Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Boli nebezpečné a mimoriadne silné: Nedeľné búrky spustošili západné Slovensko! DYCHBERÚCE zábery z lietadla

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Reprofoto - Facebook / SHMÚ, R. Pohly)

BRATISLAVA - Slovensko sa ešte stále spamätáva z extrémne silných búrok, ktoré sa prehnali západnou polovicou Slovenska v nedeľu v noci. Intenzívne búrky, ktoré so sebou priniesli veľké množstvo zrážok a aj krúpy spustošili snahu poľnohospodárov a spôsobili obrovské škody. Meteorológovia z SHMÚ teraz zverejnili dychberúce zábery. TAKTO vyzerali nedeľné supercelárne búrky z vtáčej perspektívy.

VIDEO Supercela na juhu Slovenska

Supercela na juhu Slovenska (Zdroj: Tip čitateľa)

Supercelárne búrky sa prehnali najmä krajným západom, juhozápadom a juhom Slovenska v nedeľu podvečer. Meteorologická služba Estofex vydala na uplynulú nedeľu výstrahy najvyššieho, tretieho stupňa pre slovensko-maďarsko-rakúske pohraničie pred silnými búrkami sprevádzanými nebezpečnými búrkami, pričom podľa ich slov hrozil aj vznik tornád. Veterný lievik pritom vyčíňalo v maďarskom meste Szombathely, kde napáchalo aj materiálne škody. Búrky sa následne presúvali smerom na sever nad Slovensko, kde rovnako napáchali škody. Meteorológovia z SHMÚ teraz zverejnili video z vtáčej perspektívy. Na videu vidieť, ako vyzerajú búrky zhruba v 10 kilometrovej výške.

"V nedeľu 9.6.2024 neskoro večer sa nad Podunajskou nížinou vyskytlo niekoľko silných supercelárnych búrok, ktoré lokálne spôsobili škody vetrom, veľkými krúpami a prívalovým dažďom. Krátko po 22:00 LSEČ popri nich prelietaval pilot Richard Pohly, ktorý spravil aj videozáznam. A tak sa môžete pozrieť, ako vyzerajú supercelárne búrky s mimoriadnou bleskovou aktivitou nad Slovenskom z výšky cca 10 km," napísali na sociálnej sieti. Na videu pritom vidieť búrku s vysokou intenzitou bleskov, doslova sa blesk objaví každú sekundu. 

Boli nebezpečné a mimoriadne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto - Facebook / SHMÚ, R. Pohly)

Miliónové škody spôsobilo počasie pestovateľom v južných okresoch Nitrianskeho kraja. Supercelárna búrka s krupobitím, dažďom a silným vetrom sa prehnala okresmi Komárno, Nové Zámky a Šaľa v noci z nedele (9. 6.) na pondelok (10. 6.). Poškodené sú poľné plodiny, ovocné stromy, zelenina i vinohrady.

Viac o téme: Supercelárne búrkyNebezpečné búrkyŠkody po búrkachNedeľné supercelárne búrkyBúrky z vtáčej perspektívy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu