„Učili nás, aby sme jedli, inak budeme hladní. Čo tak skúsiť jesť, aby sme boli výkonní? Aby sme boli zdraví, vitálni a tešili sa z každého jedného dňa?“ píše v úvode knižky Nabitá kuchárka Jana Šimkovičová, spoluautorka a zakladateľka portálu Cvičte.sk.
Obsahuje 70 zdravých receptov pre štíhle a pevné telo.
recepty, ktoré nabíjajú úžasnou energiou. Naštartujú vás, zaženú jarnú únavu, povzbudia a urobia dobre chuťovým pohárikom. Niektoré recepty sú až neuveriteľne jednoduché, ľahké a rýchle. Stačí pár surovín a je to. Nielen nabité raňajky, obedy a večere, ale aj recepty na nabité dezerty, snacky či nabité nápoje.
„Jedlo by nám naozaj malo prospievať a dávať energiu... dobré je dostať do seba každé tri hodiny malé množstvo stravy, ktorá obsahuje zdravé tuky, komplexné sacharidy, ovocie, bielkoviny a kvalitne to prežuť,“ tvrdí osobná fitness trénerka Veronika Hanáková, ktorá sa venuje štúdiu nových trendov vo svete výživy a fitness.
Inšpirujte sa 70 zdravými receptami, ktoré pre vás pripravilo viac než 40 najlepších slovenských trénerov a osobností zo sveta cvičenia a zdravia z prestížnej súťaže FIT LEADER.
V zdravej kuchárskej knihe Nabitá kuchárka nájdete:
- 70 zdravých receptov z bežne dostupných surovín.
- Chutné jedlá na raňajky, obedy, večere, dezerty, snacky a nápoje.
- Rýchle recepty nenáročné na prípravu rôznych výživových smerov.
- Výživové hodnoty, čas prípravy a počet porcií pri každom recepte.
- Inšpiratívne rozhovory s odborníkmi na zdravú stravu.
- Užitočné rady a tipy o zdravých potravinách.
V knihe sa tiež dozviete:
- Ako získať energiu (nielen) z jedla.
- Čo je základom úspešného chudnutia a udržania si postavy.
- Najviac energie vám v živote odoberá...
Diéty dlhodobo nefungujú
Výživový poradca Michal Páleník sa domnieva, že najväčší problém máme v pomere príjem verzus výdaj. Ľudia jedia oveľa viac a aj častejšie, ako si myslia. A myslia si, že vydajú oveľa viac energie. „Najväčší problém sú sladené nápoje, potom sladkosti a ešte k tomu aj kombinované s nezdravými tukmi, čiže energetické bomby. Sú to rýchle zdroje energie, nutrične sú to veľmi chudobné jedlá, lenže energeticky na kalórie bohaté. Nazývam ich aj energeticky denzitné jedlá – veľa energie, málo živín,“ dodáva Michal Páleník.
Najčastejšie sa komerčné diéty podľa neho zameriavajú na vyradenie jednej, dvoch potravín zo stravy, ktoré sú démonizované a hovorí sa o nich, že sú veľmi nebezpečné. Je to nezmysel, ale je to jednoduchšie pochopiteľné pre ľudí.
Ak poviete, že chlieb je zlý, tak ľudia ho prestanú jesť a hotovo, nemusia nič viac robiť. My hovoríme, že v dávke je jed. To znamená, že môžete jesť danú potravinu, ale ide o množstvo, kedy a za akých okolností. To ľudí v mojom jedálničku prekvapuje, že to nie je v konečnom dôsledku žiadna diéta, že všetko môžu, len s rozumom. Vytriezvenie je, že ste najedení a chudnete. V skratke, diéty z dlhodobého hľadiska nefungujú.
Vyskúšajte recept z knihy Nabitá kuchárka:
Batatová krémová polievka
Suroviny:
2 väčšie bataty, 2 PL nastrúhaného zázvoru, maslo, vývar, kokosové mlieko, korenie, soľ, čili, citrón, čerstvá mäta.
Postup:
Bataty očistíme, nakrájame na kocky a na masle trošku opražíme.
Zalejeme vývarom, pridáme nastrúhaný zázvor a varíme do mäkka. Ochutíme, rozmixujeme, pridáme kokosové mlieko a nadrobno posekanú mätu.
Nakoniec pokvapkáme citrónom.
- reklamný článok -