Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Na mierovej konferencii vo Švajčiarsku bude USA zastupovať Harrisová

Kamala Harrisová Zobraziť galériu (2)
Kamala Harrisová (Zdroj: SITA/AP Photo/Mike Stewart)

WASHINGTON - Viceprezidentka USA Kamala Harrisová a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa zúčastnia na mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Oznámil to v pondelok Biely dom.

Harrisová na konferencii zdôrazní záväzok administratívny prezidenta USA Joea Bidena podporovať úsilie Ukrajiny zabezpečiť "spravodlivý a trvalý mier", uviedol Biely dom.Bidenova neúčasť na summite údajne súvisí s kampaňou pred novembrovými prezidentskými voľbami, píše AFP.

Na mierovej konferencii vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Mierovú konferenciu o Ukrajine bude hostiť Švajčiarsko na žiadosť ukrajinského prezidenta 15. a 16. júna v hotelovom komplexe Bürgenstock na brehu Vierwaldstattského jazera. Rusko, ktoré na konferenciu nebolo pozvané, ju označuje vzhľadom na svoju neúčasť za zbytočnú.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncom mája verejne požiadal Bidena, aby mierovú konferenciu podporil osobnou účasťou.Termín konferencie vo Švajčiarsku však koliduje s finančnou zbierkou na podporu Bidenovej kandidatúry, ktorú organizujú herci George Clooney a Julia Robertsová spolu s exprezidentom USA Barackom Obamom. Biden sa vo Švajčiarsku zjavne neukáže napriek tomu, že deň pred mierovou konferenciou sa zrejme zúčastní na schôdzke zoskupenia G7 vo Švajčiarsku.

Viac o téme: USAŠvajčiarskoKamala HarrisováMierová konferencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu