BRATISLAVA – Nebaví vás variť to isté dokola a rozmýšľate, aké prílohy sa hodia k jedlám? Pečené zemiaky, ryža, zemiaky, ryža... Prinášame vám tri recepty na prílohy k jedlám, ktoré sú ľahké a hodia sa k veľkému množstvu jedál.
Zemiaková kaša s cesnakom
Začnime zľahka. Doma ste zvyknutý variť zemiakovú kašu, ale už vás to ani nebaví, ani toľko nechutí. Čo tak ju ozvláštniť o cesnak? Vyskúšajte to! Jedlám s mäsom dodá príjemnú bodku a dotvorí celý zážitok z jedla.
Na prípravu tejto prílohy budete potrebovať:
-
zemiaky (hmotnosť zvoľte podľa toho, koľko porcií potrebujete)
-
175 ml mlieka
-
2 PL masla
-
3 strúčiky cesnaku
-
soľ
-
korenie
Ak chcete variť na 5 až 6 porcií, bude vám stačiť 1 kg zemiakov. Tie si očistíte a nakrájajte na kocky. Snažte sa ich krájať rovnomerne, aby sa naraz uvarili. Varíme ich v slanej vode cca 15 minút. Uvarené zemiaky scedíme a dáme na ne roztopiť 2 PL masla. Zemiaky pomaly začneme pučiť a pridávame mlieko. Spolu s mliekom pridávajte aj prelisovaný cesnak a soľ. Ak sa vám žiada, pridajte aj čierne korenie. Všetko dobre vymixujte. Ak máte radi cesnak, pridajte ešte 1 – 2 strúčiky. Ešte raz spolu všetko zmiešajte a podávajte.
Šalát zo sladkých zemiakov
Tento sladký zemiakový šalát je dokonalým spôsobom, ako spravíte večeru ľahšiu a lepšie stráviteľnú. Feta, sušené brusnice a červená cibuľa sa spoja so zemitou sladkosťou a vznikne chutná príloha.
Na prípravu 6 porcií budete potrebovať:
-
3 väčšie bataty
-
1 väčšia červená cibuľa
-
2 PL olivového oleja
-
soľ
-
čierne korenie
-
brusnice
-
feta
-
petržlenová vňať
Dresing:
-
2 polievkové lyžice jablčného octu
-
1 polievková lyžica dijonskej horčice
-
1 polievková lyžica medu
-
½ lyžičky drvenej rasci
-
¼ lyžičky mletej papriky
-
1 polievkovú lyžicu olivového oleja
Predhrejte si rúru na 200 stupňov. Na väčší plech si nakrájame bataty na väčšie kocky a pridáme nakrájanú červenú cibuľu. Pokvapkáme zopár kvapkami olivového oleja, osolíme a okoreníme. Pečieme prikryté alobalom cca 20 minút do zmäknutia. Nechajte 10 minút vychladnúť a vložte do väčšej misky.
Pokiaľ sa budú piecť bataty, pripravte si dresing, ktorý sa k tomuto hodí úžasne. Rozšľahajte ocot, horčicu, med a korenie. Za stáleho šľahania pridávajte olej, až pokiaľ vám nevznikla hustejšia konzistencia. Dochuťte soľou a korením.
Sladké zemiaky premiešajte s dresingom, brusnicami, fetou a petržlenovou vňaťou. Úžasne chutí teplý, ale aj izbovej teploty.
Vyprážaná slanina s kapustou
Ak vás svet kapusty doteraz nelákal, po tomto recepte sa jej nebude vedieť dojesť. Výdatný a chutný šalát so slaninou sa skladá len z 7 ingrediencií!
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
-
6 plátkov slaniny
-
1 cibuľa
-
1 hlávková kapusta
-
2 lyžičky trstinového cukru
-
soľ
-
čierne korenie
-
petržlenová vňať
Slaninu (pokojne aj viac plátkov) si nakrájajte na menšie kúsky a na väčšej panvici opečte do chrumkava. Keď je slanina opečená dozlatista, vyberte ju. Na masti, ktorú pustila, opečte cibuľu. Taktiež ju opekajte pokiaľ nezostane zlatistá. Pridajte nasekanú kapustu a hnedý cukor. Dochuťte soľou a korením. Opekajte za stáleho miešanie cca 5 – 7 minút, kapusta musí byť mäkká. Vráťte opečenú slaninu na panvicu a dobre premiešajte, aby sa chute spojili. Pečte asi ešte 2 minútky, aby sa aj slanina ohriala. Pri servírovaní posypeme petržlenovou vňaťou a podávame horúce.
Akú prílohu zvyknete robiť a ktorú neznášate? Dajte nám vedieť do komentárov!