Bača František Majerčák drží iba niekoľkodňové jahňa.
VLACHOVO - Slováci vraj zjedia ročne až desaťkrát menej jahňaciny, ako je európsky priemer! Aj preto práve teraz z Gemera expedujú živé malé ovečky do Maďarska, Talianska a Grécka. Skončia na veľkonočných stoloch ako tradičné gurmánske lahôdky.
„Narodilo sa nám štyristo jahniat a z nich už v najbližších
dňoch pôjde na
trh asi dvestopäťdesiat.
Kde
presne
skončia,
nevieme. Určite však na juhu
Európy, kde sú už tradične
na Veľkú noc veľmi
obľúbené,“ povedal
predseda
poľnohospodárskeho
družstva
Miloš
Šmíro.
Zhruba 6-týždňové jahňatá dosahujú hmotnosť od 8 do 16 kíl. Chovatelia sa teraz dohodujú na ich cene - tá sa bude pohybovať okolo 80 korún za kilogram živej váhy. „Vlani to bolo až 95 korún, no svoje zohral nielen silnejší kurz koruny, ale aj konkurencia z Bulharska a Rumunska,“ uviedol predseda družstva, v ktorom ovce chovajú nielen kvôli mäsu, ale aj kvôli syru a obnove chovu. Na domácom trhu si od predaja jahňaciny veľa nesľubujú, lebo je drahá. „Tri stovky sa našincom zdá veľa. Príprava samotného mäsa, ktoré chutí podobne ako hydina, je však dosť náročná. Treba to jednoducho vedieť,“ dodal Šmíro.
Zhruba 6-týždňové jahňatá dosahujú hmotnosť od 8 do 16 kíl. Chovatelia sa teraz dohodujú na ich cene - tá sa bude pohybovať okolo 80 korún za kilogram živej váhy. „Vlani to bolo až 95 korún, no svoje zohral nielen silnejší kurz koruny, ale aj konkurencia z Bulharska a Rumunska,“ uviedol predseda družstva, v ktorom ovce chovajú nielen kvôli mäsu, ale aj kvôli syru a obnove chovu. Na domácom trhu si od predaja jahňaciny veľa nesľubujú, lebo je drahá. „Tri stovky sa našincom zdá veľa. Príprava samotného mäsa, ktoré chutí podobne ako hydina, je však dosť náročná. Treba to jednoducho vedieť,“ dodal Šmíro.