BRATISLAVA – Hoci sa obchody pred Vianocami predháňajú, len aby spotrebiteľa zaujali lákavejšou ponukou, niekedy sa za skvelou akciou môže skrývať mačka vo vreci. Pozrite sa, aké nedostatky odborníci zistili pri veľkej novembrovej kontrole potravín.
"V období od 1.novembra 2016 do 30. novembra 2016 vykonali inšpektori orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky (RVPS) celkom 4 629 úradných kontrol. Nedostatky zistili v prípade 339 z nich," informovala Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky na svojej stránke.
Veľká predvianočná kontrola potravín odhalila: FOTO Vajíčka na záchode a myši v predajni!
Z celkového počtu 2 263 kontrolovaných prevádzok (objektov) boli nedostatky zistené v 312 prevádzkach, čo predstavuje 13,8 percent z nich. Úradné kontroly sa vykonávali v rámci celého potravinového reťazca od primárnych producentov až po výrobcov predávajúcich hlavne v maloobchode. Prehľad o počte vykonaných kontrol je uvedený v tab. č.3.
Najviac úradných kontrol bolo vykonaných v malých stredných predajniach 1 428 (30, 8 %), potom počtom vykonaných kontrol nasledujú malé predajne 972 (21,1 %), hypermarkety a supermarkety 942 (20,3 %).
Importné kontroly surovín a potravín rastlinného pôvodu
Vykonaných bolo 265 importných úradných kontrol dovážaných surovín a potravín rastlinného pôvodu. Celkovo išlo o 317 prekontrolovaných zásielok z tretích krajín. V priebehu importných kontrol bolo odobratých 21 vzoriek potravín rastlinného pôvodu, vzorky vyhoveli požiadavkám platnej legislatívy. Aktuálny stav je uvedený v tabuľke č.5:
Blokové pokuty za zistené nedostatky
Z celkového počtu 4 629 vykonaných úradných kontrol potravín bolo 339 úradných kontrol ukončených s jedným alebo viac nedostatkami. Celkove bolo uložených 68 blokových pokút, čo predstavuje hodnotu 2 344 eur (v niektorých prípadoch viac ako jedna bloková pokuta v rámci úradnej kontroly). Ostatné zistené nedostatky počas výkonu úradných kontrol sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií.
Právoplatné rozhodnutia
V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť celkovo 135 rozhodnutí v celkovej sume 208 730 eur a uložených bolo v rámci nich 10 opatrení. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 546,1 eur, najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 27 000 eur.
Odber vzoriek a laboratórne analýzy
Odber vzoriek a laboratórne analýzy vzorky odobraté v priebehu úradných kontrol sú analyzované v akreditovaných laboratóriách ŠVPÚ. Celkovo bolo odobratých a následne je analyzovaných v skúšobných laboratóriách VPÚ 1 816 vzoriek, pokiaľ sa jedná o úradnú kontrolu potravín. Ukončených bolo doposiaľ 1 122 vzoriek, z ktorých 41 nevyhovelo požiadavkám platnej legislatívy, čo predstavuje porušenosť 3,6 %.
Hygienici našli na vianočných trhoch potraviny po dátume spotreby
Kačacie pečienky a mäsové prípravky po dátume spotreby, lokše v prepravkách skladované priamo na zemi či balené kuracie mäso označené ako bravčové. Ide o pochybenia zistené hygienikmi na tohtoročných vianočných trhoch po celom Slovensku. Úrady zdravia kritizovali miestami aj znečistené chladiace boxy a pracovné stoly. Vyplýva to z nedávnej kontroly, hygienici ju robili v čase od 28. novembra do 17. decembra.
„Do akcie sa zapojili všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva, spolu skontrolovali 522 stánkov, nedostatky zistili v 42 prípadoch, čo predstavuje asi osem percent,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Najviac stánkov skontrolovali v Prešovskom kraji (97), Košickom (92) a Žilinskom (86). „Čo sa týka miest, najviac sme ich prezreli v Bratislave a Košiciach,“ priblížil Mikas. Povolenie na prevádzku nemali podľa neho tri stánky. Mimoriadna kontrola podľa Mikasa neodhalila žiadne závažné hygienické nedostatky.
Na mieste ukladali hygienici pokuty, za zistené nedostatky ich dokopy uložili 26 v celkovej sume 2309 eur. Najviac a v najvyššej sume ich bolo v Bratislavskom kraji (10 pokút v sume 1250 eur.). Kontrolóri laboratórne preskúmali vzorky 124 potravín, polotovarov a hotových jedál. Nevyhoveli dve. V jednom langoši našli vyšší počet kvasiniek, v žemli s kuracím mäsom zase zistili vyšší počet koliformných baktérií. „V kontrolách budeme aj naďalej pokračovať,“ dodal Mikas.