Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Bhuttová prežila pokus o atentát, v Karáčí najmenej 133 mŕtvych

Obraz skazy po bombovom útoku v Karáčí. Zobraziť galériu (5)
Obraz skazy po bombovom útoku v Karáčí. (Zdroj: ČTK)

KARÁČÍ - Najmenej 133 ľudí zahynulo a 246 sa zranilo dnes pri dvoch bombových útokoch namierených proti bývalej pakistanskej premiérke Bénazír Bhuttovej v Karáčí na juhu Pakistanu, uviedla agentúra DPA.

Bhuttová sa dnes vrátila do Pakistanu po osemročnom exile. "Bénazír Bhuttová bola cieľom (útokov), ale nie je zranená," povedal Fauzia Wahab, jeden z vedúcich predstaviteľov Pakistanskej ľudovej strany (PPP), ktorú vedie Bhuttová.

Bývalá dvojnásobná premiérka sa vracala do krajiny po dosiahnutí dohody s pakistanským prezidentom Parvízom Mušarráfom s tým, že výmenou za politickú podporu jej Mušarráf nebude prekážať v opätovnom získaní funkcie premiérky. K explóziám došlo, keď Bhuttová prechádzala v aute ulicami, ktoré lemovali davy jej stúpencov. Odhaduje sa, že v uliciach bolo najmenej 500.000 tisíc ľudí. Podľa zdrojov z nemocnice zahynulo 126 ľudí. Očakáva sa, že počet mŕtvych bude rásť, keďže z 240 zranených je mnoho v kritickom stave.

Počet zranených a mŕtvych sa zatiaľ vôbec neustálil a rôzne zdroje uvádzajú iné čísla. Podľa pakistanského televízneho kanála Geo news sa zranilo až 543 ľudí. Zdroj agentúry Reuters hovorí o 115 mŕtvych. Vláda uviedla že zahynulo 43 ľudí a viac ako 100 sa zranilo.

"Mnoho z obetí je medzi členmi bezpečnostných služieb, ktorí dohliadali na auto Bénazír Bhuttovej," povedal minister vnútra Aftab Chán Šerpao.

O príčine výbuchov existuje niekoľko verzií. Popredný policajný predstaviteľ Arab Mehar opísal udalosť ako samovražedný útok. "Boli tam dvaja samovražední útočníci, ktorí sa odpálili," povedal. Šéf mestskej polície Azhar Farúki povedal, že bombu pripevnili na auto zaparkované pozdĺž cesty.

"Najprv došlo k menšiemu výbuchu a sprievod sa zastavil. Keď sa všetci natesnali, došlo k druhej hlučnej explózii," povedal agentúre DPA Miian Abdul, člen strany PPP z kmeňových oblastí Pakistanu. "Bolo tam veľa tiel a kusov tiel rozmetaných všade okolo," dodal.

Sila náloží poškodila niektoré časti expremiérkinho upraveného vozidla, ktoré malo na streche nepriestrelnú tribúnku. Na auto vystrelili po výbuchoch ešte štyri náboje a značky po nich bolo vidieť na nepriestrelnom okne, za ktorým v čase výbuchov sedela Bhuttová. Hneď po útoku bezpečnostné zložky eskortovali opozičnú líderku do jej rezidencie.

Ešte pred návratom do svojej vlasti sa Bhuttovej vyhrážali pro-talibanskí militanti a odkázali jej, že ju privítajú samovražednými útokmi. Expremiérka opakovane naliehala na vládu, aby proti islamským extrémistom prijala tvrdé opatrenia.




Reakcie niektorých popredných svetových predstaviteľov na atentát


Bénazír Bhuttová pred cestou do Pakistanu povedala pre arabské noviny Ašark al-Awsat: "Môžu sa pokúsiť na mňa spáchať atentát. Pripravila som svoju rodinu a svojich milovaných na každú možnosť."

Prezident Parvíz Mušarráf v správe vydanej štátnou tlačovou agentúrou o útoku povedal, že predstavuje "konšpiráciu proti demokracii".

Spojené štáty odsúdili útok z Washingtonu: "Spojené štáty odsudzujú násilný útok v Pakistane a smútia kvôli strate nevinných životov (v tejto krajine)," povedal Gordon Johndroe, hovorca výboru národnej bezpečnosti Bieleho domu. "Extrémistom nebude umožnené, aby zastavili Pakistancov od zvolenia svojho zástupcu v otvorenom a demokratickom procese," dodal Johndroe.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy naliehal na pakistanské úrady, aby zabezpečili bezpečnosť politikov v blížiacich sa voľbách.

Manžel Bhuttovej Asif Alí Zardarí povedal v Dubaji pre televíziu Aryone World Television: "Z týchto výbuchov obviňujem vládu. Je to práca spravodajských služieb."

Takmer 20.000 členov bezpečnostných zložiek rozmiestnených v Karáčí malo poskytovať ochranu navracajúcej sa Bhuttovej.

Pakistanské útoky sú zrejme dielom al-Kájdy


SYDNEY - Austrálsky premiér John Howard v piatok uviedol, že bombové útoky v Pakistane namierené proti bývalej premiérke Bénazir Bhuttovej pravdepodobne spáchala al-Kájda.

Howard, ktorý je spojencom amerického prezidenta Georgea W. Busha vo vojenskej kampani v Iraku aj Afganistane, sa domnieva, že Bhuttová sa terčom útoku stala z dôvodu jej podpory USA vo vojne proti terorizmu. Bývala premiérka tesne unikla smrti, keď došlo k dvom výbuchom v dave ľudí vítajúcich Bhuttovú pri príležitosti jej návratu z exilu v Karáčí.

"Je príliš skoro, aby sme si boli istí, ale vyzerá to na prácu al-Kájdy," uviedol Howard pre austrálsku vysielaciu spoločnosť ABC. Ako povedal, al-Kájda sa postavila proti spolupráci pakistanského prezidenta Párviza Mušarráfa s USA. "Bénazir Bhuttová, ako aj generál Mušarráf povedali, že budú ďalej podporovať Američanov vo vojne proti teroru," dodal.

Austrálsky minister zahraničných vecí Alexander Downer uviedol, že výbuchy, ktoré sú najhorším samovražedným útokom v pakistanskej histórii, boli hrôzostrašné. "Niet pochybností, že al-Kájda by bola hlboko urazená možnosťou, že žena prevezme vedúcu úlohu v politike v moslimskom Pakistane," povedal. "Sú zásadne proti ženám. Sú aj hlboko protidemokratickí," dodal.

Polícia našla hlavu samovražedného atentátnika >>

Karáči-pakistan-atentát-Bhuttová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu