Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Kolegovia a priatelia sa rozlúčili s hercom Pavlom Mikulíkom

Posledná rozlúčka s hercom sa uskutočnila v SND. Zobraziť galériu (5)
Posledná rozlúčka s hercom sa uskutočnila v SND. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Priatelia a kolegovia sa dnes naposledy na divadelných doskách rozlúčili s hercom Pavlom Mikulíkom, ktorý vo veku 63 rokov zomrel minulý týždeň na zlyhanie srdca. Posledný potlesk mu vzdali na činohernej scéne nového Slovenského národného divadla, preplnenej kvetmi.

"Výnimočnosť a hodnotu človeka si uvedomíme, až keď ho stratíme," povedala riaditeľka SND Silvia Hroncová. Dodala, že pre všetkých Mikulík zostane stelesnením bojovníka, ktorý sa nevzdával. Tak, aj keď bol na invalidnom vozíku, ho stretávali v parku i na premiérach.

"Nežný, tichý, nenápadný gentleman, priateľ, kolega, ktorého sme nikdy nevideli rozčúleného alebo zúfalého," zhrnula Mikulíkovu osobnosť Emília Vášáryová, ktorá sa s ním spoznala ako s 15-ročným, keď s bratom Petrom chodil do rozhlasu.

Viacerí kolegovia poznali Mikulíka odmalička, napríklad Mariána Labuda spomínal, ako spolu s Mikulíkom a Stanom Dančiakom promovali. "Prešiel si utrpením, o ktorom sme my, rozmaznaní, nemali ani potuchy," povedal Labuda. "Vždy hovoril, treba vydržať, bol to bojovník," doplnil Stano Dančiak. Mikulík je pre neho vzorom, keďže sám sa trápi so zdravotnými problémami.

Mikulík, ktorý pred 14 rokmi prekonal porážku, sa aj napriek hendikepu po sedemročnej pauze vrátil na javisko. "Mala som česť hrať s ním v roku 2000 v jeho poslednej hre na javisku, ktorá mala symbolický názov - Na konci hry," povedala Diana Mórová.

Herec, ktorý sa narodil 2. marca 1944 v Prešove, po prvý raz hosťoval v činohre SND v roku 1964 ešte ako študent Vysokej školy múzických umení (VŠMU). Patril aj k silnej generácii už zrušeného Divadla na Korze, hral aj na Novej scéne. Celkovo naštudoval asi 40 divadelných postáv. "Na teba sa dalo spoľahnúť, nikdy si neurobil žiaden problém," spomínal bývalý šéf činohry Juraj Slezáček.

Viacerí herci spomínali aj na Mikulíkovo kuchárske umenie, na jeho klobásky, či kura na čokoláde. Ján Kroner však podotkol, že teraz už varí v nebi.

Mikulík patril medzi najviac obsadzovaných hercov nielen v divadle a rozhlase, ale aj vo filmoch a televízii. Spomedzi jeho 36 filmových úloh bola nezabudnuteľná tá v Jakubiskovej rozprávke Perinbaba či v Tisícročnej včele. Bol tiež pedagógom a režisérom, prorektorom VŠMU. Za celoživotné dielo vstúpil do Siene slávy v rámci ankety Osobnosť televíznej obrazovky, dostal cenu Igric.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu