Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Pozostatky Janky Gvuščovej georöntgen nenašiel

Janka Gvuščová (23) Zobraziť galériu (2)
Janka Gvuščová (23)

POPRAD - Telo tri a pol roka nezvestnej Janky Gvuščovej (23) nenašiel ani špeciálny georöntgen. Vyšetrovatelia však objavili možný hrob, kde mohli byť pozostatky zakopané. Zaistili aj biostopy, ktoré v súčasnosti vyhodnocuje Kriminalisticko-expertízny ústav.

Napriek tomu, že na súde je už obžaloba z Jankinej vraždy, polícia mladú Popradčanku eviduje ako nezvestnú. „Vykonávame všetky štandardné úkony v súvislosti s pátraním,“ informoval nás policajný hovorca Martin Korch. Z vraždy Janky je obžalovaný jej expriateľ Štefan Brotvan (26), ktorý sa k činu najprv priznal, a polícii ukázal aj miesto, kde telo zakopal. Neskôr svoju výpoveď stiahol.

„Vzhľadom na oficiálne informácie polície v médiách je možné, že vytýčenie termínu hlavného pojednávania môže byť nimi ovplyvnené,“ konštatoval František Zelený z popradského okresného súdu. Pojednávanie sa pritom malo začať už v najbližších týždňoch. Pôjde o jeden z prvých procesov vraždy, v ktorom chýba telo ako dôkaz.

„Sudcovia Najvyššieho súdu si nespomínajú na prípad, že by bol niekto odsúdený bez toho, aby sa našlo telo obete,“ povedala Eva Rupcová, riaditeľka kancelárie Najvyššieho súdu. Vždy sa nájde aspoň mikroskopická časť, na základe ktorej sa dá určiť DNA, ako napríklad pri kauze kyselinári. Trestný poriadok však pripúšťa, že páchateľ môže byť odsúdený na základe svedeckej výpovede alebo nepriamych dôkazov bez toho, aby bolo nájdené telo obete.

Hľadali georöntgenom

Ani špeciálny georöntgen zo Švajčiarska nedokázal nájsť telo Janky (23). Prístroj zavesený na minivrtuľníku dokáže odhaliť zásahy do pôdy. V poli pri Poprade našiel až 11 možných lokalít. Ani v jednej z nich neboli telesné pozostatky. „Ak telo nenašiel tento prístroj, nepodarí sa to so žiadnou inou technikou,“ tvrdí policajný zdroj. Podobný prístroj u nás nemáme. „Ak sa osvedčí, zvážime jeho zakúpenie,“ povedal hovorca rezortu vnútra Erik Tomáš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu