BRATISLAVA - V pondelok mnohých Slovákov zarazila správa, že párky, slaninka či klobásky, obsahujú rakovinotvorné prvky. No nielen obľúbené pochúťky vás dokážu zabiť. Na karcinogénny zoznam podľa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny patrí až vyše stovka produktov!
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, zverejnila závery hodnotenia karcinogénnosti konzumácie tzv. červeného mäsa a výrobkov zo spracovaného mäsa na základe viac než 800 štúdií v tejto oblasti, vykonaných v "mnohých" krajinách a na skupinách obyvateľov s rôznou stravou.
IARC uviedla, že k červenému mäsu začleňuje všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské či kozie mäso. K spracovanému mäsu patrí mäso upravené solením, fermentáciou, údením alebo iných procesmi; príkladom výrobkov sú údeniny ako párky a šunka, sušené mäso či mäso v konzerve.
Do zoznam prvkov, ktoré spôsobujú rakovinu, patrí podľa portálu tn.cz až 116 produktov! Pozrite si výber najnebezpečnejších produktov či aktivít, ktoré podľa IARC patria do zoznamu najrakovinotvornejších prvkov:
Fajčenie tabaku
Žuvanie tabaku
Pitie alkoholu
Dlhodobé vystavenie sa UV žiareniu
Azbest
Nadmerný čas strávený v soláriu
Častá konzumácia mäsa spracovaného
Nadmerné užívanie liekov na bolesť
Dýchanie výfukových splodín
Dýchanie splodín z uhlia
Dlhodobé vystavenie znečistenému ovzdušiu
Farba na textil a vlasy
Gama žiarenia
Neutrónové žiarenie
Ultrafialové žiarenie
Hormonálna antikoncepcia
Výroba a oprava obuvi a nábytku