Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

VšZP začne prieskum spokojnosti pacientov s nemocnicami

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. (VšZP) v týchto dňoch osloví náhodne vybratých poistencov pre potreby prieskumu o kvalite zdravotnej starostlivosti. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa VšZP Petra Kafúnová, poisťovňa pošle svojim poistencom listy s dotazníkom. V ňom bude niekoľko otázok zameraných na hodnotenie spokojnosti s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou.

"Cieľom prieskumu, ktorý sa uskutočňuje na Slovensku po prvýkrát, je zistiť, ako pacient subjektívne hodnotí poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti, aká je jeho celková spokojnosť so starostlivosťou personálu, s kvalitou ubytovania a stravy, s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou, ako aj s informáciami od ošetrujúceho lekára o ďalšom postupe pri domácej liečbe a podobne," uviedla Kafúnová.

Ako hovorkyňa VšZP zdôraznila, VšZP garantuje, že spracovanie dotazníka je absolútne anonymné a v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov. "Každá odpoveď je dôležitá a ak poistenec dotazník neodošle, znížia sa šance na pravdivé vyhodnotenie sledovaných údajov," konštatovala Kafúnová. S výsledkami prieskumu sa poistenci budú môcť oboznámiť v apríli 2006 na verejne prístupnom mieste a na internetovej stránke poisťovne. Zverejnenie úrovne kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti v jednotlivých zariadeniach by im malo pomôcť pri výbere poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

VšZP je povinná podľa zákona o zdravotných poisťovniach vyhodnocovať kvalitu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Jedným z kritérií pri zbere indikátorov kvality je aj hodnotenie poskytovateľa samotným pacientom. Všeobecne záväzné právne predpisy ukladajú poisťovni získať hodnotenie poskytovateľov pomocou výsledkov reprezentatívneho prieskumu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu