Štvrtok19. december 2024, meniny má Judita, zajtra Dagmara

Slaninka a klobása nie sú jediné hrozby rakoviny: Zoznam smrti, ktorý musíte poznať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V pondelok mnohých Slovákov zarazila správa, že párky, slaninka či klobásky, obsahujú rakovinotvorné prvky. No nielen obľúbené pochúťky vás dokážu zabiť. Na karcinogénny zoznam podľa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny patrí až vyše stovka produktov!

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, zverejnila závery hodnotenia karcinogénnosti konzumácie tzv. červeného mäsa a výrobkov zo spracovaného mäsa na základe viac než 800 štúdií v tejto oblasti, vykonaných v "mnohých" krajinách a na skupinách obyvateľov s rôznou stravou.

IARC uviedla, že k červenému mäsu začleňuje všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské či kozie mäso. K spracovanému mäsu patrí mäso upravené solením, fermentáciou, údením alebo iných procesmi; príkladom výrobkov sú údeniny ako párky a šunka, sušené mäso či mäso v konzerve.

Do zoznam prvkov, ktoré spôsobujú rakovinu, patrí podľa portálu tn.cz až 116 produktov! Pozrite si výber najnebezpečnejších produktov či aktivít, ktoré podľa IARC patria do zoznamu najrakovinotvornejších prvkov:

Fajčenie tabaku

Žuvanie tabaku

Pitie alkoholu

Dlhodobé vystavenie sa UV žiareniu

Azbest

Nadmerný čas strávený v soláriu

Častá konzumácia mäsa spracovaného

Nadmerné užívanie liekov na bolesť

Dýchanie výfukových splodín

Dýchanie splodín z uhlia

Dlhodobé vystavenie znečistenému ovzdušiu

Farba na textil a vlasy

Gama žiarenia

Neutrónové žiarenie

Ultrafialové žiarenie

Hormonálna antikoncepcia

Výroba a oprava obuvi a nábytku

Viac o téme: RakovinaSlaninaKlobásaWHOZoznam smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu