Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Beyoncé oslavuje 30-tku: Podarilo sa jej to, čo málokomu!

Beyoncé Zobraziť galériu (9)
Beyoncé (Zdroj: SITA)

ATLANTA - Len niekoľko málo súčasným umelkyniam sa podarilo dosiahnuť také uznanie, že stačí spomenúť krstné meno a takmer každý vie, o kom je reč. K celebritám, ktoré nepotrebujú používať priezvisko, bezpochyby patrí aj americká speváčka a herečka Beyoncé Konwles. Rodáčka z Atlanty, ktorá 4. septembra oslávi tridsiatku, najprv prerazila v dievčenskej skupine, po ktorej prišla úspešná spevácka sólová dráha, vďaka ktorej sa uchytila ​​aj vo filme či v oblasti módy.

Beyoncé, ktorá dostala nezvyčajné meno podľa dievčenského priezviska svojej matky, pritom v kariére nezažila žiadny podstatný prepadák. Ako z dievčenského romániku pôsobí aj jej súkromný život. Dodnes si rozumie s rodičmi i sestrou, ostatne otec Mathew jej donedávna robil manažéra, a takmer perfektne vyzerá aj speváčkin partnerský vzťah. Jej manželom je úspešný rapper Jay-Z, ktorého spoznala pred deviatimi rokmi a za ktorého sa vydala v roku 2008. A nedávno obaja po rokoch špekulácií oznámili, že konečne čakajú potomka.

Obom showbiznisovým manželom navyše vychádza takmer všetko, na čo siahnu a patria na špičku rebríčka najlepšie zarábajúcich umelcov - ich príjmy výrazne presahujú 100 miliónov ročne. Jay-Z, vlastným menom Shawn Corey Carter, má pritom za sebou trochu temnejšiu minulosť ako jeho manželka - v mladosti si v New Yorku privyrábal predajom cracku, kriminálne prostredie ale dokázal opustiť. O 11 rokov mladšia Beyoncé ničím podobným prejsť nemusela.

Od malička ale vedela, že sa chce venovať hudbe. "V siedmich rokoch som si povedala, že budem speváčka, a od tej doby som na to neprestala myslieť," spomína na svoje detské roky. V túžbe po hviezdnej dráhe ju podporovali aj rodičia, najmä otec Mathew, ktorý Beyoncé a o päť rokov mladšiu Solange pripravoval na strasti šoubiznisu. Nútil ich vraj behať okolo domu a pritom spievať (aby si tak zvykli na náročné vystúpenia na pódiu) a tiež s nimi nacvičoval odpovede na všemožné novinárske otázky.

"Samozrejme sa mi to nepáčilo. Museli sme spievať v supermarketoch, školách i domovoch dôchodcov. Niekedy som neznášala mikrofón. Chcela som vystupovať na Grammy, nie v obchodoch s dámskou konfekciou," povedala o otcovom drile po rokoch Beyoncé. Náročná príprava, kvôli ktorej sa otec vzdal kariéry vo firme Xerox, sa ale vyplatila. Začiatkom 90. rokov sa objavila v televízii v súťaži hľadajúcej nové talenty, vtedy ako súčasť dievčenskej kapely Girl 's Tyme.

Z nej sa po niekoľkých personálnych zmenách vykľula zostava nazvaná Destiny 's Child, za ktorou ako manažér stál Mathew Knowles. Už prvého albumu sa z roku 1998 predali milióny kópií, skutočné hviezdy sa ale z Beyoncé a jej kolegýň stali až o rok neskôr, keď vyšla platňa The Writing 's on the Wall. Úspešné boli aj tri ďalšie albumy, s rastúcou popularitou ale prišli aj rozpory. Po viac ako 50 miliónoch predaných albumoch tak krátko po začiatku nového storočia kapela skončila.

A Beyoncé, najviditeľnejšia súčasť Destiny 's Child, zamierila na sólovú dráhu. Speváčka, ktorá dostala do vienka neuveriteľnú dávku životnej energie, vydala prvú sólovú platňu Dangerously in Love už v roku 2003. "Môj album bude mať úplne iný štýl, chcem byť reálnejšia. V mojej hudbe bude viac lásky, chcem do nej dať srdce," hovorila pred jej vydaním a sľub aj splnila. Fanúšikovia kúpili vyše 11 miliónov kusov albumu, ktorý získal aj päť prestížnych cien Grammy (celkom ich speváčka získala 16).

Beyoncé sa ale podarilo preraziť aj za hranice hudobného sveta. "Je veľa vecí, ktoré ma zaujímajú a všetko by som chcela vyskúšať. Žijeme predsa len raz," vyhlásila, keď sa pustila do módneho návrhárstva. Po úlohách v televízii sa tiež začala objavovať pred filmovou kamerou, napríklad v komédiách Austin Powers - Goldmember a remaku Ružového pantera. Veľké uznanie potom získala speváčka, ktorá sa predvlani predstavila i českému publiku, za úlohu v muzikáli Dreamgirls (2006).

Akú diétu drží Beyoncé?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu