Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Viete, ako sa vyhnúť stretu s medveďom a čo robiť v prípade útoku? Tieto rady odborníkov vás môžu zachrániť!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Upozornenia a výstrahy pred medveďmi v blízkosti ľudských obydlí a na miestach, kde sa ľudia bežne pohybujú, sa posledné týždne hromadia. Okrem toho narastá aj počet útokov medveďov na ľudí a zvieratá. Štátna ochrana prírody v spolupráci so Zásahovým tímom pre medveďa hnedého preto pripravili súhrn najdôležitejších rád a zásad správania sa v miestach s výskytom našej najväčšej šelmy.

archívne video

Medveď v obci Horná Mičiná (Zdroj: Facebook/Obec Horná Mičiná)

Medveď sa zvyčajne snaží ľuďom vyhnúť, niekedy si nás ale všimnúť nemusí. V lese a jeho blízkosti treba byť preto ostražitý, predovšetkým ráno, večer a v noci, ale tiež počas dňa v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy. Vyhnúť sa neočakávanému stretu s medveďom pomôže aj schopnosť rozpoznať pobytové znaky a najčastejšiu potravu medveďa.

Pri pohybe v lese by sme si mali všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďom. Určiť medvediu stopu v teréne je pomerne jednoduché, pretože veľkosť a tvar stopy sú takmer nezameniteľné. U dospelých jedincov medveďa býva šírka prednej laby približne 13-18cm a jej dĺžka od 12-17cm. Zadná laba je o niečo dlhšia a u dospelých jedincov sa pohybuje v rozpätí od 20-28cm. Charakteristickým znakom pobytu medveďa v lese sú aj tzv. „značkovacie stromy“ a vývratiská. Môžeme tiež pozorovať rozhrabané mraveniská, prehrabanú pôdu alebo poprevracané kamene.   

Viete, ako sa vyhnúť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sopsr.sk)

Obzvlášť pozorní by sme mali byť pri pohybe v hustom poraste, na miestach s hojnosťou lesných plodov, pri zdochlinách, zlej viditeľnosti alebo počuteľnosti, resp. ak sa pohybujeme proti vetru, pri tečúcej vode a podobne. Pri obmedzenej viditeľnosti pomôže akýkoľvek zvukový prejav (pískanie, tlieskanie, hlasnejší rozhovor), na základe ktorého má medveď možnosť zareagovať na blížiaceho sa človeka a vyhnúť sa mu. Riziko stretnutia s medveďom je menšie, keď sa pohybujeme v skupine po vyznačených chodníkoch a počas denného svetla.

Čo robiť v prípade stretu s medveďom

Pri nečakanom strete s medveďom (na bližšie ako 100 m) odporúčajú ochranári zväčšiť vzdialenosť od medveďa, nie však utekaním, ktoré by mohlo vyprovokovať prenasledovanie. „K medveďovi sa nikdy nepribližujte, a to aj v prípade, že sa zdá byť pokojný. Dajte medveďovi vedieť o svojej prítomnosti tým, že sa mu prihovoríte kľudným hlasom. Vyhnite sa tiež pohľadu priamo do očí, pre zviera je to znak agresie. Nestrácajte ho však z dohľadu a cúvajte späť smerom, odkiaľ ste prišli. Nerobte prudké pohyby, neotáčajte sa k medveďovi chrbtom a nebežte,“ radia ochranári.

Medveď v sebaobrane niekedy urobí výpad, varovanie, aby sa človek vzdialil. Ak sa stretne s nevhodnou reakciou zo strany človeka, výpad sa môže vystupňovať do útoku, ale väčšinou sa končí skôr ako dôjde k fyzickému kontaktu.

Ak medveď naozaj zaútočí a zdá sa, že dôjde k fyzickému kontaktu, poprední odborníci odporúčajú pasívnu obranu. “Ľahnúť si na brucho tvárou k zemi, ramenami a rukami si chrániť hlavu a krk, ostať bez pohybu („hrať mŕtveho“) až pokiaľ medveď neodíde. Ak vás medveď prevráti, znova sa dostaňte do pôvodnej polohy, aby ste mali brucho a ostatné životné orgány chránené pri zemi. Brániaci sa medveď väčšinou prestane útočiť, keď zistí, že už nie ste hrozbou.“

Viete, ako sa vyhnúť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V žiadnom prípade sa nepokúšajte bojovať s medveďom. Aj keď sa môžete cítiť v ohrození, pokus o boj by mohol situáciu len zhoršiť. Medvede sú oveľa silnejšie a rýchlejšie ako ľudia a aktívna obrana by mohla predĺžiť útok a zvýšiť pravdepodobnosť vážneho zranenia.

„Tieto odporúčania môžu zvýšiť Vaše šance prežiť útok medveďa, ale vždy je najlepšie vyhnúť sa oblastiam, kde sa medvede často vykytujú. Pamätajte, že najlepšou ochranou je prevencia. Vždy rešpektujte divokú prírodu a jej obyvateľov,“ upozorňuje Štátna ochrana prírody.

Viete, ako sa vyhnúť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sopsr.sk)

Sprej na medvede

Medzi ďalšie odporúčania ako sa vyhnúť stretu s medveďom v lesoch s jeho výskytom patrí tiež odporúčanie držať psa na vôdzke. Voľne pohybujúci sa pes môže medveďa vyrušiť počas odpočinku, alebo ho dokonca rozzúriť svojím štekotom a priviesť priamo k vám.

V prípade pohybu v miestach s výskytom medveďa hnedého Zásahový tím ŠOP SR odporúča turistom nosiť so sebou „medvedí sprej“ a naučiť sa ho správne používať. Sprej na medvede by mal mať minimálne 225 g a obsahovať 1 – 2 % kapsaicínu. Sprej by mal poskytnúť aspoň 6 sekúnd postreku s dosahom aspoň 7,5 m. Medvedí sprej je navrhnutý tak, aby medveďa odradil a poskytol vám čas na ústup.

Viac o téme: RadyMedveďUpozorneniaÚtok medveďaMedvedí sprej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu