Hrobári telá porciujú a dravým vtákom už viac nechýba. Celá „ceremónia“ potom trvá iba krátko. (Zdroj: Profimedia)
PEKING - Pod zub dostávajú telá mŕtvych ľudí. Pre niekoho príšerná predstava, v Tibete však bežná - a aj posvätná - záležitosť.
Keďže v tejto horskej provincii
Číny sa sotva nájde drevo na pálenie, dávajú
miestni budhistickí mnísi požierať telá zosnulých
supom hnedým. Veria totiž, že tento spôsob zaručí
zomrelým znovuzrodenie.
Telá mŕtvych sa v Tibete „pochovávajú“ dvoma spôsobmi - nechávajú sa zamraziť alebo ich jednoducho hodia hladným supom. A o tých nie je nikdy núdza. Hrobári prinesú telo mŕtveho na voľné priestranstvo pred východom slnka a rozdelia ho na kusy, aby k nemu mali supy lepší prístup. Kŕdeľ sa potom s mŕtvolou vôbec nemazná.
„Supy sú také hltavé, že z tela nezostane takmer nič,“ hovorí jeden z hrobárov. Kým dravé vtáky trhajú mäso, mnísi pri nich spievajú piesne. „Pohreb“ im pritom vôbec nepripadá brutálny - podľa ich presvedčenia táto ceremónia zaručuje zosnulému opätovné zrodenie.
Telá mŕtvych sa v Tibete „pochovávajú“ dvoma spôsobmi - nechávajú sa zamraziť alebo ich jednoducho hodia hladným supom. A o tých nie je nikdy núdza. Hrobári prinesú telo mŕtveho na voľné priestranstvo pred východom slnka a rozdelia ho na kusy, aby k nemu mali supy lepší prístup. Kŕdeľ sa potom s mŕtvolou vôbec nemazná.
„Supy sú také hltavé, že z tela nezostane takmer nič,“ hovorí jeden z hrobárov. Kým dravé vtáky trhajú mäso, mnísi pri nich spievajú piesne. „Pohreb“ im pritom vôbec nepripadá brutálny - podľa ich presvedčenia táto ceremónia zaručuje zosnulému opätovné zrodenie.