Majster-páleničiar Július Jurčák naberá kvas, z ktorého vypáli malotrakánsku slivovicu.
MALÉ TRAKANY - V Malých Trakanoch pri Čiernej nad Tisou sú na svoju vychýrenú slivovicu pyšní. V obecnej pálenici ju podľa vyše 200-ročných receptúr vypaľujú iba prvú sezónu. Bohatá úroda ovocia však veští, že kvalitná a vraj aj liečivá pálenka potečie potokom.
„Našu 50- a viacpercentnú
slivovicu stačí raz okoštovať
a hneď každému ulahodí.
Určite nezostane len pri jednom
štamperlíku, lebo je to
životabudič a liek,“ vraví
starosta Árpád Petrík a dodáva:
„Pálenku si vždy treba
najprv ovoňať. Potom sa
nadýchnuť, dúšok prehltnúť
a vychutnať si ho aj na jazyku.“
Podľa miestnych však
malotrakánsku slivovicu určite
treba piť s mierou!
V dedine pri slovensko-maďarsko-ukrajinskej hranici obnovili obecnú pálenicu len vlani, no celkovo vypália aj vyše 3 000 litrov pálenky. Spoliehajú sa výlučne na domáce odrody sliviek, ktorým sa v okolí Tisy nezvyčajne darí. Vraj práve táto mikroklíma povodia rieky dodáva ovociu a aj pálenke z neho osobitnú príchuť. „Kvôli vysokým daniam na alkohol sa v pálenici nespoliehame na veľký zisk, ale tešíme sa zachovaniu mena a povesti pálenky,“ dodal starosta. „Zákazníci si donesú vlastný kvas a každému môžeme ročne vypáliť až 30 litrov pálenky, čo úplne stačí na domácu spotrebu,“ vraví miestny majster Július Jurčák. Pália aj iné ovocie, ale najviac ide na odbyt práve slivovica.
Liter päťdesiatky vyjde zákazníka s vlastným kvasom na sto korún. Tradícia pálenia sa udrží určite aj preto, lebo v obci chcú zriadiť aj vlastné sady sliviek.
Pálenie je umenie
„Kvas zo zrelého ovocia musí stáť v sudoch až 8 týždňov. Do sto litrov pridávame najviac dve kilá cukru. Táto zmes sa potom v kotle prefiltruje, pretečie zbernou nádržou a na lahodnú pálenku sa prečistí v malom kotle. Celý proces pálenia 52- až 55- percentnej pálenky, ktorý je umením, trvá asi 5 hodín,“ vraví majster-páleničiar Július Jurčák.
V dedine pri slovensko-maďarsko-ukrajinskej hranici obnovili obecnú pálenicu len vlani, no celkovo vypália aj vyše 3 000 litrov pálenky. Spoliehajú sa výlučne na domáce odrody sliviek, ktorým sa v okolí Tisy nezvyčajne darí. Vraj práve táto mikroklíma povodia rieky dodáva ovociu a aj pálenke z neho osobitnú príchuť. „Kvôli vysokým daniam na alkohol sa v pálenici nespoliehame na veľký zisk, ale tešíme sa zachovaniu mena a povesti pálenky,“ dodal starosta. „Zákazníci si donesú vlastný kvas a každému môžeme ročne vypáliť až 30 litrov pálenky, čo úplne stačí na domácu spotrebu,“ vraví miestny majster Július Jurčák. Pália aj iné ovocie, ale najviac ide na odbyt práve slivovica.
Liter päťdesiatky vyjde zákazníka s vlastným kvasom na sto korún. Tradícia pálenia sa udrží určite aj preto, lebo v obci chcú zriadiť aj vlastné sady sliviek.
Pálenie je umenie
„Kvas zo zrelého ovocia musí stáť v sudoch až 8 týždňov. Do sto litrov pridávame najviac dve kilá cukru. Táto zmes sa potom v kotle prefiltruje, pretečie zbernou nádržou a na lahodnú pálenku sa prečistí v malom kotle. Celý proces pálenia 52- až 55- percentnej pálenky, ktorý je umením, trvá asi 5 hodín,“ vraví majster-páleničiar Július Jurčák.