Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Nederlands Dans Theater prvýkrát vystúpi na Slovensku

Choreograf Jiří Kylián Zobraziť galériu (2)
Choreograf Jiří Kylián (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jeden z najvýznamnejších tanečných súborov Nederlands Dans Theater sa dnes s choreografiami českého rodáka Jiřího Kyliána po prvý raz predstaví slovenskému publiku.

Súbor z Holandska vystúpi v novej budove Slovenského národného divadla na pozvanie riaditeľa Baletu SND Mária Radačovského, ktorý v ňom kedysi pôsobil. "Moje choreografie prehovárajú k ľuďom a dúfam, že sa na nich aj zasmejú," povedal dnes jubilujúci šesťdesiatnik Kylián, ktorého diela uvádza viac ako 80 súborov na celom svete. Úsmevným je podľa neho práve balet Chapeau, ktorý vytvoril k 25. výročiu korunovácie holandskej kráľovnej Beatrix. Tanečníci sa v ňom predvedú s klobúkmi, ktorých kráľovná vlastní veľkú zbierku.

Okrem toho juniorská vetva divadla zatancuje aj choreografiu Sleeples na Mozartovu hudbu. Predvedú aj choreografiu 27'52'', ktorej názov hovorí, že trvá necelých 28 minút, no pripravovali ju viac ako 4400 hodín.

Nederlands Dans Theater, ktorý vznikol v roku 1959 a odvtedy hosťoval po celom svete, Kylián viedol viac ako dvadsať rokov. Vytvoril preň viac ako sto choreografií, ktoré nesú jeho špecifický rukopis a vďaka ktorým získal množstvo ocenení na celom svete.

"Je to drina, ale aj presvedčenie, že to, čo robíme, má hodnotu a ľuďom to niečo dáva," zhrnul svoj recept na úspech pražský rodák Kylián, ktorý si medzinárodné uznanie získal v roku 1978 stvárnením Sinfonietty od českého skladateľa Leoša Janáčka. Pri nacvičovaní jeho nových choreografií sa vraj tanečníci čudujú, že ich bolia aj svaly, o ktorých ani netušili, že ich majú.

Medzi tanečníkov a choreografov, ktorých učil, patrí aj šéf Baletu SND Radačovský. "Je to úžasný pocit vystupovať na jeho scéne," povedal o svojom žiakovi Kylián. "Z našej dielne pochádza už 13 riaditeľov," dodal choreograf, ktorý si bol SND prvýkrát obzrieť v januári. Vrátiť by sa doň mal aj na jar, pretože tam spolu s Radačovským a Lukášom Timulákom plánujú v máji uviesť spoločné tanečné predstavenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu