Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

V Európe sa špekuluje o 6-dňovom pracovnom týždni! TÁTO krajina ho už odklepla: Ľudia sa búria

Fotoreportáž. Montážna linka Volkswagen v Bratislave. Zobraziť galériu (2)
Fotoreportáž. Montážna linka Volkswagen v Bratislave. (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Nie menej, ale viac dní strávia v práci. Reč je o Grécku, kde parlament odklepol dlhší pracovný týždeň. V práci po novom Gréci už nemusia stráviť v práci zo 7 dní 5, ale až 6. Takéto zmeny sa stretli s nesúhlasom verejnosti.

Nový grécky zákon vstupuje do platnosti od 1. júla tohto roka. Podľa neho môžu niektoré priemyselné a výrobné prevádzky a spoločnosti poskytujúce služby nariadiť zamestnancom šesťdňový pracovný týždeň. . Samozrejme, s vyšším počtom odpracovaných hodín je spojená aj vyššia mzda. Tamojšia vláda takýmto spôsobom rieši problém nedostatku pracovnej sily. Upozornil na to portál openiazoch.

archívne video 

Minister financií Kamenický a prezident finančnej správy Kiss o efektívnejšom vyberaní daní (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa nového zákona môžu zamestnávatelia ľuďom zamestnaným na plný úväzok, teda tým, ktorí pracujú päť dní v týždni osem hodín denne, nariadiť pracovať aj šiesty deň v týždni za príplatok 40 percent k ich dennej mzde.

Gréci sú pritom paradoxne jedným z najpracovitejších národov na svete. V priemere pracujú 41 hodín týždenne, čo je najviac spomedzi všetkých krajín Európskej únie.

Priemerná mesačná mzda v Grécku je momentálne nižšia ako u nás a pohybuje sa na úrovni 1 250 eur. Je to zhruba o 200 eur menej ako na Slovensku. Pritom ešte v roku 2010 bola priemerná mzda Slováka 750 eur, no Gréka 1 800 eur.

 

V Európe sa špekuluje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petros Giannakouris)

Zákon prináša aj ďalšie zmeny. Okrem iného totiž umožní zamestnávateľom zaviesť pre nových zamestnancov šesťmesačnú skúšobnú dobu a prepustiť ich v prvom roku bez náhrady. Navyše budú môcť zamestnanca povolať do práce v deň, keď čerpajú voľno a dať im vedieť len s 24-hodinovým predstihom. Zamestnanci budú môcť mať tiež aj druhý čiastočný úväzok a pracovať až 13 hodín denne.

Možnosť šesťdňového pracovného týždňa mali v Grécku doteraz len firmy podnikajúce v potravinárstve a v turistike. Legislatíva sa už v čase svojho schvaľovania na jeseň minulého roka stretla s odporom a silnými protestami.

Viac o téme: PrácaPracovná dobaGréckoPracovný týždeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu