Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

EXKLUZÍVNE Šokujúce novinky: Letecké dni SIAF tento rok nebudú! Minister obrany Kaliňák má iné plány

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Slovenská letecká agentúra, s.r.o., Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Populárne letecké dni SIAF, na ktorých sa každoročne predstavila letecká technika zo Slovenska aj spoza hraníc, tento rok definitívne nebudú. V rozhovore pre Topky.sk to potvrdil minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SSD). Nad budúcnosťou celého podujatia visia otázniky.

Minister obrany Kaliňák: Letecké dni SIAF kolidujú s oslavami SNP, konať sa nebudú (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Šéf rezortu obrany tvrdí, že rozhodnutie o nekonaní leteckého podujatia SIAF padlo už v januári. Vysvetlil to tým, že termín leteckých dní koliduje s dátumom okrúhleho 80. výročia Slovenského národného povstania. To vychádza na štvrtok 29. augusta a majú byť s ním spojené veľké oslavy. „Piatkové, sobotné a nedeľné letecké dni by nedávali žiaden zmysel. Všetku techniku, všetky ukážky ako aj náklady, ktoré sú s tým spojené, chceme venovať práve Banskej Bystrici,“ uviedol. To, že nie je možno zorganizovať obe akcie tak krátko za sebou mu potvrdili aj vzdušné sily. „Nebolo by to dobré z pohľadu nákladov ani logistiky a bolo by to komplikované,“ vysvetlil minister.

EXKLUZÍVNE Šokujúce novinky: Letecké
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Branislav Račko)

Otázniky visia aj nad budúcnosťou celého podujatia. O posledné dva ročníky, ktoré sa konali na letisku v Kuchyni, bol podľa ministra výrazne nižší záujem, ako v časoch, kedy prebiehalo podujatie na letisku Sliač. To je aktuálne v rekonštrukcii. Kuchynské letisko nepovažuje Kaliňák za vhodné kvôli jeho geografickej polohe. Okrem toho má už iné predstavy. „Chceli by sme urobiť niečo ako kombináciu prezentácie aj pozemných, aj vzdušných síl na jednom mieste. Ministerstvo obrany s tým má veľké náklady a budeme musieť prehodnotiť,“ povedal.

Kaliňák tvrdí, že riaditeľ SIAF-u Hubert Štoksa je o tomto rozhodnutí informovaný od januára. Z jeho vyjadrení, ktoré cez víkend priniesla RTVS však vyplýva, že o tom, že podujatie by tento rok nemalo byť, vraj nič nevedel. „Je tu šesťročný kontrakt, ktorý platí do roku 2026 a pre ročník 2024 je platná rámcová zmluva a na základe nej aj my plníme medzinárodné záväzky,“ uviedol Štoksa.  Tiež uviedol, že pozval pilotov z 25-tich krajín. Lákadlom mali byť okrem stíhačiek F-16 aj moderné F-35.  

Organizátor chce oficálne počuť dôvod

Organizátor potvrdil zrušenie SIAF-u dnes spopoludní. "Slovenská letecká agentúra, ako hlavný organizátor Medzinárodných leteckých dní SIAF obdržala dňa 28. mája 2024 cestou veliteľa Vzdušných síl OS SR informáciu z kancelárie ministra obrany SR, že tohtoročné Medzinárodné letecké dni SIAF 2024 sa rušia. Vzdušné sily OS SR následne zaslali všetkým potvrdeným účastníkom list o zrušení tohto ročníka," uviedli. 31. mája 2024 si zároveň vyžiadali z ministerstva obrany dôvod a oficiálne stanovisko. "Po jeho doručení Vás budeme podrobne informovať," dodali. 

Viac o téme: OslavyMinisterstvo obranyRobert KaliňákSNPSIAFLetecké dní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu