Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Bhuttovú bude po návrate strážiť 10 000 policajtov

Pakistanská expremiérka Bénazír Bhuttová
Pakistanská expremiérka Bénazír Bhuttová (Zdroj: ČTK)

KARÁČÍ - Pakistanskú expremiérku Bénazír Bhuttovú bude po návrate do vlasti strážiť 10 000 policajtov. Dôvodom mimoriadnych bezpečnostných opatrení je hrozba útokov zo strany al-Kájdy. "Je tu hrozba samovražedných útokov.

Podľa spravodajských informácií v Karáčí operujú dve alebo tri skupiny samovražedných útočníkov," povedal minister vnútra provincie Sindh Ghulám Muhammad Muhtarrám. Skupiny sú podľa neho napojené na al-Kájdu, Taliban a na protalibanského vojenského veliteľa, ktorý pohrozil, že Bhuttovú privítajú samovražední útočníci. "Urobíme všetko na ochranu Bénazír Bhuttovej. Takýmto útokom je však ťažké zabrániť, ak sa udejú v dave," dodal.

Bhuttovej Pakistanská ľudová strana očakáva, že expremiérku po prílete do Karáčí privíta až milión prívržencov, ktorí ju budú de facto chrániť. Na jej plánovanej ceste z letiska do mauzólea zakladateľa krajiny budú Bhuttovú chrániť aj nepriestrelné sklá. Bhuttová sa povezie v špeciálne upravenom lodnom kontajneri pripojenom k nákladnému autu. Pri bielom mramorovom mauzóleu Muhammada Alího Džinnáha sa bývalá premiérka prihovorí davu.

Bhuttová žila posledných osem rokov v exile v Dubaji a Londýne, aby sa v Pakistane vyhla obvineniam z korupcie, ktoré na základe dohody medzi prezidentom Mušarráfom a Bhuttovou zo začiatku mesiaca stiahli. Prezident a niekoľkí ďalší vládni predstavitelia Bhuttovú vyzvali, aby svoj návrat do krajiny odložila, kým Najvyšší súd nerozhodne o zákonnosti udelenej amnestie a Mušarráfovho nedávneho volebného víťazstva. "Objavili sa informácie, že sa nevráti. Môžem však potvrdiť, že 18. (októbra vo štvrtok) sa vráti," povedal Šáh.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu