PRAHA - Väčšina detí, ktoré boli hospitalizované v Ostrave-Vítkoviciach a Olomouci mala nedostatok vitamínu C. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informovali v piatok jej zástupcovia. Výsledky publikovali tiež v časopise Pediatria pre prax. Podľa autorov z výsledkov štúdie vyplýva, že je potrebné hladinu vitamínu C u detí zisťovať a dbať na jeho dostatočný príjem. Vitamín C má totiž zásadný význam pre imunitu organizmu.
Prekvapivé odhalenie: Takáto je skutočná spojitosť medzi vitamínom D a KORONAVÍRUSOM!
V štúdii lekári vyšetrili 150 detí z Ostravska a 280 detí z Olomoucka. Hladiny vitamínu C zisťovali v moči pomocou indikátorových prúžkov. V nemocnici v Ostrave-Vítkoviciach malo výrazný nedostatok vitamínu C 75 percent detí, vo Fakultnej nemocnici Olomouc malo zníženú hladinu vitamínu dokonca 98 percent detí. Detskí pacienti z Ostravska mali predovšetkým akútne infekcie dýchacieho traktu, zápalové ochorenia tráviacej sústavy a choroby obličiek. V olomouckej nemocnici išlo o deti, ktoré boli vyšetrené na alergológii a nefrológii.
"Výsledky nás prekvapili. Hladiny vitamínu C sú u detskej populácie celkovo nižšie, než sme si predstavovali," uviedol Jan Boženský, primár detského oddelenia Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice. "V najbližších mesiacoch sa chystáme vyšetriť väčšiu skupinu a zamerať sa najmä na deti s nadváhou a obézne," doplnil. V skupine detí z Ostravska totiž bolo osem obéznych detí, z ktorých ani jedno nemalo dostatočnú hladinu vitamínu C.
Vitamín C hlavne z ovocia a zeleniny
Vitamín C je pre ľudský organizmus nepostrádateľná látka, ktorá je nevyhnutná pre zdravý vývoj a imunitný systém. Jeho nedostatok sa môže podľa autorov prejaviť zníženou odolnosťou voči stresu, zvýšeným výskytom infekcií dýchacích ciest a všeobecne zápalovými chorobami. Najvhodnejším zdrojom vitamínu C je pestrá strava bohatá na zeleninu a ovocie.
Podľa autorov i niektoré skoršie štúdie ukázali, že aj v ekonomicky rozvinutých krajinách je pomerne častý deficit vitamínu C, aj keď ľudia majú povedomie o zásadách zdravej výživy a majú k dispozícii dostatok potravín s obsahom tohto vitamínu.