RÍM - Je stále viac podnikov, ktoré dbajú na zdravie svojich zamestnancov. Zriaďujú pre nich bio jedálne, poskytujú nutričných poradcov a zaisťujú cvičenie jogy. Má to zlepšiť kondíciu pracovníkov a podnikom priniesť lepšie ekonomické výsledky, píše taliansky denník La Repubblica.
Už nič nie je tajné: Skryté tajomstvá vášho života môže odhaliť aj takáto maličkosť
Idem do kancelárie a budem držať diétu. To nie je žart, ale výsledok novej tendencie, kedy má stále viac úradov, firiem a tovární záujem na dobrom zdravotnom stave a dobrej kondícii zamestnancov. Táto pozornosť voči pracovníkom vyplýva z novej kultúry zdravia, ale aj z toho, že zdravý zamestnanec prispieva k prosperite podniku.
V Spojených štátoch spočítali, že samotné cvičenie zamestnancov na bežeckých pásoch zvyšuje produktivitu podniku o osem percent. Americká mimovládna organizácia National Group Report odhaduje, že zdravý zamestnanec v priemere zostáva doma z dôvodu prechladnutia alebo infekcie tri dni v roku, zatiaľ čo zamestnanec s nadváhou býva chorý päť až 13 dní v roku.
Svoj význam má rovnako zdravé stravovanie. Zdravú výživu podporujú Larry Page a Sergey Brin, zakladatelia Googlu. Google Food Program bol vždy prioritou a spoločnosť najala skôr kuchára ako pracovníka zodpovedného za ľudské zdroje. Najmenej päť vedúcich pracovníkov sa zaoberá tým, ako prispôsobiť stravovanie filozofii Googlu: aby strava bola zdravá, aby rešpektovala životné prostredie a aby pochádzala z miestnych zdrojov. Polovica potravín je v bio kvalite a 30 percent produktov pochádza zo vzdialenosti do 250 kilometrov od miesta ich konzumácie.
Majiteľ holandskej spoločnosti Koppert Cress Rob Baan ide ešte ďalej. Nedávno vyhlásil, že do troch mesiacov on a jeho zamestnanci schudnú celkovo o 500 kilogramov. "So zdravou výživou ponúkame pomoc všetkým," vyhlásil. Spoločnosť zdôrazňuje, že zamestnancom sú podávané pokrmy tvorené z 80 percent zeleninou a z 20 percent mäsom a rybami.
Táto tendencia sa prejavuje aj v Taliansku. Spoločnosť Electrolux v severotalianskom meste Porcia naordinovala zamestnancom diétu. Kladie dôraz na uvedomenie, prevenciu, výchovu k zdravej výžive a pohyb. Navyše Electrolux organizuje kurzy a semináre zdravotnej výchovy, bio kuchyne a prevencie proti obezite.
Takisto spoločnosť Nova Coop za podpory firmy Eudaimon presadzuje zdravú výživu pomocou internej informačnej kampane. Manažér firmy Matteo Canato vysvetľuje: "Zamestnanci dostali informatívnu brožúru o riziku obezity a cukrovky a dostáva sa im ponaučenie o vzťahu medzi jedlom a zdravím. Zabezpečujeme im zadarmo lekárske prehliadky."
V spoločnosti Technogym nechýba telocvičňa. Je tu naozajstné centrum wellness o 3500 metroch štvorcových, kde majú zamestnanci k dispozícii osobných trénerov a môžu sa napríklad zúčastniť lekcií taiči. O pokrmoch závodnej jedálne rozhoduje vedecké oddelenie firmy a jedlo je tu vyvážené a pripravené zo sezónnych surovín, s nízkym obsahom soli a nasýtených tukov, a s využitím sezónnej zeleniny a ovocia.
Dlhodobé sedenie škodí chrbtici. Nadnárodná spoločnosť SAS vo svojej milánskej pobočke zaviedla projekt nazvaný "Pracujem, jem a cvičím". V telocvični o 200 metroch štvorcových sa zamestnanci okrem iného učia správne držanie tela. A pretože bolesti chrbtice chodia ruka v ruke s obezitou, môžu zamestnanci za 60 eur ročne využívať služby nutričných poradcov. Vlastnú telocvičňu i so saunou má tiež farmaceutická firma Eli Lilly.
A Niccolo Branca, šéf podniku Fernet Branca a veľký obdivovateľ jogy, vymyslel pre zamestnancov kurzy tohto cvičenia. Programy jogy zahŕňajú individuálne cvičenia doma aj v zamestnaní. Dýchacie cviky, správne držanie tela, mantra a vizuálne aj duchovné sústredenie vedú k tomu, že zamestnanci menej trpia stresom, majú viac energie a viac motivácie.