Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Slovensko zasiahli mimoriadne silné búrky, ľudia rátajú škody: VAROVANIE Rúti sa na nás ďalšia vlna, hrozia povodne

Intenzívne zrážky zdvíhajú hladiny vodných tokov Zobraziť galériu (5)
Intenzívne zrážky zdvíhajú hladiny vodných tokov (Zdroj: idokep.hu, minv.sk, iradar)

BRATISLAVA – Slovensko, Rakúsko ale aj Maďarsko zasiahli vo včerajších večerných a nočných hodinách mimoriadne silné búrky. Priniesli aj niekoľko nebezpečných sprievodných javov. Pri maďarskom meste Szombathely zosadlo tornádo, na našom území supercelárna búrka na juhu Podunajskej nížiny ničila úrodu v dotknutých obciach.

Hoci supercelárne búrky odzneli, už od skorých ranných hodín prší na väčšine územia. Úhrn zrážok už na niektorých miestach presiahol 50 mm, pršať neprestáva a hladiny riek prudko stúpajú. Niektoré z nich už dosiahli aj prvý povodňový stupeň. Najintenzívnejšie búrky zaznamenávajú od Žiaru nad Hronom až po Turčianske Teplice a Banskú Bystricu. Kritická situácia je aktuálne v Prievidzi a v Handlovej, no ranný dážď neobišiel ani Bratislavu, Senec a Nitru. Pre nasýtenosť pôdy prvý povodňový stupeň dosahuje Hnilec vo Švedlári, Torysa v Košických Olšanoch a Hornád v Kysaku, informuje imeteo.sk. Podľa aktuálnych informácií je cesta z Lehoty do Nitry cez diaľnicu uzavretá, policajti na mieste usmerňujú dopravu.

Supercela na juhu Slovenska (Zdroj: Tip čitateľa)

Večerné a nočné búrky ničili všetko čo im prišlo do cesty

Zo včerajších búrok zaznamenali najväčšie škody v okresoch Nové Zámky a Kormárno. Práve v týchto miestach supercelárne búrky spolu so silným vetrom ničili všetko čo im prišlo do cesty, informovalo imeteo.sk. Vyvracali stromy a stĺpy a v niektorých obciach padali krúpy o veľkosti takmer 4 cm. SHMÚ vydalo pred touto búrkou aj najvyššiu výstrahu až tretieho stupňa. Obec Čavoj v okrese Prievidza vyhlásila ešte v nedeľu (9. 6.) dopoludnia tretí stupeň povodňovej aktivity. Dlhotrvajúce a intenzívne zrážky tam spôsobili zosuv pôdy a následné odtrhnutie a zasypanie miestnej komunikácie.
Starostka Anna Gulášová v pondelok pre TASR uviedla, že dážď v obci spôsobil škody na vodozádržných opatreniach a takmer na všetkých miestnych komunikáciách. Mnohé z nich sú miestami vymyté až do hĺbky 50 centimetrov, na iných miestach sú nánosy blata, štrku a kameňov. Pôda sa podľa nej zosunula na inú ako hlavnú prístupovú komunikáciu do obce.
Dážď v Čavoji neustáva ani v pondelok. "Obec už začala s odstraňovaním škôd, práce potrvajú pravdepodobne do konca týždňa. Platiť dovtedy bude i tretí stupeň povodňovej aktivity," dodala Gulášová.

 

Najviac zásahov bolo v okolí Podunajskej nížiny

Krajské riaditeľstvo HaZZ v Trnave informovalo, že v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali od 21:00 do 6:00 rannej celkom 37 krát. Najviac zásahov zaznamenali v časti Šamorín-Mliečno, Šamoríne, Gabčíkove ale aj v Lehniciach. Niekoľko zásahov mali aj v okolitých obciach. Hasiči odčerpávali vodu z priestorov rodinných domov, obytných domov, či cestných komunikácií a odstraňovali popadané stromy.

Poveternostná situácia v obciach na juhu Slovenska
Zobraziť galériu (5)
Poveternostná situácia v obciach na juhu Slovenska  (Zdroj: minv.sk)

Prichádza ďalšia búrková vlna a hrozia povodne

Majetkové škody zaznamenali v obci Svodín, v okrese Nové Zámky, kde krúpy ničili aj úrodu a mimoriadne silný vietor zvalil aj stĺp elektrického vedenia. Veľké krúpy zaznamenali aj v obci Gbelce. Hoci škody neboli také rozsiahle ako v susedných štátoch, v Maďarsku a Rakúsku, odborníci upozorňujú, že je potrebné sa pripraviť na ďalšiu vlnu. Búrkové mračná ešte nepovedali posledné slovo a ďalšia vlna sa na naše územie presúva tentokrát z juhozápadu.

Prvú vlnu môžeme pozorovať už v týchto hodinách. Ďalšia zasiahne naše územie popoludní, ale aj v priebehu neskorších večerných hodín. Hoci sa najskôr zdalo, že dnešné búrky budú oproti tým včerajším slabšie a nebudú už spôsobovať materiálne škody, intenzívne zrážky zdvíhajú hladiny vodných tokov a hrozia bleskové povodne.

Viac o téme: PočasieTornádoBúrkySupercelaMateriálne škody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu