Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kardinál Czerny vyzýva Európanov, aby si pri voľbách do Európskeho parlamentu spomenuli na svoje korene

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Pôvodom český kardinál Michael Czerny v pondelok vyzval európskych voličov, aby si spomenuli na svoje vlastné korene a mali pochopenie pre ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy. Kardinálovo vyjadrenie zverejnila agentúra AP v pondelok - niekoľko dní pred voľbami do Európskeho parlamentu, v ktorých je opäť veľkou témou migrácia.

Czerny vo Vatikáne hovoril v pondelok v rámci uvedenia výročného posolstva pápeža pre migrantov, ktorého témou tento rok je Božia prítomnosť na ceste viery každého kresťana a Božie sprevádzanie ľudí na cestách. V poradí 110. svetový deň migrantov a utečencov pripadne na 29. septembra, informoval spravodajský web Vatican News.Na otázku, či má nejaký odkaz pre európskych voličov, Czerny pripomenul tému pápežovho posolstva a povedal, že živnou pôdou pre reči o migrácii je strach, ideológia a propaganda o "globálnej kríze", ktorá podľa neho ani neexistuje.

Dodal, že pre Európanov by bolo užitočné, "aby uznali svoje vlastné migračné korene". Argumentoval, že z vedeckých zistení vyplýva, že ľudská rasa sa v Európe nezrodila a že mnohí Európania mali predkov migrantov."Je naozaj škoda, že po dvoch alebo troch generáciách rodiny zabudnú na svoje migračné korene a na tých, ktorí im pomáhali," povedal Czerny s tým, že "teraz máme príležitosť pomôcť."Vo svojom príhovore Czerny pripomenul aj biblický exodus Židov i postavu milosrdného Samaritána, keď apeloval na Európanov, aby prejavili kresťanskú dobročinnosť voči migrantom.

Pápež František
Zobraziť galériu (2)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino)

Pápež František považuje problematiku migrantov za prioritu svojho pontifikátu. Prijímajúce krajiny vyzval, aby v rámci svojich možností vítali, chránili, podporovali a integrovali migrantov. Mnohí politici však využili strach Európanov z migrantov a aj v Taliansku sa migrácia pravidelne objavuje na poprednom mieste tém predvolebných kampaní.Kardinál Czerny patrí k blízkym spolupracovníkom pápeža Františka v sekcii vatikánskeho Úradu pre integrálny ľudský rozvoj, ktorá sa zaoberá migrantmi a utečencami.S pápežom Czerného spája rovnaká jezuitská rehoľa aj povedomie o prisťahovaleckých koreňoch. Czerny sa narodil v Brne, no jeho rodina v roku 1948 emigrovala do Kanady, kde vyrastal.

Viac o téme: EurovoľbyKardinálEurópaniaMichael Czerny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu