Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Tropická búrka Katia naberá na sile, mení sa na hurikán

Škody napáchané po Irene Zobraziť galériu (2)
Škody napáchané po Irene

MIAMI - Tropická búrka Katia, ktorá sa sformovala vo východnom Atlantiku, pomaly naberá na sile a v stredu večer alebo vo štvrtok by sa mala stať hurikánom. Informovalo o tom dnes americké Národné hurikánové centrum (NHC).

Katiu sprevádzal vietor s rýchlosťou 75 kilometrov za hodinu. O 17.00 h SELČ sa nachádzala vyše 1000 kilometrov juhozápadne od Kapverd a pohybovala severozápadne rýchlosťou 29 km/h. Podľa predpovede NHC by cez víkend mohla prerásť na väčší hurikán druhej kategórie.

Expert NHC Michael Brennan uviedol, že Katia by mohla zasiahnuť oblasť Karibiku. Je však priskoro predpovedať, či sa dostane k východnému pobrežiu Spojených štátov alebo do Mexického zálivu.

Katia je v poradí jedenástou pomenovanou tropickou búrkou tohtoročnej hurikánovej sezóny v Atlantickom oceáne a druhou od hurikánu Irene, ktorý cez víkend udrel na východné pobrežie USA. Názov Katia nahradil v rotujúcom zozname pomenovaní búrok Katrinu v dôsledku obrovských škôd, ktoré hurikán Katrina napáchal v roku 2005 na južnom pobreží USA.

V nedeľu sa v Atlantiku sformovala aj tropická búrka José, nepredstavovala však nebezpečenstvo pre pobrežie USA, ani neohrozovala ropné veže v Mexickom zálive.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu