koaličnú zmluvu a fungovanie vlády a či chce, aby vznikol vo vláde problém. Tvrdí, že tieto otázky si kladú aj ľudia v teréne.

Raši nerozumie, prečo si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Danko vysiela zbytočné signály

Minister pripomenul, že na základe koaličnej dohody funguje vláda. "Jasne hovorí o fungovaní vlády a je postavená na základe počtu poslancov NR SR a bola podpísaná pri plnom vedomí a svedomí všetkých účastníkov," zdôraznil s tým, že nevidí žiaden dôvod na nedodržiavanie koaličnej zmluvy a Danko vysiela zbytočné signály.

Raši má informáciu, že koaličná rada by mala byť do konca týždňa. Zaoberať by sa mala aj otázkou predsedu NR SR. Zástupcovia Hlasu-SD sú podľa neho pripravení ísť na koaličnú radu kedykoľvek. Raši odmieta, že by pri jeho podpore na post šéfa NR SR oslovili opozičných poslancov. O postupe pri prípadnom odvolávaní Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu NR SR rozhodnú podľa neho na predsedníctve Hlasu-SD spolu s poslancami za Hlas-SD.

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v utorok (27. 8.) vyhlásil, že rozhodujúcu úlohu pri novom šéfovi parlamentu musia zohrať strany Hlas-SD a SNS. Fico podľa svojich slov pomáha k dosiahnutiu dohody, tento post je podľa neho potrebné zastabilizovať, keďže ide po prezidentovi o druhú najvyššiu ústavnú funkciu v štáte.

Miesto predsedu NR SR sa uvoľnilo po víťazstve Pellegriniho v prezidentských voľbách. Hlas-SD nominoval naň Rašiho. Danko považuje za ideálne, keby tri vládne strany obsadili pozície troch najvyšších ústavných činiteľov. Podobne sa opakovane vyjadroval aj Fico.

Viac o téme: Richard RašiAndrej DankoNárodná rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu