Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Debnár dostane od vlády odmenu, aj keď bol odsúdený

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Podpredseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Ladislav Debnár, ktorý dočasne nevykonával funkciu po tom, ako sa prevalilo jeho odsúdenie za trestný čin, dostane od vlády odmenu.

Správa štátnych hmotných rezerv začiatkom augusta požiadala vládu, aby Debnára odvolala. Vo funkcii bol vtedy dva mesiace. Nestalo sa tak, teraz Debnár dostane peniaze navyše za dobré plnenie úloh v tomto polroku. Podľa návrhu na odmeny pre predsedov a podpredsedov štátnych organizácií, ktorý v stredu prerokuje vláda, si má prilepšiť odmenou 16 percent zo šesťnásobku funkčného platu.

Na odmenu pre Debnára, nominanta SNS, upozornilo dnes rádio Expres. Spočítalo, že ak by zarábal napríklad 50 tisíc mesačne, na odmenách by získal 48 tisíc korún. Debnár do funkcie nastúpil 1. júna. Médiá vtedy priniesli správu, že bol právoplatne odsúdený za marenie konkurznej podstaty, 2. augusta oznámil, že funkciu dočasne nebude vykonávať a odvolal sa na Najvyšší súd SR. Ten rozsudok koncom septembra zrušil a vrátil prípad Krajskému súdu v Trenčíne.

Koncom augusta sa písalo o ďalšej kauze podpredsedu SŠHR. Istý slovenský denník našiel firmu, z ktorej údajne Debnár protiprávne vytiahol peniaze. Majiteľ bojnickej firmy TATO Vladislav Oravec uzavrel s Debnárom obchod. V čase, keď mala Debnárova firma VESEC problémy, predal Oravcovi navíjačku cievok Wafios za 184 500 korún. Ukázalo, že na predaj nemal bez vedomia likvidátora firmy právo, čo v máji potvrdil aj Krajský súd v Bratislave. Oravec musel vrátiť navíjačku a prišiel aj o peniaze. Odvolal sa na Najvyšší súd a podal na Debnára trestné oznámenie. Vyšetrovateľ ho odmietol. Debnár podľa neho vie dokladmi podložiť, že peniaze mali ísť pre firmu. Aj tie však vraj použil bez vedomia správcu konkurznej podstaty, čo je zrejme takisto protiprávne.

Debnár dostane od vlády
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)
Vláda schváli odmeny aj pre generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Jaroslava Rezníka. Za jeho šéfovania v Slovenskom rozhlase boli podpísané problematické zmluvy o vymáhaní koncesionárskych poplatkov s Lawyers Partners. Parlament riešil dôsledky zmlúv dvoma novelami zákona. Ako šéf TASR dostane Rezník za "kvalitné vykonávanie pracovných činností, za vykonávanie práce presahujúcej rámec pracovných činností, za splnenie mimoriadnych pracovných úloh a obzvlášť významných pracovných úloh pre ďalší rozvoj TASR" 13 percent zo šesťmesačného funkčného platu.

Úrad vlády predkladá zoznam polročných odmien "za kvalitné plnenie služobných úloh, za splnenie mimoriadnych a osobitne významných služobných úloh" predsedom ústredných orgánov štátnej správy, podpredsedom ostatných ústredných orgánov štátnej správy, riaditeľovi Národného bezpečnostného úradu, podpredsedovi Poštového regulačného úradu, predsedovi, podpredsedovi Telekomunikačného úradu, predsedovi, podpredsedovi, vrchnému inšpektorovi Úradu na ochranu osobných údajov, predsedníčke Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a predsedovi Úradu pre reguláciu železničnej dopravy a splnomocnencom vlády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu