Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Stav ohrozenia v New Orleans, čakajú tropickú búrku Lee

Tropická búrka Lee sa rúti na New Orleans Zobraziť galériu (4)
Tropická búrka Lee sa rúti na New Orleans

NEW ORLEANS - Guvernéri amerických štátov Louisiana a Mississippi, ako aj starostovia miest New Orleans a Biloxi, vyhlásili stav ohrozenia pred blížiacou sa tropickou búrkou Lee.

Búrka má dnes vo večerných hodinách miestneho času zasiahnuť pobrežie centrálnej Louisiany. Potom sa podľa predpovede otočí na východ, smerom k New Orleansu.

Lee by mohla byť veľkou skúškou pre protipovodňové hrádze v New Orleanse, prebudované po hurikáne Gustav v roku 2008. Pred šiestimi rokmi mesto zničil hurikán Katrina.

Americké úrady vyzvali obyvateľov niektorých obcí na pobreží Louisiany a Mississippi na dobrovoľnú evakuáciu. Miestami by mohlo napršať až do 50 centimetrov zrážok.

Doteraz sa Lee najväčšmi prejavila v Mexickom zálive, kde evakuovali 169 zo 617 ropných plošín s obsluhou, a tiež 16 zo 62 vrtných súprav, ktoré sú v súčasnosti v prevádzke. Produkcia ropy klesla na menej ako polovicu normálu.

Tropická búrka Lee prichádza necelý týždeň po tom, ako pri hurikáne Irene zahynulo na východnom pobreží v Spojených štátoch viac ako 40 ľudí a milióny zostali bez elektriny. Zatiaľ sa však ešte nedá povedať, či by USA mohla ohroziť tropická búrka Katia, nachádzajúca sa nad Atlantickým oceánom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu