BRATISLAVA - Konzumácia spracovaného mäsa, napríklad slaniny či párkov, môže u ľudí vyvolať rakovinu hrubého čreva a červené mäso je pravdepodobnou príčinou tohto ochorenia, uviedli dnes experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v správe, ktorej závery môžu vyostriť diskusiu o význame mäsitej stravy.
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, zverejnila závery hodnotenia karcinogénnosti konzumácie tzv. červeného mäsa a výrobkov zo spracovaného mäsa na základe viac než 800 štúdií v tejto oblasti, vykonaných v "mnohých" krajinách a na skupinách obyvateľov s rôznou stravou.
IARC uviedla, že k červenému mäsu začleňuje všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské či kozie mäso. K spracovanému mäsu patrí mäso upravené solením, fermentáciou, údením alebo iných procesmi; príkladom výrobkov sú údeniny ako párky a šunka, sušené mäso či mäso v konzerve.
Výsledkom hodnotenia odborníkov IARC je zaradenie spracovaného mäsa na zoznam preukázaných karcinogénov pre človeka (skupina 1), na ktorom už sú napríklad tabak, plutónium, azbest či naftové exhaláty. Podľa správy sú "dostatočné dôkazy", že konzumácia takýchto mäsových výrobkov spôsobuje kolorektálny karcinóm (rakovinu hrubého čreva a konečníka) - každá 50-gramová porcia zjedená denne zvyšuje jeho riziko o 18 percent.
Odborníci však upokojujú, že záleží aj od množstva zjedených údenín, fajčenie považujú stále za nebezpečnejšie. Na takzvanom zozname 2A je okrem mäsa napríklad herbicid glyfosát.
"Pre jednotlivca je riziko vzniku kolorektálneho karcinómu vzhľadom na konzumáciu spracovaného mäsa malé, ale toto riziko sa zvyšuje s množstvom skonzumovaného mäsa," uviedol predstaviteľ IARC Kurt Straif.
Červené mäso, teda hovädzie, jahňacie a bravčové, podľa odborníkov z WHO takisto môže spôsobovať rakovinu, pre neexistenciu preukázateľných dôkazov ale zatiaľ figuruje na zozname „ľahších“ karcinogénov.
"Tieto zistenia sú ďalšou podporou pre súčasné zdravotné odporúčania obmedziť konzumáciu mäsa," uviedol riaditeľ IARC Christopher Wild. "Červené mäso má však zároveň výživnú hodnotu. Preto sú tieto výsledky dôležité, aby umožnili vládam a medzinárodným regulačným agentúram vykonať hodnotenia rizika s cieľom vyvážiť riziká a prínosy konzumácie červeného a spracovaného mäsa a poskytnúť najlepšie možné stravovacie odporúčania," dodal.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%