NEW JERSEY - Doteraz sa mnohí z nás riadili takzvaným päťsekundovým pravidlom. To znamená, že keď vám spadlo na zem jedlo a zdvihli ste ho do piatich sekúnd, mohli ste ho zjesť s pokojným svedomím, že naň ešte nestihli "naskákať" baktérie či iná pliaga. No vedci to vyvrátili, je to vraj úplne inak!
Ak vám niekedy padne jedlo na zem a budete chcieť ešte aj po tom skonzumovať, musíte ho zdvihnúť oveľa skôr než o päť sekúnd, ako sa doteraz predpokladalo. Vedci z Rutgersovej univerzity v New Jersey totiž zistili, že baktérie dokáže kontaminovať takéto jedlo už za menej ako jednu sekundu.
Pravda o sedadlách v MHD: Nechutné nálezy, ktoré odhalí len mikroskop
Najnovšia štúdia bola publikovaná v magazíne Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu. "Päťsekundové pravidlo značne zjednodušuje to, čo sa naozaj deje. Baktéria sa zo zeme na jedlo prenesie v skutočnosti omnoho rýchlejšie, ako sme si doteraz mysleli," vysvetlil člen výskumného tímu Donald Schaffner.
Výskum preukázal, že čím dlhšie necháte jedlo na zemi, tým viac baktérií sa na neho prenesie. Veľkú úlohu tu ale zohráva typ jedla a povrch, na ktoré spadne. Na niektoré povrchy sa totiž usádza viac baktérií ako na iné.