Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Nečakané zistenie vedcov! Len dva plátky šunky denne zvyšujú riziko TOHTO ochorenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Konzumácia spracovaného alebo červeného mäsa zvyšuje riziko cukrovky, pričom iba dva plátky šunky denne zvyšujú riziko tohto ochorenia o 15 percent. Na základe rozsiahlej štúdie, ktorej sa zúčastnili na dva milióny ľudí po celom svete, to uvádza vedecký tím vedený výskumníkmi z Cambridgeskej univerzity.

archívne video

Richard Takáč na Rade ministrov EÚ o otázke dvojakej kvality potravín (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Podľa britských novín The Guardian ide zatiaľ o najpresvedčivejší dôkaz o súvislosti medzi konzumáciou mäsa a chorobou, ktorá globálne predstavuje jedno z najväčších nebezpečenstiev pre zdravie.

Diabetom 2. typu, ktorý je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, infarktu, mŕtvice a amputácie dolných končatín, trpí na svete vyše 400 miliónov ľudí. Jedným z hlavných spôsobov, ako riziko cukrovky znížiť, je okrem udržiavania zdravej hmotnosti a dostatočného pohybu aj správne stravovanie.

Nečakané zistenie vedcov! Len
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci v štúdii zverejnenej v odbornom časopise Lancet Diabetes & Endocrinology uvádzajú, že výsledky ich analýzy podporujú odporúčania obmedziť konzumáciu spracovaného a červeného mäsa. Výskum zahŕňal údaje 1,97 milióna dospelých z 20 krajín Európy, Ameriky, východného Stredozemia, juhovýchodnej Ázie a západného Pacifiku.

Nečakané zistenie vedcov! Len
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskum ukázal, že ak človek denne konzumuje 50 gramov spracovaného mäsa - čo zodpovedá zhruba dvom plátkom šunky - hrozí mu o 15 percent vyššie riziko cukrovky v nasledujúcich desiatich rokoch. Konzumácia 100 gramov červeného mäsa denne, teda zhruba jedného malého hovädzieho steaku, je spojená s o desať percent vyšším rizikom ochorenia.

Viac o téme: CukrovkaŠunka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu