Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Chcem konečne pochovať svoju Janku!

Ani posledný pokus telo jej dcéry nenašiel. Zobraziť galériu (5)
Ani posledný pokus telo jej dcéry nenašiel.

POPRAD - Stála na mieste, kde by mohlo byť telo jej mŕtvej dcéry, a verila, že ju konečne nájdu. Tri a pol roka čaká matka nezvestnej Janky (23) Eva Gvuščová na telo svojej dcéry.

Z vraždy dievčaťa je obžalovaný jej bývalý priateľ Štefan Brotvan (26). Ten najskôr vytrvalo popieral, že by dievčinu zabil. Na detektore lži sa k činu neskôr priznal. Policajtom označil aj miesto, kde Jankino telo zakopal. V poli nad Popradom včera našli možný hrob. Telo v ňom však nebolo. Bol to pritom posledný pokus o Jankino nájdenie...

Pozostatky zavraždenej Janky hľadal včera špeciálny röntgen, ktorý si polícia zapožičala zo Švajčiarska. Išlo o špeciálnu techniku na skúmanie terénu, zavesenú na minivrtuľníku. Prístroj označil jedenásť bodov, kde bola zemina narušená. Desať z nich v poli. To jedenáste v tesnej blízkosti čističky odpadových vôd. „Našli sme niečo, čo sa podobá hrobke. Všetko nasvedčuje, že ide o miesto, kde boli zakopané ľudské pozostatky, aj preto sa robia tieto previerky,“ povedal šéf Integrovaného záchranného systému Ján Culka.

V diere, ktorá pôvodne slúžila ako kanál, ale teraz bola zasypaná zeminou, našli šatstvo. Či veci patria zavraždenej Janke, ukáže ďalšie vyšetrovanie. Telo sa však ani včera objaviť nepodarilo. „Ak to nedokázal tento prístroj, tak sa to už nepodarí so žiadnou inou technikou,“ povedal Novému Času zdroj z prostredia polície.

O ďalšom hľadaní tela môže rozhodnúť iba súd, ktorý bude v celom prípade vraždy rozhodovať. Podľa našich informácií čakala sudkyňa len na výsledky včerajšieho pátrania a čoskoro vytýči termín pojednávania.

Už neverí, že Janka žije...

Na miesto, kde včera záchranári pátrali, sa prišla pozrieť aj mama zavraždenej Janky Eva Gvuščová.

Čo sa odohráva vo vašom vnútri, keď záchranári hľadajú telo vašej dcéry?
- Zatiaľ neprežívam žiadne pocity. Keď niečo nájdu, možno sa to zmení, ale som rada, že sa na tom pracuje.

Veríte tomu, že by vaša dcéra ešte mohla žiť?
- Nie, skôr sa prikláňam k názoru, že je niekde zahrabaná.

Stretli ste sa od čias, keď sa stratila vaša dcéra s obvineným z vraždy?
- Nie a rada by som sa stretla. Chcela by som, aby mi povedal, kde je dcéra. Ale vyhýba sa mi.

Chcete, aby bola vyhlásená za mŕtvu?
- Kým nebude existovať rukolapný dôkaz, že nežije, určite nie. Chcem ju pekne pochovať, aby som mala kam zapáliť sviečku na jej pamiatku a poplakať si. Keď také miesto neexistuje, je to veľmi ťažké.

Vraj vás nechceli pustiť na miesto, kde hľadali telo.
- Povedala som im od pľúc, čo si myslím a išla som preč.

Tri a pol roka viery a trápenia


September 2003: Vtedy ešte 19-ročná Janka Gvuščová sa nevrátila domov z diskotéky v Poprade-Matejovciach. Po nezvestnej dievčine polícia dokonca pátrala aj cez Interpol.

Január 2004: Podozrivý z jej vraždy je jej expriateľ Štefan Brotvan (26). Na večer, keď mala Janka zmiznúť, mal však alibi od vlastnej matky. Tá tvrdila, že bol celý čas doma. Polícia nemá dôkazy.

Apríl 2006: Štefan Brotvan sa priznal na detektore lži, že Janu najprv zaškrtil, a potom zakopal v poli pri Poprade. Svoju výpoveď potvrdil aj pred vyšetrovateľom. Ukázal aj miesto, kde telo Janky zahrabal. Polícia však nič nenašla. Brotvan skončil vo väzbe a svoju výpoveď odvolal.

Október 2006: Brotvana prepustili z väzby na slobodu.

November 2006: Polícia ukončila vyšetrovanie s návrhom na obžalobu Brotvana z vraždy.

Marec 2007: Matka zmiznutej Janky prosí o pomoc pri hľadaní jej tela priamo ministra vnútra Kaliňáka. Jej telo včera hľadali pomocou špeciálneho prístroja na mieste, ktoré polícii ukázal Brotvan.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu