Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Suska a Šimkovičovú dnes odvolávať nebudú! Mimoriadne schôdze sa nepodarilo otvoriť, REAKCIE

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, SITA/Milan Illík)

BRATISLAVA - Prázdniny v parlamente prerušili mimoriadne schôdze. Najskôr bola na urorok 9.00 h naplánovajá schôdza, na ktorej mali poslanci prerokovať návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). O 10.30 h zase predkladali poslanci návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Mimoriadne schôdze sa v utorok nepodarilo otvoriť, pokúsia sa o tom v stredu. Poslanci NR SR za SNS vopred avizovali, že sa nezúčastnia na mimoriadnych schôdzach.

14:50 Ministerka kultúry a minister spravodlivostimajú podporu a dôveru SNS a jej predsedu Andreja Danka. Na utorkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že Šimkovičová nerobí nič nezákonné. "Nebudeme tolerovať absolútne žiaden náznak rodinkárstva, korupcie, a práve preto má Šimkovičová našu plnú dôveru, že začala procesy v kultúre, ktoré mnohým prekážajú," vyhlásil Danko.

Ministerka má podľa neho právo na výmeny šéfov kultúrnych inštitúcií. Zopakoval možný konflikt záujmov bývalej riaditeľky Slovenskej národnej galéria Alexandry Kusej, hovorí aj o probléme s divadelnými hrami, pri ktorých sa vopred neupozornilo, že sú nevhodné pre maloletého diváka. Ak urobili ministri čokoľvek nezákonné, riešilo by sa to podľa Danka v rámci koalície. Šéf SNS nevidí nič zlé ani na konaní Suska. "Nepovedal, či je Kováčik vinný alebo nevinný, využil svoje právo," dodal. Pripomenul, že na schôdze o odvolávaní neprišli ani viacerí poslanci opozície.

12:45 Opozičné KDH vyzýva vládnu koalíciu, aby umožnila rokovanie o odvolávaní ministrov. Neumožniť rokovanie je podľa šéfa KDH Milana Majerského dehonestujúce pre parlamentnú politiku. "Je veľmi dôležité vrátiť politiku do parlamentu a rešpektovať zmysel a funkčnosť parlamentných inštitúcií, a preto vyzývame vládnu koalíciu, aby otvorila schôdzu parlamentu k obom odvolávaniam a začala štandardnú parlamentnú diskusiu," uviedol Majerský na sociálnej sieti.

Koalícia sa podľa KDH nemôže čudovať, že sa politika posúva do ulíc na protesty, keď nechce diskutovať v parlamente, teda na mieste, ktoré je na to určené. "Ak koalícia nechce, aby sa robila politika v uliciach, mala by koalícia umožniť opozícii robiť politiku v parlamente," dodal Majerský. Susko aj Šimkovičová by mali podľa neho komunikovať aj v parlamente.

12:25 Ministerke Šimkovičovej z PS vyčítajú nekompetentnosť, komunikáciu, zmeny vo verejnoprávnych médiách a fondoch aj personálne výmeny v kultúrnych inštitúciách. "Každý jej ďalší deň vo funkcii, v ktorej ju riadi jej pobočník Machala, je pre kultúru na Slovensku priam fatálny," dodala poslankyňa Zora Jaurová (PS).

Zora Jaurová
Zobraziť galériu (10)
Zora Jaurová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

12:15 Poslanci za PS na dôvodoch odvolania oboch ministrov trvajú. Suska skritizovali okrem iného za novelu Trestného zákona aj za rozhodnutie podať dovolanie v prípade Dušana Kováčika. "Odvolávanie ministra Suska sme predložili aj s ostatnými kolegami zo SaS a KDH najmä preto, že Susko, odkedy nastúpil na pozíciu ministra spravodlivosti, dokazuje, že neprišiel slúžiť ani spravodlivosti, ani obyvateľom, ani právnemu štátu, ale v skutočnosti slúži len vybraným, úzkym záujmom koalície," skonštatovala poslankyňa Zuzana Števulová.

12:10 Minister Susko a šéfka rezortu kultúry Šimkovičová by nemali byť vo svojich funkciách. Apelujú na to poslanci z opozičného hnutia PS. Namietajú aj prístup koalície k mimoriadnym schôdzam parlamentu k návrhom na odvolanie ministrov, ktoré sa v utorok nepodarilo začať. "Považujem za škandalózne, ako vládna koalícia pristúpila k týmto schôdzam. Rozumiem, že je leto, že vládni poslanci potrebujú byť na dovolenke, ale oni sú platení za svoju prácu. To, že neprišli poslanci koalície na odvolávanie ich ministrov, aby ich ich bránili, aby predkladali argumenty, sa nestáva bežne," povedal líder hnutia PS Michal Šimečka. Skritizoval aj neúčasť ministerky Šimkovičovej.

Progresívne Slovensko reaguje na aktuálnu politickú situáciu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:55 Správy podľa nej preukazujú aj to, že po zvýšení hranice minimálnej škody, ktoré drobné krádeže posunulo na úroveň priestupkov, sa takýmito činmi nemajú chuť zaoberať ani policajti. Rovnako sa odvolala aj na informácie od zástupcov obchodných reťazcov. "Hovoria nám, že ľudia sa neštítia kradnúť ani priamo pred nimi, neštítia sa ani opakovane kradnúť," vyhlásila predsedníčka strany Za ľudí. Minister spravodlivosti podľa nej tiež klamal, keď v utorok tvrdil, že opakované krádeže sa postihujú ako trestné činy.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (10)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:50 Negatívny efekt novely Trestného zákona je postačujúci dôvod na to, aby minister Susko skončil vo funkcii. Na utorkovom tlačovom brífingu to vyhlásili predstavitelia hnutia Slovensko, Za ľudí, Kresťanskej únie. Upozornili pritom najmä na nárast drobnej kriminality, o ktorom sú informovaní z regiónov. "Mali sme stretnutia v regiónoch, mnohí starostovia sa nám sťažovali, že od prijatia novely Trestného zákona sa závratným spôsobom zvýšila drobná kriminalita," uviedla opozičná poslankyňa Veronika Remišová.

Tlačová konferencia hnutia Slovensko na tému Suskova vizitka, zlodeji na slobode a kriminalita závratne rastie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:35 Šimkovičová sa podľa SaS nikdy nemala stať ministerkou kultúry, pretože nemá na funkciu žiadne predpoklady. René Parák z SaS skonštatoval, že ministerka ignoruje základné pravidlá v kultúre, ako aj destabilizuje kultúrne inštitúcie, keď odvoláva z ich čela odborníkov a nahrádza ich pochybnými osobami. Realitou sú podľa neho aj vyhrážky, že pokiaľ sa ľudia z kultúrneho prostredia ozvú s kritikou, prídu o svoje zamestnanie.

11:25 Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) zdôraznila, že návrh na odvolanie Suska podala opozícia hlavne preto, že presadil novelu trestných kódexov. "Postavil sa na stranu trestne stíhaných osôb, osobitne tých, ktorí sú blízki Smeru-SD," uviedla s tým, že trestné kódexy prešli bez akejkoľvek analýzy dôsledkov. Ľudia sa podľa nej boja o svoje majetky, novela je nastavená tak, že dáva priechod zločinnosti a krádežiam. Skrývať sa za to, či je prípad bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v niečom podobný s prípadmi v minulosti, je podľa poslankyne klamlivou zásterkou. Kolíková uviedla, že ako ministerka spravodlivosti rozhodla o prepustení na slobodu osôb, ktoré boli odsúdené. "Boli to prípady, keď boli technicky zle vypočítané tresty," ozrejmila.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (10)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:20 Minister Susko a ministerka Šimkovičová sú hanbou koalície. Vyhlásil to predseda SaS Branislav Gröhling. "Koalícia podržala Suska a Šimkovičovú, dvoch ministrov, ktorí sú hanbou tejto vlády," povedal Gröhling s tým, že koalícia sa postavila na stranu podpory šikanovania umelcov. "Pre týchto ministrov neexistuje spravodlivosť, demokracia, slobodné zmýšľanie," dodal. Vyzval vládne strany, aby mysleli na svojich voličov.

11:07 Poslanci neboli v utorok uznášaniaschopní ani pri druhom pokuse začať mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). V rokovacej sále sa ich prezentovalo len 60. Podpredseda NR SR poverený riadením parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) preto odložil začiatok schôdze na stredu (21. 8.) od 11.30 h.

10:35 Poslanci NR SR neboli uznášaniaschopní ani pri návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). V utorok dopoludnia sa ich v rokovacej sále prezentovalo len 61. Podpredseda NR SR poverený riadením parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) odložil začiatok schôdze o 30 minút, teda krátko po 11.00 h.

10:15 Za nepravdivé označil Susko aj vyjadrenia opozície o tom, že po účinnosti novely Trestného zákona sa mali dostať na slobodu tisíce odsúdených. Upozornil aj na viaceré manažérske zlyhania predchádzajúcich vlád. "Vysvetlenie, prečo sa celý tento humbuk deje, je pritom úplne jednoduché a zjavné. Hlavy dvoch rodinných klanov, Kolíkovcov a Šimečkovcov, sa snažia prekryť svoje kauzy a zlyhania a kšefty, ktoré realizovali so štátom. My sme im klepli po prstoch a oni spustili túto nenávistnú kampaň," podotkol.

Boris Susko
Zobraziť galériu (10)
Boris Susko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

10:08 Podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD) označil ako vinníkov za neotvorenie schôdze k odvolaniu Suska opozíciu, ktorá nebola v parlamente kompletne prítomná. Podľa jeho slov boli poslanci Smeru-SD pripravení schôdzu pomôcť otvoriť. V pléne však ich poslanci chýbali. V prípade Kováčika uviedol, že má len "prerušený trest", nie zrušený. Minister len prerušil výkon rozhodnutia. "My sme nikoho nepustili na slobodu," hovorí Gašpar.

Minister spravodlivosti Boris Susko reaguje na dôvody, pre ktorého ho chce opozícia odvolať

Minister spravodlivosti Susko reaguje na dôvody, pre ktoré ho chce opozícia odvolať (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

09:55 Minister Susko označil snahy opozície odvolať ho z funkcie za "zúfalstvo". Dodal, že je pripravený čeliť kritike, no odmieta ju. "Rešpektujem právo opozície podať návrh na odvolanie ministra, bol som pripravený reagovať na dôvody opozície. Schôdzu sa však nepodarilo otvoriť. Ale keď tak bude, pravdepodobne buď zajtra alebo na septembrovej schôdzi, tak som pripravený a budem čeliť kritike a budem zdôvodňovať a reagovať na námietky opozície," skonštatoval.

Opakovane pripomenul, že na dovolanie, ktoré podal v prípade Dušana Kováčika, má zákonné právo. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojim krokom stojí. Kováčik má podľa neho dostať šancu na uplatnenie svojho práva na spravodlivý súdny proces. Zároveň poukázal na to, že dovolanie podala v minulosti aj exministerka za SaS Mária Kolíková a opakovane prerušila odsúdeným i výkon trestu. "Týmto dovolaním som nijakým spôsobom nezmenil rozhodnutie o vine a treste, a teda som nijakým spôsobom nezasiahol do právoplatnosti rozhodnutia súdov," dodal.

Boris Susko
Zobraziť galériu (10)
Boris Susko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

09:40 Parlament nebude v utorok odvolávať ministra Suska. Mimoriadnu schôdzu k odvolaniu ministra sa ani po pol hodine nepodarilo otvoriť. Nebola uznášaniaschopná, prezentovalo sa iba 61 poslancov. Žiga presunul schôdzu na ďalší rokovací deň, na stredu (21. 8.) o 09.00 h.

09:10 Poslanci NR SR neboli v utorok ráno uznášaniaschopní na mimoriadnej schôdzi k návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). V rokovacej sále sa neprezentovalo dostatok zákonodarcov, ako prítomných sa ich zahlásilo len 60. Podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu, preto odložil začiatok schôdze o 30 minút.

Návrhy na odvolávanie podali v piatok (16. 8.) opoziční poslanci z PS, SaS a KDH. Za odvolanie ministrov budú hlasovať aj poslanci hnutia Slovensko. Poslanci za SNS sa mimoriadnych rokovaní nezúčastnia. "Účasť na tejto schôdzi je úplne zbytočná. Je to len teatrálne gesto od opozície a zúfalý pokus o mediálny priestor," skonštatovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Susko podľa opozície slúži zločincom

Susko podľa opozície slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii. Vyčítajú mu, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

Boris Susko
Zobraziť galériu (10)
Boris Susko  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Susko podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) rezignoval na spravodlivosť a ohrozuje bezpečnosť krajiny, keď rozkladá justičné orgány. Dodala, že hrubo zasahuje do súdnej moci, čo sa stalo pri prípade Kováčika. "To, že minister spravodlivosti má nejaký zákonný priestor, aby prepúšťal aj osoby, ktoré sú vo výkone trestu, neznamená, že sa predpokladá, že bude prepúšťať právoplatne odsúdených korupčných ľudí. Toto určite nikdy zákonodarca nepredpokladal," povedala. Pripomenula, že asistoval aj pri presadení zmien trestných kódexov.

Šimkovičová nemá predpoklady na výkon funkcie, tvrdia poslanci

Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Ministerka podľa nich nemá predpoklady na výkon funkcie. Opozícia tvrdí, že Šimkovičová rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie.

Suska a Šimkovičovú dnes
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obaja ministri deklarujú, že majú právo na tieto kroky vo svojich rezortoch a tvrdia, že konajú zákonne. Šimkovičová si stojí za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Susko deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému. Dôvod na ich odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

Proti krokom vlády protestovali minulý týždeň v Bratislave aj tisíce ľudí. Kritizovali aktuálnu situáciu v kultúre, personálne zmeny v kultúrnych inštitúciách a vyjadrili aj obavy o právny štát. Rečníci okrem iného vyčítali ministrovi spravodlivosti rozhodnutie podať dovolanie a pustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia. Za zhromaždením stáli opozičné hnutie PS a strana SaS.

archívne video

Protestujúci dav (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: OdvolávanieMimoriadna schôdzaMartina ŠimkovičováBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu