RÍM - Existujú rôzne faktory, ktoré komplikujú zhadzovanie kilogramov v dospelosti a ešte viac v starobe. Psychiater Stefano Erzegovesi z Centra pre poruchy príjmu potravy pri klinike San Raffaele v Miláne vysvetľuje, aké sú dôvody obtiažneho chudnutia v starobe a ako prinútiť telo, aby prestalo snahe o znižovanie nadváhy odporovať. Podľa mnohých štúdií strácajú aj tí, ktorí sú fyzicky aktívni, od tridsiateho roku života svalovú hmotu, ktorú telo nahrádza tukovými bunkami.
Svaly spotrebúvajú viac kalórií ako tuk, a teda menej svalovej hmoty vedie k spomaleniu metabolizmu. Preto telo potrebuje menej kalórií. Toto pravidlo však ľudia väčšinou nedodržujú. Naopak staršie osoby viac trpia bolesťami, a preto sa menej pohybujú. Tým sa zrýchľuje strata svalovej hmoty a telo nespotrebované kalórie ukladá v podobe tuku.
Menopauza znamená nielen pokles estrogénov, ale celej ženskej hormonálnej výbavy, preto v súvislosti so zmenou bazálneho metabolizmu často vedie k zvyšovaniu hmotnosti, uvádza Erzegovesi. Podobne je to s poklesom testosterónu u mužov, ktorý je síce pomalší a postupný, ale tiež významný. U oboch pohlaví ide teda o redukciu bazálneho metabolizmu a svalovej hmoty spôsobenej poklesom hladiny hormónov, uvádza psychiater.
Chuť a čuch sa u starých ľudí časom pomaly vytrácajú. To ich vedie k tomu, že dávajú prednosť stále rovnakej strave, alebo si obľúbia výraznú chuť, napríklad veľa sladkostí a šalátov. Potom im ale hrozí, že budú konzumovať nadbytok rafinovaných produktov, podotýka Erzegovesi.
Ľudia tiež môžu platiť za to, že sa v uplynulých desaťročiach ich hmotnosť často menila. Zvyšovanie hmotnosti mení metabolizmus. Šesťdesiatnik, ktorý dnes váži 90 kg, ale kedysi vážil napríklad 130 kg, bude teraz potrebovať omnoho kalórií menej ako ten, ktorý je v rovnakom veku, ale nikdy nemal nadváhu. Znižovanie hmotnosti vedie telo k tomu, že si myslí, že umiera hladom a snaží sa udržať si kalórie. Preto prechádza na úsporný režim.
Starí ľudia, bez toho, aby mali nejakú poruchu príjmu potravy, často užívajú jedlo ako stimuláciu emotívnej pohody a konzumáciou pokrmov reagujú na ťažké situácie, ako je smútok, samota či obmedzenie samostatnosti. Teda podobne ako je to u mladších osôb - keď je jedlo emotívnou záležitosťou, je oveľa ťažšie znižovať nadváhu.
Zachovanie svalovej hmoty môže prispieť k urýchleniu metabolizmu, či aspoň k čiastočnej kompenzácii jeho spomaľovania. "Vhodná je fyzická aktivita, ale je nutné brať zreteľ na to, že kostrový aparát je krehkejší. Preto radíme aktivitu s nízkou záťažou," hovorí Erzegovesi.
"Je správne jesť viac proteínov, ale nie kalórií. Aj to pomôže k udržaniu svalovej hmoty. Živočíšne proteíny treba z väčšej časti, a to najmenej z 50 percent, nahrádzať rastlinnými proteínami. Redukčná diéta s vysokým obsahom proteínov škodí v každom veku a ešte viac v starobe. Zásadné je pestovať a udržiavať dobré medziľudské vzťahy, ktoré môžeme považovať za akúsi potravu pre dušu i telo. Ak máme okolo seba dobrú sociálnu sieť, viac sa pohybujeme, menej jeme a predovšetkým si udržiavame výkonnejší mozog a svaly," odporučil na záver Erzegovesi.