Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Tradícia a moderný dizajn v jednom: TAKTO vyzerá nová prezidentská poštová známka Petra Pellegriniho

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, Slovenská pošta)

BRATISLAVA - Slovenská pošta predstavila novú poštovú známku s názvom „Prezident SR“, ktorá zobrazuje novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Známka bude dostupná od soboty 15. mája a nesie unikátny kruhový tvar, ktorý umožňuje technológia samolepiek. Dizajn vyniká vďaka perforácii špeciálnou raznicou, namiesto tradičných ihiel.

Akademický maliar Vladislav Rostoka, ktorý navrhoval grafický dizajn známky, do štátno-heraldického symbolu lipovej ratolesti šikovne zakomponoval monogram prezidenta PP. Ak zakryjeme polovicu lipovej ratolesti, objavíme do seba vsunuté veľké a malé P - Peter Pellegrini.

Známka sa tlačí piatimi farbami. Tromi farbami sa tlačí portrét prezidenta a dvoma sa tlačí sprievodná symbolika vrátane nominálnej hodnoty v červenej farbe a nápisu Slovensko tmavomodrou farbou. Známka je vyrobená ofsetovou tlačou vo vysokom rozlíšení na špeciálnom samolepiacom papieri, čo v kombinácii s kruhovým tvarom zdôrazňuje jej unikátny dizajn.

Tradícia a moderný dizajn
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Slovenská pošta)

Zberateľské produkty

Známka sa vydáva vo forme zberateľsky atraktívneho tlačového listu so šiestimi známkami, čo symbolizuje, že Peter Pellegrini je šiestym prezidentom Slovenskej republiky. Plánovaný náklad je 20-tisíc hárkov, teda celkovo 120 tisíc kusov známok. Cena prezidentskej známky je jedno euro a verejnosť si ju bude môcť zakúpiť od 15. júna, čo je deň inaugurácie nového prezidenta.

Slovenská pošta zároveň vydá špeciálne zberateľské obálky s pečiatkou FDC s dátumom 15. 6. 2024 a domicilom mesta Bratislava. Motívom FDC je čelný pohľad na prezidentský palác a text sľubu prezidenta SR.  Rovnako Slovenská pošta vydá pamätný list k poštovej známke „Prezident SR“. Motívom je grafické spracovanie sľubu prezidenta SR do kruhu spolu s prezidentským palácom. Predajná cena pamätného listu je 1,70 eura.

Tradícia a moderný dizajn
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Slovenská pošta)

Inaugurácia prezidentskej známky sa uskutoční v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici v stredu 19. júna o 15:00. Po slávnostnom inaugurovaní bude nový prezident Peter Pellegrini podpisovať známky filatelistickým zberateľom aj širokej verejnosti. Ľudia si vtedy budú môcť prezidentskú známku kúpiť priamo pred Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici v príležitostnej poštovej priehradke v autopošte.

Viac o téme: Poštová známkaPeter PellegriniSlovenská pošta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu