Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Ministri Tomáš Taraba a Richard Takáč rokovali o výsadbe nových lesov: Reagujú na zhoršujúci sa stav

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR i Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR chcú intenzívnejšou spoluprácou prispieť k ochrane a obnove lesov, pôdy a prírody. Na štvrtkovom stretnutí sa zástupcovia oboch rezortov zhodli na potrebe schválenia národného programu výsadby lesov, ktorý bude reagovať na ich dramaticky sa zhoršujúci stav. Informoval o tom envirorezort.

archívne video

Tlačová konferencia ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zdôraznil, že aj po vzore Českej republiky musí Slovensko začať s masívnou výsadbou vhodnej štruktúry zmiešaných lesov. "Aj medzinárodné inštitúcie jasne dokazujú: slovenské lesy sú prestarnuté a choré. Ich vitalita, schopnosť zachytávať CO2 zásadne klesá. Nastal čas tomuto problému, ktorý musí trápiť všetkých Slovákov, čeliť. A riešením je pristúpiť k politike výsadby správnej odolnej skladby lesov," zdôraznil šéf envirorezortu. Nepochybuje, že štát bude mať na to disponibilné zdroje.

Richard Takáč
Zobraziť galériu (2)
Richard Takáč  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) ocenil ochotu spoločne hľadať najlepšie riešenia pre ochranu prírody i rozvoj pôdohospodárstva. "Jedným z príkladov je aj pomoc, ktorú poskytli Lesy SR národným parkom pri plnení cieľov plánu obnovy, ako aj hľadanie riešení pri zvýšení využívania zachytávania CO2 v poľnohospodárstve," pripomenul Takáč.

 

Taraba s Takáčom rokovali o výsadbe nových lesov Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba...

Posted by Ministerstvo životného prostredia SR on Thursday, August 8, 2024

Ministri sa počas rokovania venovali i otázkam spolupráce oboch rezortov pri rozširovaní a obnove melioračných kanálov, Taraba v tejto súvislosti naznačil, že sa rozširuje potenciál podpory prostredníctvom Environmentálneho fondu.

Viac o téme: VýsadbaLesyTomáš TarabaRichard Takáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu