Aj tento víkend má byť počasie, priaznivé pre grilovačky a tam steak nesmie chýbať! Šéfkuchár Dalibor Navrátil vám poradí, ako ho správne pripraviť. Budete prekvapení!
Dalibor Navrátil je uznávaný šéfkuchár, lektor, gastronomický poradca a tiež držiteľ mnohých prestížnych ocenení. V Teleráne ukázal, ako pripraviť azda najklasickejší grilovací recept - grilovaný Rib Eye steak a podelil sa aj o správny spôsob jeho krájania.
Ugrilujte si dokonalý steak u vás doma (video)
Dalibor griluje na griloch Fieldmann
Kuchár so skúsenosťami z tých najexkluzívnejších reštaurácií vo Francúzsku, Belgicku a Švajčiarsku griloval v Teleráne na grile Fieldmann, ktorý je známy svojou kvalitou, spoľahlivosťou a výkonom za veľmi priaznivé ceny. Záhradné grily značky Fieldmann sú ideálne pre každého grilovacieho nadšenca, či už začínajúceho alebo skúseného. Uspokoja milovníkov dymovej klasiky grilovania na uhlí a tiež tých, ktorým viac vyhovujú plynové grily – či už svojou veľkosťou alebo bezdymovou prevádzkou „Správny gril má mať rošt na grilovanie mäsa, časť s plnou plochou na grilovanie zeleniny, ovocia, morských plodov a odkladaciu časť, kde udržiavate ugrilované jedlo teplé,“ odporúča Dalibor Navrátil. Tieto parametre spĺňa napríklad plynový gril Fieldmann FZG3006 s troma horákmi.
V sieti PLANEO vám odborníci poradia, ako si vyberiete svoj gril do domácnosti
Ako ugrilujete naozaj dokonalý steak? Zabudnite na soľ a vysokú teplotu!
„Základom úspešného grilovania sú kvalitné suroviny. Prečo by ste mali grilovať len klobásky a hermelín? Kúpte si kvalitné hovädzie, ktoré vôbec nemusí byť drahé a ugrilujete z neho perfektné steaky,“ hovorí šéfkuchár.
Podľa Dalibora je pri grilovaní mäsa dôležité dodržiavať tri základné pravidlá:
-
Mäso nesoľte ani nekoreňte, stačí ho potrieť trochou olivového oleja. Soľ spôsobí vysušenie mäsa, korenie, ako aj bylinky alebo cesnak zvyknú pri vysokých teplotách zhorknúť.
-
Gril nerozpaľujte naplno. Stačí na max 200 – 220 °C a mäso po 4 minútach otočiť. Vysoké teploty spôsobia, že mäso sa na povrchu stiahne a vnútri zostane tuhé.
-
Ugrilované mäso krájajte na tenké plátky pod uhlom cca 30 – 35°, bude na pocit jemnejšie a krehkejšie. Rovno odrezané mäso sa ťažko hryzie.
Grilovaný vyzretý hovädzí Rib Eye steak
Suroviny pre 4 osoby
-
Rib Eye steak: 1 kg
-
Olej na potretie: 5 cl
-
Soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
-
Maslo gahi podľa chuti
Postup
-
Mäso vytiahnite z chladničky, osušte papierovým obrúskom a nakrájajte na steaky cca 250 g. Nechajte ich pri izbovej teplote približne dve hodiny pred grilovaním.
-
Gril rozohrejte na 220 °C a pripravené steaky pomaly ugrilujte. Dbajte na to, aby ste gril neprehriali, inak sa steaky namiesto ugrilovania spečú.
-
Mäso grilujte približne 4 minúty z každej strany (celkovo 8 minút), potom ich nechajte 2 minúty odpočinúť.
-
Hotové steaky osoľte a okoreňte čerstvo namletým čiernym korením. Pred podávaním ich pokvapkajte maslom ghi.
- reklamná správa -